HDP’yi desteklemek boynumuzun borcu

Kırkısrak Köylüleri ile Dayanışma Derneği Başkanı Tacim Yeşilyurt: Artık Alevi halkının gerçekte kendisini ifade edebileceği bir parti var. Bu da HDP’dir. Bize en yakın olan HDP'yi desteklemek her Alevi'nin boyun borcudur.

Kırkısrak, Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Qızılbaş Kürt Alevilerinin yoğunlukta olduğu bir köy. Köy sakinlerinin çoğunun atalarının Dersim üzerinden Malatya'ya, oradan da Sarız ilçesi ve çevresine yerleştikleri biliniyor. Kırkısrak köylülerinin yurt dışına yoğun göçleri 1960'ların başına tekabül ediyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin mutlaka bir Kırkısraklı ile karşılaşabilirsiniz. Yoğun göç vermiş olsalar da gittikleri her yerde ulusal değerlerini, inançlarını ve dillerini korumayı başarmışlar.

Hamburg ve çevresinde de yaklaşık 400 Kırkısraklı ailenin yaşadığı tahmin ediliyor. Ticaretle olan yakın bağlarından ötürü gittikleri her yeri ihya etmişler adeta. Hamburg Kırkısrak Köylüleri ile Dayanışma Derneği de bu kadim inancın ve kültürün korunması için kurulmuş mütevazi bir köy derneği. Dernek başkanlığı görevini yürüten Tacim Yeşilyurt'u herkes emekçi kimliğiyle tanıyor. Yeşilyurt’u kime sorsanız, sadece Kırkısrak köylüleri değil, Hamburg'da yaşayan diğer Kürdistanlılar da ne kadar yardımsever ve sosyal bir insan olduğundan bahseder.

DERNEK ÜYELERİNİN OYU BELLİ

Tacim Yeşilyurt'a seçim çalışmaları ve derneğin bu yönlü bir çalışması olup olmadığını soruyoruz. Hamburg Seçim Platformu ile ortak hareket ettiklerini belirten Yeşilyurt, ulaşabildikleri her yere ulaşmaya çalıştıklarını kısmi de olsa bir başarı elde ettiklerini belirtiyor: "İnsanlarla teke tek görüşerek, acılarına ve sevinçlerine dokunarak meramımızı ve HDP'nin Türkiye halkları için ne kadar gerekli olduğunu anlatıyoruz. Konuştuğumuz birçok insan ya ikna oluyor ya da ikna olmasa da bize hak verdiğini belirtiyor."

Kararsız seçmenlere işaret eden Yeşilyurt, "Daha çok kararsız ya da kafası karışık, kime oy vereceğini kestiremeyen insanlara ulaşmak gerekir. Bizim zaten bilinen bir kitlemiz var" diye ekliyor.

GÖLGE ETMEYİN YETER

Tacim Yeşilyurt, AKP'ye verilecek her oyun bu zulüm düzeninin devamına verilecek oy olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: "Yıllarca Alevilerin üzerinde siyaset yapıldı. Peki sonuç ne oldu? Bir arpa boyu bile yol alınamadı. Yine inançlarına hakaret edilenler Aleviler oldu. 16 sene sonra Erdoğan kalmış diyor; ‘cemevlerine yasal statü tanıyacağım!’ Biz de diyoruz ki; cemevlerine yasal statü tanıyacağına Alevilerin kapısına çarpı işareti atanları açığa çıkart. Zaman aşımı sonucu haklarında takipsizlik kararı verdiğin Sivas Katliamı’nın sanıklarını ortaya çıkar. Tüm düzen partileri bizi adeta oy deposu olarak gördü. Yıllar yılı bizi sadece seçimden seçime hatırladılar. Biz de onlara ‘Bundan sonra bize gölge etmeyin, başka ihsan istemez!’ diyoruz. Çünkü artık Alevi halkının gerçekte kendisini ifade edebileceği bir parti var. Bu da HDP’dir. Bize en yakın olan HDP'yi desteklemek her Alevi'nin boyun borcudur."

DEMİRTAŞ BİR ŞANSTIR

Dernek olarak HDP’nin seçim başarısı için çalıştıklarını ifade eden Yeşilyurt, "Bizler de mütevazi bir köy derneği olarak karınca kararınca HDP'nin başarısı için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İnanıyoruz ki bu ülkeye barış, demokrasi ve adalet gelecekse bu HDP'nin sayesinde olacak. HDP'nin mutlaka barajı geçmesi ve parlementoda yer alması gerekiyor" diyen Yeşilyurt’un cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin mesajı ise şöyle: "Sayın Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının desteklenmesi gerekiyor. Çünkü o yüreğinde 80 milyon insanın sevgisini barındırıyor. Çok samimi ve yapıcı bir dil kulanıyor. Selahattin Demirtaş tüm Türkiye toplumları için bir şanstır aslında. Yapacağımız çalışmaların hak katında kabul olmasını diliyorum."

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA