Fransa ve Danimarka’da protesto eylemleri

Fransa ve Danimarka’da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etti.

Fransa’nın Dreux kentinde Fransız, Kürt ve Alevi kuruluşlar ortak basın açıklaması düzenlerken, Danimarka’nın başkenti Kopenhag ile Århus kentlerinde de eylemler düzenlendi.

DREUX

Fransa’nın Dreux kentinde Rojava ile dayanışma amacıyla Fransız, Kürt ve Alevi kuruluşlar ortak basın açıklaması yaptı. Fransa Demokratik Kürt Meclisi (CDK-F), Fransız Komünist Partisi (PCF), (Fransa Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Alevi Kültür Merkezi ve Ensemble 28’in yaptığı basın açıklamasına kalabalık bir kitle de katılarak destek verdi.

PCF Temsilcisi Gisele Kerite bir konuşma yaparak Rojava ile dayanışma içinde olduklarını dile getirdi. Rojava için yürütülecek çalışmalarda herkesin yerini alması gerektiğini belirten Kerite “Kürtler bizler için bedel ödedi, şimdi sıra bizlerde. Barbarlığa karşı Rojava’yı destekleyelim. Onlar, insanlık için bedel ödüyor” diye konuştu.

FEDA Temsilcisi Şahin Polat ise Rojava’nın tek dostunun dünya halkları olduğuna işaret etti. Rojava’nın yalnız bırakılmamasını isteyen Polat “Yezit Tayyip zulmüne karşı, faşizme karşı tek çare direnmektir. Herkes elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Çünkü Rojava ve halklarının tek dostu dünya halklarıdır, devletler deği” diye konuştu.

Ensemble 28 adına bir konuşma yapan Jeff Afrik de Rovaya’ya desteklerini bildirerek şu çağrıyı yaptı: “Bu savaş bizim için İspanya iç savaşı gibidir. Franko faşizmine karşı nasıl direndiysek, Erdoğan ve DAİŞ faşizmine karşı da aynı kararlılıkla direneceğiz. Batılı ülkeler, bizim vergilerimizle alınan silahları Türkiye’ye veremez.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde de Fransızlar ve Kürdistanlılar ortaklaşa bir şekilde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etti.

Peyrou Pitot Parkı’ndan başlayan yürüyüş Comedie Meydanı’na kadar devam etti.

Bildirilerin dağıtıldığı yürüyüş ardından da Comedie Meydanı’nda bir miting düzenlendi.

Burada bir konuşma yapan DKTM Eşbaşkanı Cevat Güneş, “Sonuna kadar bu barbar Türk rejimine karşı direneceğiz. Biz nasıl DAİŞ’i yendiysek DAİŞ’in babasını da yeneceğiz. İşgalci Türk devletine karşı tüm insanlıktan yanayız diyen her kesi Rojava’ya destek vermesinin çağrısını yapıyoruz. Çünkü Rojava’da tüm insanlık adına savaştı. Bugün Türk işgalinde Rojava’ya sahip çıkmak tüm insanlıktan yanayım diyen her kesin görevidir” dedi.

Kürt halkıyla dayanışma kolektif adına da yapılan konuşma “Bizler Rojava ile dayanışma içindeyiz hepimiz için mücadele edenlerin yanındayız” denildi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da ise Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Seve Kadın Neclisi öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Rojava' ya yönelik işgal saldırısını protesto etmek için Birleşmiş Milletler Temsilciliği önünde bir miting gerçekleştirdi. BM temsilcilerine Türk devletinin saldırıları hakkında hazırlanan dosyayı veren gösteriler, akşam saatlerinde ise yine parlamentonun önünde bir araya geldi.

ARHUS

Danimarka’nın Århus kentinde de Türk devletinin saldırıları düzenlenen miting ve yürüyüşle kınandı. Anti-kapitalist grupların organize ettiği gösteride kitle “Rojava’da Türk işgaline hayır" pankartı arkasında bir araya geldi. Sık sık "Faşist Erdoğan" sloganlarının atıldığı gösteride açıklama yapan kurum, siyasi parti ve dernek temsilcileri Avrupa'nın bu işgal karşısında net tutum göstermelerini istedi. Kurum temsilcilerinin açıklamalarının ardından kitle sloganlarla gösteriye son verdi.