Fransız sendikadan Kürtlerle dayanışma

Fransız Solidaires sendikası, Strasbourg’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yapılan eyleme yönelik polis saldırısına sert tepki göstererek, Kürt örgütlerin yanında olduklarının mesajını verdi.

Ülkedeki beş sendikal konfederasyon içerisinde yer alan sendikal birlik Solidaires, 2 Ekim günü Strasbourg’da yapılan eyleme katılmıştı.

Polisin saldırısına uğrayan eyleme ilişkin yazılı bir açıklama yapan Solidaires, saldırıyı “vahşi baskı” diye niteledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride karşı düzenlenen ve uluslararası hukuka uyulmasını talep eden eyleme Kürt örgütlerinin daveti üzerine katıldıklarını belirten Solidaires, “Valilik, eylemcilerin bir araya gelmesini iptal etmeye ve miting alanını değiştirmeye çalışmıştır” diye tepki gösterdi.

Ancak bir yargıcın bu kararı bozduğunu belirten Solidaires,  “Eylemciler ilk başvuru alanında mitinglerini İtalya, İngiltere ve Fransa’dan destekçilerin çok sayıda konuşmasıyla gerçekleştirdi” diye hatırlattı.

Açıklamada, şunlar belirtildi:  “Ancak Kürt örgütlerinin Avrupa kurumlarının önünde kurmak istedikleri barışçıl bir eylem biçimi olan çadır eylemi valilik tarafından yasaklandı. Bu nedenle eylemciler Arnold Meydanı'na çadırlarını kurmaya karar verdiler. Mahalle sakinlerinin hoşgörülü bakışları altında, barış ve disiplin içinde meydana onlarca mavi çadır kuruldu. Bu eyleme çok sayıda yaşlı, genç ve birkaç engelli katıldı.

Birkaç saat sonra, aniden, kolluk kuvvetleri kampın etrafını sardı. Kısa sürede katılımcılar slogan atarak oturdukları sırada fiziksel ve göz yaşartıcı gazla şiddetle saldırıya uğradılar. İnsanlar yerlerde sürüklendi, dövüldü, yakın mesafeden gaz kullanıldı. Çadırlar parçalandı, eşyalar dağıldı ve birkaç kişi gözaltına alındı.

Union Syndicale Solidaires, bu vahşi baskı karşısında Kürt örgütlerinin yanında yer alıyor, mitinge katılanlara desteğinin güvencesini veriyor ve yaralananlara acil şifalar diliyor. Fransız devleti, halkların haklı özgürlük mücadelesi karşısında bir kez daha baskıyı seçmiştir. Birlikte kazanacağız.”