Hambach Ormanı’nda devrimin yıl dönümü kutlandı

Rojava devriminin 8’inci yıl dönümü Almanya’da çevrecilerin direniş mekanı olan Hambach Ormanı’nda kutlandı.

Bir grup aktivist ve enternasyonilst, Almanya’da çevrecilerin yıkılmaması için yıllardır mücadele ettiği Hambach Ormanı’nda bir araya gelerek 19 Temmuz Rojava Devrimi’ni kutladı. Ormandaki direnişçilerle de buluşan akvistler, 2012 yılında Rojava'da start alan devrimi anlattı. Aynı şekilde çevreciler de ormanda verdikleri direnişe dair tecrübelerini aktardı.

ROJAVA'NIN EKOLOJİK MODELİ SELAMLANDI

Rojava Devrimi'nin sadece toplumsal değişimlere yol açmak için yola çıkmadığı, aynı zamanda bir çevre hareketi de olduğunu belirten aktivistler, Kuzey ve Doğu Suriye’de hayata geçirilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ekolojik demokratik toplum modeline dikkat çektiler.
Etkinlikteki en duygusal an ise Eylül 2018’de ormandaki ağaç evlerinin yıkımına karşı verilen direnişte hayatını kaybeden Steffen Meyn’in annesi ile Rojava Devrimi'ne katılan enternasyonalist bir devrimcinin annesinin karşılıklı konuşmaları oldu. Rojava’daki enternasyonalistlerin gönderdiği sesli mesajların da dinletildiği etkinlik Kürtçe konserle sona erdi.
YPG/YPJ ile PKK bayraklarının yanı sıra üzerinde “Berxwedan Jiyane” (Direnmek Yaşamaktır) yazılı dev bir pankart ile Rojava’da şehit düşen enternasyonilistlerin fotoğraflarının açıldığı etkinlik sırasında bir polis helikopterinin sürekli dolaşması dikkat çekti.

AĞAÇ EVLER ZORLA YIKILMIŞTI

Almanya’nın Köln ve Aachen kentleri arasında bulunan 12 bin yıllık Hambach Ormanı’nda kalan son ağaçlık bölge yok edilmeyle karşı karşıya. Ormanlık alanda enerji devi RWE linyit madenini genişletmek istiyor. Çevreci aktivistlerin direnişi sonucu maden ocağının yapımı durdurulurken, 2030’ya kadar ormanlık alanın tamamen RWE’ye teslim edilmesi planlanıyor.
Şu ana kadar yüzde 90'ı yok edilen ormanın geri kalan kısmının kurtarılması, özellikle de kalan son ağaç evlerinin korunması için aktivistlerin direnişi sürüyor. Alman polisi 2018 yılının Ekim ayında ağaç evleri zorla yıkmıştı.