Katalonya’da ‘Kürdistan devrimini savunmak’ konferansı

İspanya’nın Barcelona kentinde 1. Katalan Enternasyonalist Konferansı düzenleniyor. Bugün başlayacak konferans, “Kürdistan Devrimini Savunmak ve Demokratik Konfederalizm” başlığını taşıyor.

İspanya’nın Katalan Özerk Bölgesi, üç gün sürecek önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bugün akşam saatlerine doğru start alacak 1. Katalan Enternasyonalist Konferansı, dünyanın farklı ülkelerinden entarnasyonalistleri bir araya getirecek. Konferansın temel amacı ise Katalan ülkesi ve Kürdistan arasında bir köprü oluşturmak.

19 Temmuz 1936’da başlayan İspanya Devrimi’nin 86. ve 19 Temmuz 2012’de gerçekleşen Rojava Devrimi’nin 10. yıl dönümüne denk getirilen konferans, “Kürdistan Devrimini Savunmak ve Demokratik Konfederalizm” başlığıyla Pazar gününe kadar sürecek.

ROJAVA’NIN 10 YILLIK TECRÜBESİ ANLATILACAK

Rojava Devrimi’nin yarattığı tarihi gelişmelere dikkat çeken konferansın çağrı metninde konferansın amacı şöyle dile getirildi:

“Kürt Özgürlük Hareketi’nin öncülüğünü yaptığı Rojava Devrimi, tüm dünyadaki devrimciler için bir referans noktası haline gelmiştir. Tüm dünya, yeni bir yozlaşma seviyesine ulaşan küresel bir sistem ve küresel sistem karşısında umudun güçlü bir sesi enternasyonalist bir örgütle karşı karşıya. Bu, yeni devrimci olanaklar sunmakta ve aynı zamanda yeni fetişizm biçimlerini tehdit etmektedir.

Dünyanın pek çok başka yerinde olduğu gibi, Katalan ülkelerinde de bu yıllarda birçok kişi ve sosyal kuruluş, metinlerinde bu referansa yer vermeye çalışmıştır. Onca şehidin kanı ve onca insanın alın teriyle kazanılan bu değerli zaman içinde dünya çapında pek çok insanla çalışarak bağlantılar çoğaldı ve güçlendi. Konferansta Kürdistan'da işlenen savaş suçlarında batılı kurum ve şirketlerin işbirliğine karşı verilecek ortak mücadelenin büyütülmesi için yapılacaklar ele alınacak.

Şimdi 10 yıllık devrimden sonra, ilk kadın hareketinden neredeyse 7 yıl sonra dayanışma grupları oluşturuldu. Biz de en azından şu anın çok iyi bir zaman olduğuna inanıyoruz. İçinde bulunduğumuz yoğun tempoya en az iki gün ara vermeliyiz; yüz yüze mevcut durumu analiz etmek, durumumuzu ve önümüzdeki zorlukları değerlendirmek ve neler yaptığımızı, neler yapabileceğimizi incelemek için.”

KÜRDİSTAN’IN SAVUNULMASI TARTIŞILACAK

Konferans, bugün saat 18.00’da Rojava Devrimi’nin yarattığı kadın modelinin ele alınacağı bir bölümle start alacak. Konferansın Cumartesi günkü programında ise daha çok Kürdistan'ı savunmaya yönelik çalışmalara odaklanılacak. Pazar günü ise devrimci mücadelenin ideolojik çalışması boyutuyla sunum gerçekleşecek ve tartışmalar yürütülecek. Konferans hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen veya katılmak isteyenler şu e-posta adresine yazabilir: [email protected]