HDP’den Berlin’de yoğun diplomasi trafiği

HDP heyetinin Berlin’deki diplomasi trafiği sürüyor. HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, “Almanya’nın AKPM’nin tecridin kaldırılmasına ilişkin aldığı kararın hayata geçirilmesi için Türkiye’ye baskı yapmasını istiyoruz” dedi.

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan başkanlığındaki HDP heyeti dünden bu yana Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir dizi temaslarda bulunuyor. Buldan’ın yanı sıra HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP eski Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediyesi eski eş başkanı Leyla İmret ve HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru’nun da yer aldığı heyet dün gün boyu birçok partinin üst düzey ismiyle bir araya geldi.

Merkel hükümetinin ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) Genel Başkanı Andrea Nahles, Sol Parti Eşbaşkanı Berndt Riexinger ile görüşen HDP daha sonra akşam saatlerinde ise Sol Parti’nin kurucularından Gregor Gysi ve Yeşiller Partisi’nin temsilcileriyle buluştu. Yeşiller Partisi Genel Başkan Yardımcısı Jamila Schäfer’in başkanlığındaki bir grup Yeşiller üyesiyle yapılan görüşmede Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmeler ele alındı.

DORU: ALMANYA’NIN TECRİT İÇİN BASKI YAPMASINI İSTİYORUZ

Görüşmelere ilişkin ANF’ye bilgi veren HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevi eylemleri, Kürdistan’daki gelişmeler ile YSK’nın İstanbul’daki seçimi yenileme kararını siyasi parti temsilcileriyle görüştüklerini bildirdi. Şimdiye kadar ki görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Doru, bugün de Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceklerini aktardı.

Görüşmelerde avukatların İmralı’ya gidişlerine ilişkin soruların yöneltildiğini belirten Doru “Almanya’nın AKPM’nin tecridin kaldırılmasına ilişkin aldığı kararın hayata geçirilmesi için Türkiye’ye baskı yapmasını istiyoruz. Özelikle de Türkiye’nin kendi yasalarını uygulaması konusunda Alman hükümetinin yapacağı baskının önemli olacağını düşünüyoruz. Şüphesiz bunlar çok zor istemler değil, her devletin uygulaması gereken zaruri yasalardı.

BULDAN VE UCA’DAN HALK TOPLANTISI

Heyetin üyeleri daha sonra NAV-DEM’in lokalinde Berlin’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarıyla bir araya geldi. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ve HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca DTK üyesi Hüseyin Yılmaz’ın modaratörlüğünde gerçekleşen halk toplantısında konuştular.

Gündemdeki gelişmelere değinen Buldan, YSK’nın İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini iptal etme kararı ile avukatların Öcalan 2 Mayıs’ta yaptığı görüşmenin aynı güne denk gelmesinin kafaları karıştırdığını ifade ederek şöyle konuştu: “Öcalan’ın iki avukatıyla görüştürülmesi çok önemli bir adım. Görüşmenin içeri mücadeleyi bundan sonra nasıl taçlandırdığımıza da açıklık veriyor.”

HDP olarak avukatların 2 Mayıs’ta yaptığı görüşmeden haberdar olduklarını hatırlatan Buldan “Öcalan’ın mesajında birlikte kaldığı iki arkadaşının ismini yazdırması da bir mesajdır aslında. Tecridin her ne kadar sadece Öcalan üzerinde uygulandığı gözetlenebilir, fakat tecrit bugün Türkiye’nin her yerini, Türkiye’nin her toplumunu kapsayan ve bir yaşam biçimi haline getirilen bir yöntem olduğu görülüyor” dedi.

Daha sonra konuşan HDP Batman milletvekili Feleknas Uca da Berlin’de gerçekleştirdikleri görüşmeler hakkında bilgiler vererek, son günlerde yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Avukatların geçtiğimiz günlerde Öcalan ile görüşmesinin önemli olduğunu belirten Uca “Bu atılan adamın devamını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu süreci belirleyecek olan da halkın duruşudur. Halkımız daha fazla bu direnişe sahip çıkarsa, bu direnişi daha da hızlı kıracaktır. Ayrıca barış ve demokrasiyi isteyen herkesin bu tecride karşı durması gerekiyor” dedi.