Kanadalı parlamenter yardımlar için Heyva Sor’u işaret etti

Mereş merkezli depremler sonrası toplanan yardımların eşit dağıtılmamasına bir tepki de Kanada’dan geldi. Parlamenter Tom Kmiec, deprem yardımlarının adil dağıtımı için Heyva Sor’u adres gösterdi.

Kanada Parlamentosu Conservative partisinden Alberta Eyaleti Calgary şehri Milletvekili Tom Kimec, parlamentodaki bir oturum sırasında Kurdistan, Türkiye ve Suriye şehirlerinde meydana gelen depremler konusunda söz aldı.  

Kmiec, Bazarcix ve Elbistan’ın Kürt olduğu için deprem yardımlarından faydalanamadığını, Türk devletine bağlı Yabancılar İletişim Merkezi’nin (YİMER- 157) her dilde yardım telefonları olmasına rağmen Kürtçe dil desteği sağlamadığını söyledi.

Deprem yardımlarının depremzedelere eşit ulaştırılmasında Heyva Sor ile işbirliğinin önemine değinen parlamenter, Kanada’nın Türkiye’ye deprem yardımı yaparken Heyva Sor’u göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Kanada Parlamentosu Milletvekili Tom Kmiec’in “Kürtlere deprem yardımı” başlıklı konuşması şöyle:

“Dediğim gibi Türkler, Kürtler, Suriyeliler ve diğerleri 7.8 büyüklüğündeki depremin trajedisini yaşıyor. Şu an itibarıyla 22 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor ve bu sayının artması bekleniyor. Bununla birlikte hem hükümet hem de halk olarak yapabileceğimiz daha fazla yardım var. Hükümeti Kürt depremzedelere karşı ayrımcılığa son vermeye çağırmakla başlayabiliriz. Kürt gazetecilere ve deprem mağdurlarına göre, Elbistan ve Bazarcix gibi Kürt şehirleri, Türk kuruluşlarından yardım ve acil kurtarma hizmeti alamıyor. Yimer 157, Türkiye'deki Devletin Yabancılar İletişim Merkezi, insanların güvenliğini sağlamak için gereken acil durum bilgilerini 7 dilde tercüme etmektedir. Ancak ülkede en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçe'de bu tercüme yapılmıyor. Kürt kızılayı olan Heyva Sor ve Suriye Kızılayı gibi yardım kuruluşları, desteğe ihtiyaç duyan halklara yardım etmek isteyen Kanadalılar için çok iyi seçeneklerdir.”