Kadınlar diktatör Erdoğan’ın yargılanmasını istedi

“Diktatörün yargılanması için 100 neden” kampanyası çerçevesinde İsveç’in başkenti Stockholm, İsviçre’nin Basel ve Almanya’nın Freiburg kentlerinde kitlesel eylemler gerçekleşti.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından 25 Kasım'dan bu yana “Diktatörün yargılanması için 100 neden” adıyla bir kampanya başlatmıştı. Kampanya kapsamında kadınların öncülüğünde bugün Avrupa’nın değişik kentlerinde kitlesel gösteriler düzenlendi.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) geçtiğimiz haftalarda “Diktatörün yargılanması için 100 neden” çağrısı kapsamında kitlesel bir eylem düzenlendi. Amara Kadın Meclisi ve Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği eylem saat 15.00 sularında Sergelstorg Meydanı'nda gerçekleşti.

Eylemciler, ellerinde Türk devletinin katliamlarını ve kadın cinayetlerini kınayan dövizler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin bulunduğu flamalar ile PKK bayrakları taşıdı.

1 saat süren eylem sırasında eylemciler sık sık “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Katil, faşist Erdoğan”, “Öcalan'la dayanışma”, “Öcalan'a özgürlük”, “Öcalan halktır, halk biziz”gibi Kürt   Özgürlük Hareketini destek veren ve Türk devletini lanetleyen sloganlar attı.

FREİBURG

“Diktatörün yargılanması için 100 neden” kampanyası çerçevesinde Almanya’nın Freiburg kentinde de kitlesel bir gösteri düzenlendi. Nuda Kadın Meclisi‘nin Alman sol gruplarla organize ettiği yürüyüşte Türk devletinin tutsaklara yönelik uyguladığı vahşice yöntemler de protesto edildi.

Akşam saatlerine kadar süren yürüyüşte “Diktatörün yargılanması için 100 neden” kampanyası için de çok sayıdaki kişiden imza toplatıldı.

BASEL

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından 25 Kasım'dan bu yana sürdürülen “Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden ve 100 bin imza” kampanyası kapsamında İsviçre'nin Basel kentinde İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde bir yürüyüş düzenlendi.

Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli Kadın kurumlarının katılımıyla Theaterplatz meydanında yapılan mitinge Erdoğan, AKP / MHP iktidarı döneminde devlet ve erkek zihniyeti ile katledilen kadınların isimleri tek tek söylenerek saygı duruşunda bulunuldu.

YJK-S aktivisti tarafından sürdürülen kampanyanın içeriğine yönelik yapılan konuşmayla devem eden eylemde İsviçre Basta Partisi Eşbaşkanı Sina Deiss, SKB adına Gülderen Sevim, SYKP İsviçre Kadın Meclisi adına Seyhan Karakaş, FEDA adına Songül Çelik konuştu.

Erdoğan diktatörlüğünün yargılanması için sürdürülen kampanyanın destekçisi olacakları belirtilen konuşmaların ardından yüzlerce eylemcinin katıldığı yürüyüşte TJK-E bayrağıyla Erdoğan'ın yargılanmasını talep eden pankartlar ve Erdoğan rejimi tarafından katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Yaklaşık 2 saat boyunca kent merkezinde Erdoğan faşizmine karşı kadın mücadelesinin yükseltilmesi çağrılarının yapıldığı yürüyüş boyunca aktivistler imzalar toplandı ve bildiriler dağıtıldı.

Yürüyüşün ardından kitle Dreirosenbrückee meydanına ulaştı. Burada yapılan konuşmalarda  Erdoğan diktatörlüğünün kadın ve çocuklara yönelik katliamları başta olmak üzere tüm suçlardan uluslararası areneda yargılanıncaya kadar eylemlerini sürdürecekleri vurgulanırken “Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden ve 100 bin İmza” kampanyasına destek çağrıları yapıldı. Polonya'da kadınların kürtaj yasasına yönelik sürdürdükleri mücadeleye de destek açıklaması yapıldı. Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.