İsviçre'de gençlik kampı

Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwan ên Azad’ın her yıl geleneksel olarak düzenlediği gençlik kampı, 21-27 Aralık’ta 4 ülkeden 40’ı aşkın gencin katılımıyla İsviçre’de gerçekleşti.

 

Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwan ên Azad’ın her yıl geleneksel olarak düzenlenen gençlik kampı, 21-27 Aralık’ta İsviçre’de gerçekleşti. 4 ülkeden 40’ı aşkın gencin katılımıyla düzenlenen kamp paylaşım, farkındalık, yaratıcılık ve dayanışma eksenli gerçekleşti.

Nehêle hamlesi kapsamında ve “Kültürünün yok olmasına izin verme” sloganıyla TCŞ ve JCA tarafından bir süredir hazırlık ve duyurularının yapıldığı Avrupa Gençlik Kültür ve Spor kampı, bu sene 21-27 Aralık tarihlerinde İsviçre’de gerçekleşti. Almanya, İngiltere ve İsviçre’den 40’ı aşkın gencin katılımıyla düzenlenen kampta gençler ideolojik eğitimlerin yanı sıra, atölye çalışmaları, kültürel ve sportif faaliyetler ve oyunlar ile dolu dolu bir hafta geçirdi.

Kampın ilk gününde hazırlık ve tanışma etkinliği yapıldı. Farklı ülkelerden kampa katılmak için alana gelen gençler, burada öncelikle birbirleriyle tanıştı. Akşam saatlerinde ise Rojava Devrimi’ni anlatan ''Nû Jîn'' adlı belgesel izlendi.

EĞİTİME İLGİ

Kampın ikinci günü ise atölye çalışmaları ile başladı. Oluşturulan çalışma grupları, daha önce belirlenen konu başlıkları üzerine bir süre hazırlık yaptı ve konuyla ilgili yaptıkları tartışmalarının sonucunu skeç ve farklı yöntemler kullanarak anlattı. Akşam saatlerinde ise ‘Banga Roj’ isimli bir belgesel gösterimi düzenlendi.

Kürdistan tarihi üzerine verilen seminer ile başlayan kampın üçüncü gününde gençler, akşam saatlerinde ‘Demokratik Konfederalizm-Ulus Devlet’ konulu bir münazara gerçekleştirdi.

Günün sonunda ise Fransa’nın başkenti Paris’te 2013 yılında katledilen Kadın Özgürlük Hareketi’nin öncülerinden Sakine Cansız’ın yaşamını konu alan 'Hep Kavgaydı Yaşamım: Sara' isimli belgesel izlendi.

SKEÇLERLE ELE ALINDI

Kampın dördüncü gününde ‘Özel Savaş’ ele alındı. Kapitalist Modernite güçlerinin toplumlar üzerinde yürüttüğü özel savaş ve aygıtları üzerine seminerler yapılırken, seminer sonunda ise bir atölye çalışması yapıldı. Konuyla alakalı belirlenen alt başlıkların skeçler ile anlatılması esnasında renkli anlar yaşandı.

KADIN MÜCADELESİ

Genç kadınlar tarafından verilen toplumsal cinsiyetçilik semineri ve grup çalışmalarının yapıldığı beşinci gün, kapitalist modernite ve devlet/erkek aklının toplumda yarattığı tahribat net bir şekilde görüldü.

Beşinci günün akşamında ise bir moral gecesi düzenlendi. Gençler tarafından hazırlanan müzik dinletisi, tiyatro, oyun ve halayların yapıldığı etkinlikte keyifli anlar yaşandı.

Kampın son gününde ise ‘Demokratik Konfederalizm, komün, meclis’ sistemleri üzerine bir seminer verildi.