Hiçbir şey hızlarını kesemiyor!

Enternasyonalistler “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü ve Faşizme Karşı Omuz Omuza” şiarıyla gerçekleştirdikleri yürüyüşte üçüncü gününde. Soğuğa ve rüzgara rağmen yürüyüş coşkuyla devam ediyor.

Bu yıl 4.’sü organize edilen, 120 enternasyonalistin katıldığı Lüksemburg’dan Strasbourg’a gerçekleştirilen 5 günlük uzun yürüyüşe Avustralya’dan Kanada’ya, Latin Amerika’dan Avrupa’ya kadar çok geniş bir coğrafyadan katılım var.

Kanada’nın Toronto kentinden Alex Wilson (44) isimli akademisyen de bu enternasyonalistler arasında yer alıyor. Wilson, Suriye’deki savaştan ötürü PKK ve Kürtleri tanısa da Kürtlerin mücadelesiyle yakınlaşması Kobanê ile başlamış. “Sosyal medya üzerinde bir arkadaşım Kobanê’nin özgürleştiğini yazıyordu. Ben de merak ettim Kobanê’nin nasıl özgürleştiğini araştırdım ve büyük bir direnişin yaşandığını öğrendim” diyen Wilson şöyle devam ediyor: “Kobanê bize Kürtleri ve PKK’yi, PKK’nin nasıl geniş yelpazede düşündüğünü tanıma fırsatı verdi.”

KÜRTLERLE DAYANIŞMA BİR GÖREV

Wilson neden uzun yürüyüşte yer aldığını ise şu sözlerle anlatıyor: “Şu anda Kürtlerin yaptıkları çok ilham verici ama buna rağmen yeterince bir dayanışma yok. Ben Kürtlerle dayanışmayı bir görev olarak görüyorum. Bunun için Kürt halkının mücadelesinin bir parçası olmak istiyorum.”

Kanada’da Kürt sorununun ve mücadelesinin yeterince bilinmediğini vurgulayan Wilson, “Bir algı var, Kürt kadınları DAİŞ’e karşı savaşıyor ama o kadınlar ne için savaşıyor, DAİŞ neden bu kadınlardan çok korkuyor. Bunu bilmiyorlar. Kürt sorununu öğrenecek kadar derine inmiyorlar” diye belirtiyor. Ancak yerli halkın Rojava’daki direnişi yakından takip ettiğinin altını çizen Wilson, “Rojava’daki direnişi biliyor, başarılı olmasından dolayı da büyük mutluluk duyuyorlar” diyor.

Yürüyüşe katılmaktan duyduğu mutluluğu da dile getiren Wilson, “Komün kurma, görev dağılımı, dayanışma her yönü ile harika. Komünün bir parçası olmak çok heyecan verici. Her yerde övdüğümüz, konuştuğumuz Rojava sisteminin bir minyatürünü görmek harika bir duygu” diye ekliyor.

ÜÇÜNCÜ KEZ UZUN YÜRÜYÜŞTE

İsveç’in Göteborg kentinden yürüyüşe katılan 34 yaşındaki İngrid Foster de Kobanê’yle birlikte Kürtlerle tanışmış. Foster, uzun yürüyüşe 3. kez katılıyor. Kürtlerin Rojava’daki direnişi ve yaşadıkları zorluklara televizyon ekranlarından şahit olmaya başlayınca “dayanışmak, yardım etmek için” çaba içerisine girdiğini anlatan Foster, “İlk etapta bir inisiyatif kurduk. Altı yıl öncede İsveç’te Rojava ve Kürdistan ile Dayanışma Komitesi’ni kurduk. O zamandan bu yana da komitenin bir üyesi olarak çalışmalarımı sürdürüyorum” diyor.

Komite olarak Kürt halkı ile İsveç halkı arasında köprü olmaya çalıştıklarını söyleyen Foster, Öcalan’ın kitaplarını, demokratik konfederalizm ve konuşma metinlerini İsveççe’ye çevirdiklerini de aktarıyor.

Foster, “Neden 3. kez uzun yürüşüşe katılıyorsun” sorumuza ise şöyle yanıt veriyor: “Katılmak için çok sebep ver. Burada yeni insanlar tanımak, buradaki komünal hayatı yeniden yaşamak için geldim. Bu uzun yürüyüşü kendimi geliştirme, yeni şeyler öğrenmek için bir platform olarak görüyorum. Bu yürüyüş benim için çok özel. Farklı coğrafyalardan, düşünceden, inançtan insanlar Öcalan için, Kürt halkının özgürlüğü için bir araya geliyor. Dünyanın herhangi yerinde böyle bir şey var mı bilemiyorum.”

Kaynak: Yeni Özgür Politika