Fransız senatör Laurent: Sessizliği bozmalıyız

Avrupa’da Hewlêr’e giden heyetler arasında yer alan Fransa Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri ve senatör Pierre Laurent, “Sessizliği bozmak istiyoruz” diyerek, Kürtlerle dayanışmanın arttırılması çağrısında bulundu.

Senatör Pierre Laurent, Hewlêr ziyareti ardan döndüğü Paris’te Senato’da bir basın toplantısı düzenledi.

Laurent, Kürtlerle dayanışma içerisinde olmaya çağırırken, Türk devletinin Güney Kürdistan’da 23 Nisan’dan bu yana sürdüğü işgal saldırılarının çok tehlikeli olduğunu kaydetti.

Medyayı bu soruna sessiz kalmamaya çağıran Laurent, “Kürtlerle dayanışma içinde olmak gerekiyor” vurgusunda bulundu.

Laurent, “Çok tehlikeli yeni bir asker macera var” dedikten sonra Fransa hükümetine “Erdoğan’ın Türkiyesi ile ne yapmak istediğini” sordu.

Laurent özellikle NATO zirvesi öncesi ve zirve sırasında Türk yetkililerle yapılan görüşmeleri hatırlatarak, bu görüşmelerde neler konuşulduğunda ilişkin “Kamuoyuna hiçbir şey söylenmiyor” diye tepki gösterdi.

PCF Ulusal Sekreteri, bir çok konuda Türkiye ile Fransa arasındaki gerilim artsa da gelinen noktada “yatıştırma” girişiminin “çok tehlikeli” olduğunu kaydetti.

Hewlêr’deki temaslarını anlatan Laurent, “Bizim heyetimizi Hewlêr’de büyük bir yankı yarattı” dedi.

Heyette onlarca kişinin yer aldığını ve çok sayıda görüşmede bulunduklarını söyleyen Laurent, “Bizim heyetimiz aynı zamanda engellendi” diyerek, sınır dışı edilenler ve Almanya’dan Hewlêr’e uçması engellenenleri hatırlattı.

Laurent, Katar’ın da kendisine engel çıkardığını ancak Fransa Konsolosluğu'nun müdahalesiyle gidebildiğini ifade etti.

Laurent, bu heyet Hewlêr’i terk ederken, Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi’ni ilan ettiğini belirterek, “Sessizliği bozmak istiyoruz, toplumsal bir hareketlilik yaratmak istiyoruz. Çünkü Kürt halkı ile dayanışma açısından Avrupa’da büyük bir kamuoyu yaratma imkanı var.  Ama orada olup bitenler hakkında bilgiye erişimimiz engellendi” şeklinde konuştu.

Türk devletinin bombardımanına dur demek için çağrı yapan Pierre Laurent, bununla birlikte “Avrupa ülkelerinin Erdoğan rejimi ile işbirliğini de kabul etmediklerinin” altını çizerek,  “Fransa açık tutum almalı” dedi.

Fransa ile Türkiye arasında gerginliği dindirme girişimlerinin “Kürtler üzerinde pazarlık olacağı yönünde kaygılarının olduğunu” sözlerine ekleyen Laurent, “AB PKK’yi terörist örgütler listesinden çıkarmalı. Çözüm üretmek için tüm Kürt oluşumlarla diyalog geliştirmek gerekiyor” diye vurguladı.

Laurent, Hewlêr’e Eylül’den sonra yeni ziyaretler yapacaklarını belirterek, “Amacımız sessizliği bozmak” diyerek, Türk devletinin bölge halkları için yeni tehlikeler yarattığını kaydetti.