'Geleceğimizi direnişle kendimiz öreceğiz'

“Türkiye İşgaline Karşı Kürdistan'ı Savunalım” şiarı ile Defend Kurdistan’ın organize ettiği 3 günlük uzun yürüyüş, BM önünde düzenlenen bir miting ile sona erdi. Mitingde, “Saldırılara karşı Kürt Ulusal Birliğini oluşturacağız” mesajı verildi.

İsviçre’nin Lozan kentinde, Lozan Antlaşması’nın yapıldığı bina önünden 10 Temmuz günü başlayan 3 günlük uzun yürüyüş bugün Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde düzenlenen bir mitingle sona erdi.

Miting, BM’de insan hakları ihlallerine ilişkin düzenlenen toplantı ile aynı saatlere denk geldi.

Çerxa Şoreşê marşı eşliğinde Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus bir konuşma yaptı.

Karamus, Türk devleti ve emperyalist güçlerin bundan 98 yıl önce yapılan Lozan Antlaşması’nın devam etmesi için işbirliği halinde olduğunu söyledi. Bunun Kürdistan’a yönelik işgal ve soykırım saldırıları ile devam ettiğini vurgulayan Karamus “Bugün gerek ABD, gerek NATO, gerek BM, gerek Rusya olsun tüm emperyalist güçlerin desteğini yanına alan Türk devleti bugün Kürdistan'a ve Kürt halkına yönelttiği işgali ve soykırımı kendine hak görmektedir. 

Bizler bulunduğumuz her yerde işgalci Türk devleti ve destekçilerinin bu saldırıları karşısında bir Lozan'ın devamı ya da tekrarı olacak bir antlaşmayın kabul etmeyeceğimizi belirtiyoruz. 40 milyonun iradesine yönelen bu saldırılara karşı Kürt Ulusal Birliğini oluşturacağız” diye konuştu.

“Bugün Önderliğimiz üzerinde sürdürülen tecrit, Kürdistan’a yapılan işgal ve soykırım saldırılarına karşı topyekün bir direniş ile cevap olacağız” diyen İsviçre Demokratik Kürt Toplumu Eşbaşkanı Selma Sürer şöyle devam etti: “Bizler işgal ve soykırım saldırılarına karşı kadınlar ve gençler başta olmak üzere Medya Savunma Alanlarında gerilla mücadelesine ve Önderliğimizin iradesine sahip çıkarak Kürt halkını özgürlüğüne kavuşturacağız.”

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Güney Kürdistan’ın Hewler kentine giden barış heyeti üyesi Cenevre eski Belediye Başkanı Remy Pagani de Kürt halkın ve Kürdistan’a saldırılara karşı verilen mücadeleye sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Kürt halkı ile dayanışmasını da dile getiren Pagani, “Barış talebiyle gittiğimiz Güney Kürdistan'da KDP yönetimi tarafından bizlere yönelen düşmanca tutumu kabul etmeyerek Kürt halkıyla dayanışmamızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Sosyalist Parti (SP-PS) Eşbaşkanı Lydia Schneider, TJK-E aktivisti Meryem Çağ ile Aveg-Kon temsilcisi Ali Orak'ın konuşmaları sonrası Defend Kurdistan üyelerinden bir heyet tarafından işgale ve soykırım saldırılarına ilişkin hazırlanan dosya BM görevlilerine teslim edildi.

3 günlük yürüyüş “Türkiye işgaline karşı Kürdistan'ı savunalım” şiarının sahiplenildiği sloganlarla sonlandırıldı.

TAMİL HALKI TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞME

Aynı saatlerde BM önünde Tamil halkı da katliamları protesto etmek ve özgürlük mücadelesini sahiplenmek amacıyla bir eylem düzenledi. Defend Kurdistan heyeti ile Tamil halkından heyet de bir görüşme yaptı. Halkların vermiş olduğu özgürlük direnişinin ortaklaştırılması ve dayanışmanın yükseltilmesi kararı alındı.