Halim Dener yazısına bile tahammül etmediler

Geçtiğimiz hafta Halim Dener’in katledilmesinin 25. yıldönümü nedeniyle gerçekleşen gösterinin ardından Alman polisinin cinayeti işlediği meydanda bırakılan pirinç plaketi Hannover Belediyesi tarafından kaldırılmak isteniyor

16 yaşındaki Halim Dener, 30 Haziran 1994 günü ERNK afişi asarken özel birliklerde görev yapan bir polis memuru tarafından katledilmişti.

Alman devleti, özellikle de Kürtlere yönelik sert politikasıyla bilinen Aşağı Saksonya Eyaleti yönetimi 25 yıldır Halim Dener ismini unutturmak için elinden geleni yaparken, kentte yaşayan Kürtler ve dostları yıllardır Halim Dener isminin yaşatılması için mücadele ediyor.

Son olarak Dener’in katledilmesinin 25. yılı nedeniyle Hannover’de kitlesel bir gösteri düzenlenmişti.

Gösterinin ardından Kürtler ve dostları cinayetin işlendiği Steintor meydanının bir duvarına üzerinde Halim Dener yazılı bir anıt pirinç plaketi yerleştirmişlerdi.

Ancak Hannover kentinin yöneticileri yazıya ancak bir hafta tahammül edebildiler. “Hannoversche Allgemeine” gazetesine konuşan Hannover Büyükşehir Belediyesi’nin sözcüsü Konstanze Kalmus, anıt yazının en yakın zamanda kaldırılacağını söyledi.

Sözcü gerekçe olarak ise üzerinde sadece Halim Dener yazısı bulunan tabelanın kentte yaşayan Kürtler ve Türkler arasında gerginliğe yol açma tehlikesi olduğunu öne sürdü.

NİYETLERİ DENER’İ UNUTTURMAK…

2017 yılında Hannover'in Linden-Limmer ilçesinin belediyesi de Halim Dener isminin unutulmaması için bir çalışma başlatmıştı. İlçe belediye meclisi Mayıs 2017’de oy çokluğuyla Halim Dener'in isminin artık bir meydana verilmesi yönünde bir kararı almıştı.

Fakat başta Türk lobisi olmak üzere federal hükümetin ortakları Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)'lu politikacılar kararın uygulanmaması için büyük bir çaba içine girdiler. Bu partilerin lobi çalışması sonucu eyalet yönetimi ve İçişleri Bakanlığı yerel yönetimin aldığı iki karara da müdahale etti.