Her yerde 27 Kasım kutlamaları

Avrupa'da PKK'nin 42'nci kuruluş yıldönümü olan 27 Kasım kutlamaları çok sayıda kentte devam ediyor. 27 Kasım, toplantılar, yürüyüşler, havai fişekli gösteriler ve halaylarla karşılandı.

LAVRIO

Yunanistan’ın başkent Atina’ya bağlı Lavrio kasabasında PKK’nin 42’inci kuruluş yıldönümünde Tevgera Ciwanên Şoreşgeri (TCŞ) ve TJK-A öncülüğünde kutlama düzenlendi.

Kasabadaki Kürt mülteci kampında düzenlenen etkinlik pandemi koşulları dikkate alınarak sosyal mesafe kuralları ile kampın bahçesinde düzenlendi.

Etkinliğin düzenlediği alan PKK, KCK, YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleriyle donatılırken, kadınlar etkinliğe ulusal kıyafetleriyle katıldı.

Devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına düzenlenen saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Tevgera Ciwanên Şoreşgeri adına Welat Mardin yaptı.

Milyonların özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin yolunda yürümeye devam ettiğini ve bağlılıkla mücadeleyi sahiplendiğini belirten Mardin, gençliğin zafere kadar mücadelede kararlı olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından PKK tarihi ile ilgili bilgi yarışması düzenlendi. Yarışmanın kazananlarına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmaları armağan edildi.

PKK tarihini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam eden kutlamada sık sık “PKK halktır, halk burada”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK” sloganları atıldı.

Lavrio çocuk ve yetişkin korosunun devrim marşlarını seslendirdiği kutlamada, yerel sanatçılar da sahne aldı.

Etkinlikte ayrıca Lavrio kampı folklor ekibi de sahne aldı. Etkinliğin sonunda marşlar eşliğinde havai fişekler atıldı. Kutlama kamp bahçesinde yakılan ateşin etrafında çekilen halaylarla son buldu.

ARNHEM

Hollanda’nın Arnhem kentinde de PKK’nin kuruluş yıldönümü kutlandı.

Kutlamada DEM-NED eşbaşkanları birer konuşma yaptı.

“Biji PKK”, “Biji serokApo” sloganlarının atıldığı kutlamada yapılan konuşmalarda PKK’nin mücadelesi ile Kürt halkının kaderinin değişiminde umut ışığı olduğu belirtildi.

Kutlama, müzik, halay ve bilgi yarışması ardından sonra erdi.

 

STRASBOURG

Fransa'nın Strasbourg kentinde bir araya gelen Tevgera Ciwanên Şoreşger ve TEKO-JIN öncülüğünde, PKK'nin kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Kutlama, Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

“Salvegera Damezrandina PKK Pîroz Be” yazılı pankart ve büyük bir PKK bayrağının açıldığı etkinlikte, PKK’nin Kürt halkı ve tüm dünya halkları için önemine işaret eden bir konuşma yapıldı.

Yapılan konuşmalar sonrası yakılan ateşin etrafında halaylar çekildi, havai fişek gösterisi yapıldı.

MONTPELLİER

Fransa’nın Montpellier’de kentinde PKK’nin kuruluş yıl dönümü kitlesel meşaleli bir yürüyüşle coşkulu bir şekilde kutlandı

DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından düzenlenen yürüyüş Peyrou Pitot Parkı’nda başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın posteri ile PKK’nin bayrağı taşındı.

Comedie meydanına varan kitle havai fişekler eşliğinde diriliş bayramı kutlandı.

DKTM Eşbaşkanı Cevat Güneş, "PKK’nin diriliş bayramını başta Önder Apo’ya, şehitlerimize, gerillalarımıza ve tüm yurtsever halkımıza kutluyorum. PKK şehitlerin partisidir. Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz" dedi.

VILLIERS LE BEL

Paris’in Villiers Le Bel banliyösünde Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwan ên Têkoşer’in çağrısı ile meşaleli bir yürüyüş yapıldı.

Saat 18’de merkez tren garı önünden başlayan yürüyüşte, Fransızca “PKK ile Zafere Yürüyelim” pankartı ve üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resmi ve birçok dilde “Öcalan’a Özgürlük” yazan pankartı taşındı.

Kürt gençleri ve ailelerin yoğun bir katılım gösterdiği yürüyüşte sık sık, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır, halk burada”, “Bi hev re serhildan” ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları atıldı. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

PARİS

Paris merkezindeki République meydanı ve Drancy banliyösünde de kutlamalar yapıldı. Kutlamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın durumuna dikkat çekmek için sinevizyon gösterimi de yapıldı.

BORDEAUX

Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde Bordeaux kentinde PKK’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir meşaleli yürüyüş düzenledi.

Akşam saatlerinde Place de la Bourse meydanında halkın toplanması ile başlayan eylemde, ilk olarak Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık bir saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sonrası başlayan yürüyüşün önünde dev PKK ve Öcalan posterleri dikkat çekti.

Sık sık, “Bijî Serok APO,” “Bi Hev Re Serhildan”, “PKK Halktır Halk Burada” sloganlarının atıldığı yürüyüş Porte de Bourgogne meydanına kadar sürdü. Burada büyük bir ateş yakan gençler, havai fişekler ve halaylarla kutlamaya devam ettiler.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de PKK’nin kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi.

27 Kasım günü akşam saatlerinde bir araya gelen gençler, Almanca “Çok yaşa PKK’nin özgürlük mücadelesi” yazılı pankart eşliğinde yürüyüşlerine başladı. “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK” ve “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarıyla yürüyen gençler, havai fişek ve renkli dumanlarla yürüyüşe dikkat çekmek istediler.

Mahalle aralarında yapılan yürüyüş yaklaşık yarım saat sürdü.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde diriliş bayramı bir etkinlikle kutlandı. Demokratik Toplum Merkezi'nde gerçekleşen ve pandemi nedeniyle katılımın sınırlı tutulduğu etkinlik, özgürlük şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte yapılan bir konuşmada “İnsanlığın umudu olmak PKK sayesinde bize nasip oldu. Toplumda geleceğe dair hiçbir gelişmenin olmadığı bir süreçte çıktı Özgürlük hareketi ve bu hareket 43 yılı böyle devirdi” ifadeleri yer aldı.

Konuşmada devamla şu ifadeler kullanıldı: “Bizleri bugünlere getirenleri her gün anlamak, onların izinden yürümek lazım. PKK gerçekten bir roman, insanlığın geleceği bu hareket. PKK'li olmak tüm bu topluma dayatılan anlamsızlığı reddetmek demek, dinamizm demek zaten bu yönüyle evrenin özünü de ifade ediyor. Önder Apo halkların önderidir. Bu hareket halkların hareketidir. Bu yönüyle de küreseldir. Halklara dünyaya umut veriyor, gururluyuz ama bizden bekleneni yerine getirmeliyiz."

Etkinlikte, 27 Kasım 2011’de Amed’de 2 yoldaşıyla birlikte şehit düşen Amed Eyalet Komutanı Armanc Kerboranî’nin (Hüseyin Akdoğan) “Öyle bir yola girdik ki artık bizi durduramazsınız” adlı yazısından bölümler okunarak Özgürlük Şehitleri anıldı.

43 yıllık mücadeleyi özetleyen kısa sinevizyonun ardından program Ozan Seyitxan’ın söylediği stranlar ile devam etti.

DUVAR YAZILAMALARI

Köln'de ayrıca Kürt gençleri, Kürt Özgürlük Hareketi'nin 42. yıldönümünü selamlama amacıyla ve "Zamanı geldi, Öcalan'a Özgürlük" hamlesi kapsamında yazılamalar yaptı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Kürt gençlik hareketi TCŞ'nin öncülüğünde bir kutlama yapıldı.

Ludwisburg Rezidenzschloss meydanında Kürdistan şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. “Bijî Partîya Karkerên Kurdistan”, “Bijî Serok Apo” ve “PKK halktır, halk burada” sloganlarını atan gençler, yaktıkları meşaleler ve havai fişeklerin ardından eylemlerini sonlandırdı.

CENEVRE

İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen Kürtler, PKK'nin kuruluşunun 42'nci yıldönümünü bir etkinlikle kutladı.

Place des Nations meydanında düzenlenen kutlama öncesi saygı duruşunda bulunuldu ve CDK Cenevre eşsözcüleri tarafından birer konuşma yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından kutlama etkinliği müzik eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

ZÜRİH

İsviçre'nin Zürih kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri 43'üncü yılına giren PKK'nin kuruluş yıldönümünü havai fişeklerle kutladı.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'deki Sergels Torget meydanında bir araya gelen Kürtler, ellerindeki PKK bayrakları ve meşaleler PKK'nin kuruluş yıldönümünü kutladı. Kutlama halaylarla son buldu.

LONDRA

Britanya Kürt Kadın İnisiyatifi tarafından 27 Kasım kutlamaları kapsamında Kuzey Londra’da araç konvoyu oluşturularak şehir turu yapıldı. KCC binasından start verilen şehir turu kapsamında araçlara PKK ve KCK bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri asıldı. Konvoya ilgi yoğun olurken araçlarda PKK şarkıları çalındı. Şehir turu sırasında yol boyunca esnaflar ve çevredekilerin alkışlarla korna ve zafer işaretiyle konvoya destek verdi. Ayrıca yüzlerce aracın korna ve zafer işaretleriyle konvoyu selamladı.

Halk Meclisi Örgütlenme Komisyonu tarafından da kentin en yüksek tepesi Alexandra Palace'ta akşam saatlerinde 27 Kasım coşkuyla kutlandı. PKK bayrakları ve Öcalan flamalarını taşıyan grup 27 Kasım’ı havai fişeklerle kutladı.

Sık sık sloganlarının atıldığı eylemde Örgütlenme Komisyonu Sözcüsü Mehmet Dersim, diriliş bayramı ruhuyla 27 Kasım’ı kutladıklarını belirterek, “Özgür önderlik Özgür Kürdistan şiarımızı gerçekleştirme sözünü bir kez daha yineliyoruz” dedi.

PKK'nin kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Kürt Gençlik İnisiyatifi de merkezi bir noktada eylem gerçekleştirdi. 27 Kasım’ı havai fişek gösterisi ve halaylarla karşılayan gençler, sık sık “PKK halktır halk burada,” “Genç başladık genç başaracağız”, “Lovely PKK” sloganları attı. Burada yapılan açıklamada, “Kürt gençleri ve dostları olarak, özgürlük mücadelesinde savaşan yoldaşlarımızı selamlıyoruz. 27 Kadım ruhuyla Demokratik Konfederalizmi Önder Apo’nun özgürlük ruhuyla inşa edeceğiz” dedi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da TCŞ ve TEKO-JIN aktivisti gençler, PKK'NİN 42'nci kuruluş yıldönümünde pankart asma eylemi gerçekleştirdi.

Otobandaki bir üst geçide, “Bijî Partîya Karkerên Kurdistan” yazılı pankart ve HPG bayrağı asan gençler, bir süre renkli dumanlar eşliğinde “Bijî Serok APO”, “Bijî Partîya Karkerên Kurdistan” attı.