Gazeteci Türfent, PEN’in kampanyasında

Uluslararası PEN Kulübü, aralarında Kürt Gazeteci Nedim Türfent’in de olduğu 5 gazeteci, yazar ve aktivist için özgürlük istedi.

Dünyanın önde gelen yazarlar birliği Uluslararası PEN Kulübü, 1981 yılından bu yana 15 Kasım’ı Hapisteki Yazarlar Günü ilan ediyor. PEN, rejimlerin baskısı altında olan yazarların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği kampanyaya, dünyanın farklı yerlerinden 5 gazeteci, yazar ve aktivisti dahil etti.
PEN’in kampanyasında yer alan 5 gazeteci-yazardan birisi de Türk devletinin mahkemeleri tarafından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarpıtılan Kürt Gazeteci Nedim Türfent oldu. KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) muhabiri Türfent, 2016 yılından bu yana cezaevinde ve cezası geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından onanmıştı.
Türfent’in dışında Meksika’dan Lydia Cacho Ribeiro, Uganda’dan Stella Nyanzi, Sri Lanka’dan Shakthika Sathkumara ve Mısır’dan Galal El-Behairy PEN’in kampanyasında yer aldı. 5 gazeteci, yazar ve aktivistin mesleklerinden dolayı rejimlerin hedefi olduğuna dikkat çeken PEN, son 1 yıl içinde dünya çapında gazeteci ve yazarlara baskının devam ettiğini vurguladı.

68 YAZAR CEZAEVİNDE

Dünya çapında 2018’den bu yana 205 yazarın yazarlık faaliyetlerinden dolayı baskı altında olduğunu duyuran PEN, bunlardan 68’in cezaevinde olduğunu hatırlattı. Ayrıca çok sayıda yazar hakkında da yargı sürecinin devam ettiğine dikkat çeken PEN, 2006 yılından bu yana ise toplam 20 yazarın cinayetlere kurban gittiğini ve katillerin hâlâ yargılanmadığını duyurdu.
Bangladeş’te 2018 yılında radikal İslamcılar tarafından öldürülen Şair ve blog yazarı Shahzahan Bachchu’ya dikkat çeken PEN, dünya çapında 34 gazetecinin de öldürüldüğünü bildirdi. PEN, ayrıca geçtiğimiz günlerde serbest kaldıktan 8 gün sonra tekrar tutuklanan Ahmet Altan’ın da tekrar özgürlüğüne kavuşmasını talep etti.