Fransa’da ölen DAİŞ’liye soykırım ve insanlığa karşı soruşturma

Fransa’da Anti-Terör Savcılığı (PNAT), öldüğü tahmin edilen bir DAİŞ çetesine karşı ilk kez ‘soykırım’ ve ‘insanlığa karşı suç işleme’ suçundan soruşturma açmaya karar verdi.

AFP ajansının adli mercilere dayandırdığı haberine göre, Şengal’e yönelik soykırım saldırılarında yer aldığı bilinen Sabri Essid adlı çete üyesi hakkında soruşturma açıldı. Çetenin 2018 yılı başında öldüğü veya bizzat DAİŞ tarafından infaz edildiği tahmin edilirken, birçok katliamda yer aldığı biliniyor.

PARİS’TEKİ UZMAN HAKİMLER BAKACAK

PNAT tarafından açılan soruşturmada ise, Sabri Essid’in 2014-2016 yılları arasında Ezidi Kürtlere yönelik katliamlarda yer aldığı belirtiliyor. İlk kez ölen bir kişi hakkında ‘soykırım’ ve ‘insanlığa karşı suç işleme’ nedeniyle soruşturma başlatan PNAT’ın açtığı soruşturmanın Paris Mahkemesi’ndeki İnsanlığa Karşı Suçlar Dairesi’ne bağlı soruşturma hakimlerince devam ettirileceği de verilen bilgiler arasında.

ÊZİDÎ KÜRTLERİN KATLİAMINDA YER ALDI

Mart 2012’de Toulouse şehrinde birçok kişiyi katlettikten sonra düzenlenen operasyonda öldürülen Mohamed Merah’ın üvey kardeşi olan Sabri Essid adlı çetenin 2000’li yıllardan bu yana radikal İslamcı örgütlerle bağı olduğu biliniyordu. 2006 yılında Suriye’de yakalanıp Fransa’ya teslim edilen Essid’in hapisten çıktıktan sonra faaliyetlerini sürdürdüğü ve Toulouse ile Albi kentlerindeki çete gruplarının önemli isimlerinden olduğu ortaya çıkmıştı.

Daha sonra Suriye ve Irak’ta olduğu bilinen DAİŞ çetesinin 12 yaşındaki bir çocuğu İsrailli bir gencin boğazını kesmeye teşvik ettiği bir video da yayınlanmıştı. Çeteye ilişkin suçlamalar ise daha çok Ezidi Kürtlere yönelik katliamlara katılmasına ilişkin.

Fransa’da bugüne kadar cihatçı çetelere yönelik soruşturmalar sadece ‘terörizm’ kapsamına alınıyordu.