Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Finlandiya, Iraklı sığınmacıları sınır dışı etmeyi durdurdu

Finlandiya, AİHM'in kararının ardından, Iraklı sığınmacıları sınır dışı etmeyi durdurdu.

Finlandiya polisi, Irak'tan gelerek iltica talebinde bulunan ancak talepleri reddedilen sığınmacıların Irak'a gönderilmelerini durdurduğunu açıkladı.

Helsinki polisinin Twitter hesabından duyurduğu karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Perşembe günü Finlandiya'yı mahkûm eden kararından birkaç gün sonra geldi.

SINIR DIŞI EDİLDİKTEN SONRA ÖLDÜRÜLDÜ

AİHM, bir sığınmacıyı Irak'a göndererek ölümüne neden olan Finlandiya'yı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin sığınmacıların haklarını güvence altına alan maddelerini ihlalden mahkûm etmişti.

Ali adındaki bir sığınmacı, 2015 yılında 2 çocuğuyla birlikte Finlandiya'ya gelerek iltica talebinde bulundu. Sünni olduğunu ve bir devlet dairesinde çalıştığını, Şiilerin ülke yönetiminde etkinliklerinin artmasından sonra saldırılara uğradığı için Irak'ı terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

İfadesinde park halinde duran arabasının havaya uçurulduğunu ve ölümden kıl payı kurtulduğunu  söylemesine rağmen Göçmen Bürosu ve İdare Mahkemesi, kim veya kimler tarafından saldırının gerçekleştirilidiğini söyleyememesini gerekçe göstererek iltica talebini reddetti.

Finlandiya polisi, yaşamı için bir risk oluşturmayacağını öne sürerek, Ali'yi 2017 yılının Aralık ayında zorla Irak'a gönderdi. 3 hafta sonra Bağdat'ta sokak ortasında kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından açılan yaylım ateşi sonucu öldürüldü.

AİHM, Finlandiya'nın ilticacıyı Irak'a teslim ederek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2 ve 3. maddelerini ihal ettiğine hükmetti.  

GÖÇMEN DAİRESİ: ÇOK CİDDİ HATA YAPTIK

Kararın ardından açıklama yapan Göçmen Bürosu, risk değerlendirmesini yanlış yaptığını ve Ali'yi sınır dışı etmekle çok ciddi bir hata yaptığını kabul etti.

Göçmen Bürosu Hukuk Servisi'nden Tirsa Forssel, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı'na 2016 yılında söz konusu ilticacının sınır dışı kararı verilmesinde birden fazla yanlışlık yaptıklarını söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANI: BENZERİNİN YAŞANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

İçişleri Bakanı Maria Ohisala, AİHM'in kararının oldukça ağır olduğunu, gelecekte benzeri olayların yaşanmaması için konuyu araştıracaklarını belirtti. İltica sisteminin en önemli görevinin insan haklarını güvence altına almak ve korunma ihtiyacı olanları korumak olduğunu belirten Ohisalo, "Bu davayı inceleyeceğiz, buna benzer şeylerin yaşanmaması için tüm kurumların çalışmalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

FİNLANDİYA, BM'NİN UYARILARINI DİNLEMEDİ

Avrupa'ya yönelik sığınmacı akımından sonra Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNCHR), tüm ülkeleri Irak ve Afganistan'dan gelen sığınmacıları ülkelerine iade etmemeleri için uyardı.

Bu uyarıları dikkate almayan Finlandiya Göçmen Bürosu, UNCHR kararının bağlayıcı olmadığını öne sürerek sınır dışı edilmeleri  sürdüreceğini açıklamıştı. 2016 yılının ortalarında Finlandiya Parlamentosu, iltica hakkını önemli ölçüde ortadan kaldıran ve sınır dışı edilmeleri kolaylaştıran yasaları kabul etmişti. Finlandiya, 11 bini Iraklı toplam 18 bin sığınmacıyı sınır dışı etmişti.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: HÜKÜMETİ UYARMIŞTIK

Uluslararası Af Örgütü Finlandiya Seksiyonu, iltica yasalarının sertleştirmesine sert tepki göstermiş ve hükümeti ilticacıların hukuk güvencesini ortadan kaldırmakla suçlamıştı.

AİHM'in kararını değerlendiren Frank Johansson, kararın sürpriz olmadığını ve daha önce pek çok kez Finlandiya'nın sığınmacı politikasını eleştidiklerini ve hükümeti uyardıklarını hatırlattı.

Ali'nin yaşamını yitirmesinin sorumlusunun daha önce hükümet olduğunu söyleyen Jonasson, iltica talepleri reddedilen tüm sığınmacıların sınır dışı edilmelerinin durdurulmasını istedi.