Kayyumlar İsviçre Parlamentosu’nun gündeminde

HDP’li belediyelerin gasp edilmesini İsviçre Ulusal Parlamentosu’nun gündemine taşıyan Sosyalist Parti (SP) milletvekilleri, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istedi. Dışişleri Bakanı ise konunun yakından takipçisi olduklarını söyledi.

19 Ağustos’ta Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasp edilerek, belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmasına dönük uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor. İsviçre Sosyalist Parti (SP) Ulusal Parlamento Milletvekillerinden Carlo Sommaruga ve Friedl Claudia, İsviçre Ulusal Parlamentosu’na verdikleri önerge ile HDP’li belediyelerin nasıl hukuksuz bir şekilde gasp edildiğine dikkat çekerek, İsviçre Federal Konsey’den Türkiye’ye yaptırım uygulamasını istedi.

CLAUDI: İSVİÇRE TEPKİSİNİ NEDEN KAMUOYUYLA PAYLAŞMIYOR

Milletvekili Friedl Claudi verdiği önergede, “Yasal hiçbir dayanağı olmadan İç işleri Bakanlığı’nın talimatıyla 19 Ağustos’ta Kürtlerin yoğun bir şekilde yaşadığı Van, Diyarbakır ve Mardin Belediye Başkanları görevlerinden alındı. Bu belediye başkanlarının yerine Erdoğan tarafından kayyum denilen yöneticiler atandı” diyerek, İsviçre’nin yaşanan bu durum karşısındaki tutumunun ne olacağını sordu.

Claudi cevaplanmak üzere Dış İşleri Bakanı’na şu soruları yöneltti: 

“Federal Konsey bu hukuksuzluğu tartışıyor mu, eğer evet ise en sn ne zaman gündeme alındı?

İsviçre Türkiye’ye baskı uygulamak için ne bekliyor, neden yaşanan duruma karşı tepkisini kamuoyuyla açıkça paylaşmıyor?”

SOMMARUGA: HUKUKSUZLUĞA KARŞI TAVIR NE?

Ulusal Parlamento Milletvekili Carlo Sommaruga ise Federal Konsey tarafından cevaplanmak üzere verdiği önergede belediye gasplarına ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezaya dikkat çekti. 

Verdiği önergede Erdoğan hükümetinin hukuksuz bu uygulamalarına karşı İsviçre’nin Türkiye’ye karşı net tavır alması gerektiğini ifade eden Sommaruga, Federal Konsey’e şu soruları sordu:

“Federal Konsey’in yaşanan bu hukuksuzluklara karşı tavrı nedir?

Federal Konsey Türkiye’de demokrasinin ve hukuk devletinin korunması ve geliştirilmesi için ne yapıyor?

İsviçre Göç Sekreterliği açıkladığı verilere göre Türkiye’den gelip iltica talebinde başvuranların sayısı bu yıl oldukça arttı. Türkiye’nin iç sorunlarının bize yansıdığını göz önüne alırsak Federal Konsey’in Türkiye ile yeniden daha dikkatli bir şekilde konuşması gerekmez mi? ”

DIŞİŞLERİ BAKANI: KONUYU TAKİP EDİYORUZ

Her iki SP’li milletvekilinin önergesini sözlü olarak cevaplayan İsviçre Dış İşleri Bakanı Ignazo Cassis, belediye başkanlarının görevden alınmasının kendileri acısından endişe verici olduğunu söyleyerek, konunun yakından takipçisi olduklarını ifade etti. Ankara İsviçre Büyükelçiliğinin görevden alınan belediye başkanları ile görüştüğünü dile getiren Bakan Cassis, “İsviçre’nin düzenli bir şekilde Türkiye’yi hukukun üstünlüğüne, evrensel hukuk kurallarına ve uluslararası yükümlülüklerine saygı duymaya çağırıyor. Federal Konsey, Türk hükümetinin insan haklarına ve demokrasiye saygı duyması gerektiğini çok önemsiyor” şeklinde konuştu.