Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü etkinliği Paris’te yapıldı

Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Etkinliği’nin 27’incisi Fransa’nın başkenti Paris’teki Espace Paris est Montreuil Salonu’nda yapıldı.

Bu yıl 27’incisi düzenlenen Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Etkinliği Fransa’nın başkenti Paris’te yapıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte ilk konuşma YXK /JXK adına Zade Şengal tarafından yapıldı. Şengal, etkinliğin Paris’te ilk kez yapıldığını ve bundan onur duyduklarını belirtti.

Fransa Kürt Toplum Meclisi (CDK-F) Eşsözcüsü Fevziye Erdemirci konuşmasında Rojava şehitlerini selamladı. “17 gündür direniş sürüyor” diyen Erdemirci, şöyle devam etti: “Ve biz diyoruz ki Kürtlerin bu direnişi başaracaktır. Biz inanıyoruz ki; Kürtler bir statü sahibi olacaktır. Herkesi bu inançla selamlıyorum. Yaşasın Rojava direnişi!”

BABA ÇELEBİ: YOĞUN KATILIM GÖRMEKTEN MUTLUYUM

Hüseyin Çelebi’nin babası Rıfat Çelebi de her sene olduğu gibi, bu sene de etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı.

Hüseyin Çelebi’nin babasını anlatan baba Çelebi, Kürdistan, Rojava, gerilla ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı selamlayarak başladığı konuşmasında “Bugün burada sizleri ve gençlerin yoğun katılımını görmekten mutluyum. 27’incisi gerçekleşen Hüseyin Çelebi etkinliğine hep geliyorum. Hüseyin benim için tek değil, hepiniz benim için Hüseyin’siniz. Sizleri ve savaşan gençleri selamlıyorum. Ben bir söz verdim: Kürdistan kurulana kadar bana ölüm yok” diyerek sözlerini sürdürdü. Rıfat Çelebi, Hüseyin Çelebi’nin hayatından bazı kesitler anlatarak konuşmasını sürdürdü.

Jüri Sözcüsü Kakşar Oremar bir konuşma yaptı. “Biz Kürtler, bu ödül törenini yıllardır yapıyoruz. Ve YXK ile devam ettiriyoruz. Bu ödül törenini çok anlamlı buluyorum” diyen Oremar, şunları söyledi: “Bu hareket sürekli kendini yeniliyor. Size bir müjde vereyim. Erdoğan, 2023’e kadar iktidarda kalamayacak. Biz görüyoruz bunu, Erdoğan’ın asıl korkusu bizim birliğimiz ve felsefemizdir. Kürtler Rojava’da bir rönesans gerçekleştirmiştir. Bunu kaldıramıyorlar. Suriye’de 500 bine yakın insan öldü. Ve bunların içinde, bizim de binlerce şehidimiz oldu. Bunun karşılığını da aldık.”

Rojava’daki kazanımlara da dikkat çeken Oremar, “Rojava’daki kazanımlarımıza göz dikmişler. Bunu görüyorsunuz. Ama alamayacaklar. Böyle bir oğul yetiştirdiği için başta Rıfat Çelebi olmak üzere, herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Koma Zaz Louz’un müzik dinletisi ardından da PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen bir konuşma yaptı.

HESEN: KURDUĞUMUZ SİSTEMİN DEVAMINI GETİRECEĞİZ

Hesen şunları söyledi: “Rojava’da 3. Dünya Savaşı’nı sürdürüyoruz. Planlarını bizim üzerimizden gerçekleştirmek istiyorlar. Bu büyük direniş, bütün dünyada biliniyor artık.

Özellikle Rojava şahsında şunu söylemeliyim ki; Suriye’de demokratik bir yaşam için mücadele ediyoruz. Bu felsefemizi Önder Apo’dan alıyoruz. Biz Rojava’da büyük bir sisteme öncülük ettik. Buna karşı olanlar bütün güçleriyle bize saldırıyorlar.

Özellikle Türk devleti sığ bir düşünceyle saldırıyor. Ve halkımızın özgürlüğünü hedef alıyorlar. Biz bir savaş verdik ve bir sistem kurduk. Bunun devamını da getireceğiz. Hatırlayalım ki; tarihte Kürdistan parçalandığında kimse sesini çıkarmamıştı. Ama artık öyle değil. Rojava’da bütün dünyaya örnek bir mücadele verdik. DAİŞ’e ve bütün çetelere karşı başarılı olduk. Türk devleti kalkmış, diğer devletleri tehdit ediyor. Ama, biz bu tehdit unsurlarını ortadan kaldırdık ve kaldırmaya da devam ediyoruz.

Rojava, Ortadoğu insanı için bir umuttur. Aynı zamanda büyük bir mirastır Rojava. Başarmak için eğer bir yol varsa, o da kendimize inanmaktır. Kürdistani tüm güçler bu mücadeleye sahip çıkmalıdır. Artık, sadece söz yetmiyor. Eğer; Erdoğan faşizmini yenmek istiyorsak, daha güçlü katılım yapmalıyız. ABD ve TC arasında ateşkes ilan edildi. Bizden habersiz hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz. Rojava için Suriye ordusunu çağırdık. Sınırları savunmak için geldiler. Biz çözüm yolu için her türlü diyaloğa varız. Hiçbir Arap ülkesi bu işgal girişimini kabul etmedi. Avrupa da kabul etmedi. Hatta; bütün dünya buna karşı çıktı.”

Etkinlik Diyar Mehrovi’nin müzik dinletisi ardından ödüllerin sahiplerine verilmesiyle devam etti:

Türkçe şiir dalında Burhan Güneş, Ozan Alpkaya, Senar Abi, Kürtçe şiir dalında Nedime Yaklav, Şakir Dalkılıp ve H Mehmet, Zazaki Şiir ve Teşfik Etme Ödülünde Baran Heval, Türkçe öykü dalında Zeyni Arat, İlhami Çınar ve Nuri Özen, Kürtçe öykü dalındaysa Ramazan Kıran, İsa Kaya ve Mesut Yurtsever ödüle layık görüldü.

Ödüllerin sahiplerini bulması ardından Yelda Abbasi ve Hivron’un sahne alması ile etkinlik sona erdi.