Fransa’da yüz binlerin katılımıyla grev ve yürüyüşler

Fransa’da yüz binlerce özel sektör çalışanı, memur, emekli ve lise öğrencisi ü ücret artışı talebiyle sendikalar öncülüğünde 170 yerde yapılan miting ve yürüyüşe katıldı.

Fransa’nın başkenti Paris'te yapılan eylemde sendika liderleri, taleplerinin cumhurbaşkanı adaylarının da gündeminde olmasından memnun olduklarını dile getirdiler.

Paris Bastille meydanında bir araya gelen kitle, kortejin en önünde, "Ücretlerde, emekli maaşlarında, asgari ücretlerde genel artış, acildir " pankartı ile Bercy'ye doğru yürüyüşe geçti.

Eylemciler enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin artırılmasını talep etti.

ÖĞRENCİ GENÇLİK DE EYLEMDEYDİ

Sendika örgütleri CGT (Genel Çalışma Konfederasyonu), FO (Force Ouvrière), FSU (Unitary Trade Union Federation) ve Solidaires'in çağrısı üzerine yaklaşık 170 miting ve yürüyüş planlandı.  Ulaşım ve eğitim sektöründe kendisini daha çok hissettiren greve, öğrenciler de sabah erken saatlerinde okul önünde yaptıkları blokajlarla destek verdi.

Eylemciler, ücret artışı, çalışma koşullarının iyileştirmesi gibi taleplerini de eylem alanında dile getirdi. Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer'in istifasını ve lise yasasının iptal edilmesini talep etti.

8 Aralık'tan beri grevde olan FNAC Saint-Lazare'nin bir grup çalışanı,  eyleme katılarak personel yetersizliği taleplerini dile getirdi.

Gençler de yüksek lisans seçimi ile ilgili düzenlemeye karşı tepkilerini gösterdi.

ACTIT: SOSYAL YIKIM POLİTİKALARINA HAYIR!

AvEG-Kon’a bağlı Türkiye Göçmen İşçiler Kültür Derneği ( ACTIT), “sosyal yıkım politikalarına hayır” pankartı ile eylemde yerini aldı.

CGT'ye göre, 150 binden fazla insanı bir araya getiren Perşembe gösterileri, satın alma gücünün Fransızların endişelerinin başında yer almaya devam ettiğini, ücret artışlarının yaşamsal önemde olduğunu söyledi.

Başbakan Castex, sendika temsilcileriyle şubat ayı ortasında bir görüşme gerçekleştireceklerini açıklamak zorunda kaldı.

Unsa ve CFE-CGC sendikaları, eylemlerin devamını şimdiden hazırlandıklarını duyururken yapılan eylemlere eleştirisel bakan CFDT, 3 Şubat'ta bir "temel işçi yürüyüşü" düzenleyeceğini açıkladı.

SEÇİM KAMPANYASI EYLEME TAŞINDI

Paris eylemine cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olan Jean-Luc Mélenchon (LFI), Yannick Jadot (EELV), Fabien Roussel (PCF) ve Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière) da katıldı.

Yükselen enflasyon, özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artışla birlikte satın alma gücündeki kaybın seçmenlerin endişelerinin başında geldiğini bilen adaylar çözüm mercileri olarak kendilerini gösterip açtıkları stantlarla oy toplama çalışması yürüttüler.