KCDK-E: OPCW ve ilgili kurumlara görevlerini hatırlatmak için alanlara!

KCDK-E, Türk devletinin kimyasal silah kullandığına dair onca kanıta rağmen başta OPCW olmak üzere uluslararası güçlerin sesiz kalmaya devam ettiğini belirterek, herkesi 29-31 Ekim tarihleri arasında yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı.

Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (Kongreya Civakên Demokratik ên Kurdistaniyên li Ewrûpa-KCDK-E), Türk devletinin kimyasal silah kullandığına dair onca kanıta rağmen başta OPCW olmak üzere uluslararası güçlerin insanlık dışı saldırılar karşısında sesiz kalmaya devam ettiğini belirterek,  ilgili kurumları harekete geçirmek için, başta Kürt halkı olmak üzere özgürlük eşitlik isteyen vicdan sahibi herkesi 29-31 Ekim tarihleri arasında Avrupa kentlerinde yaygın olarak gerçekleştirilecek  eylemlere katılmaya çağırdı.

KCDK-E, Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika, Kıbrıs, Avusturya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Kanada, Danimarka ve Avustralya’da yapılacak eylem takvimini de açıkladı.

KCDK-E’nin açıklaması şöyle:

İnsanlık ve uluslararası sözleşmeler tarafından kimyasal silah kullanımı insanlık suçu ve vahşet olarak tanımlanan, adeta tövbe edilen kimyasal saldırılar, 17 Haziran 1925 yapılan Cenevre Protokolü’ne göre şöyle ifade edilmektedir: “Boğucu, zehirleyici gazların ve bakteriyolojik araçların savaşta kullanılması yasaktır.” Türk devleti de bu sözleşmeyi kabul etmiş ve imzalamıştır.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) görevi ve oluşum gerekçesi, kimyasal silahların kullanılmasını engellemek ve kullanan devletlere karşı müdahalelerde bulunmaktır.

Türk devleti, 23 Nisan’da Güney Kürdistan’da başlattığı işgal ve katliam saldırılarıyla sonuç alamadı. 23 Nisan ve Ekim 2021 arasındaki altı aylık süre içinde en az 323 kez kimyasal silah kullanıldığı tespit edilmiştir. Kimyasal silahların kullanıldığı basına yansıyan 3 Eylül 2021 tarihli Girê Sor olarak bilinen bölgede gerçekleşen saldırıda 6 gerilla yaşamını yitirmiş ve çatışma alanı haline getirilen Behdinan bölgesindeki halk da kullanılan kimyasal silahlardan etkilendikleri için farklı hastanelere kaldırılmışlardır.

Ancak çarpıcı olan, onca kanıta rağmen başta OPCW olmak üzere uluslararası güçlerin, kurumların, kendini bağımsız olarak tanımlayan kesimlerin, bu hukuk ve insanlık dışı saldırılar karşısında sessiz kalmaya devam etmesidir. Erdoğan rejimini cesaretlendiren bu tutumdur. Avrupa devletleri ve uluslararası kurumların sessizliği, katliamı onaylayan bir tutum haline gelmiştir.

Kürdistan’da katliam ve soykırımlarla Kürt özgürlük mücadelesi karşısında sonuç alamayan Türk devleti, özgürlük gerillasına karşı insanlık suçu olan kimyasal silahlar kullanarak sonuç olmak istemektedir.  Büyük bir kriz ve çıkmazı yaşayan AKP-MHP hükümeti Kürdistan’da kimyasal silah kullanarak ömrünü uzatmak ve sonuç almak istemektedir. Bugün bu saldırılara karşı çıkmak, direnişi yükseltmek her Kürdistanlının ahlaki, vicdani ve ulusal görevi olmaktadır.

Özgürlük gerillası bu saldırılar karşısında Kürdistan ve bölge halklarının kazanımlarını ve geleceğini korumak, işgali engellemek için ortaya koyduğu destansı direnişle insanlık değerlerini, özgürlük ve eşitliği korumak için direnmektedir. Hem katliam ve işgali engellemek, hem de uluslararası ilgili kurumları ve kamuoyunu harekete geçirmek için başta Kürdistan halkı olmak üzere her vicdan, ahlak sahibi insan direnişle sonuç alınacağını bilerek harekete geçmelidir. Bugün sessiz kalmak ve izlemek, bu insanlık suçuna onay vermek, ortak olmaktır.

KCDK-E olarak, başta OPCW ve ilgili kurumların oluşum gerekçeleri olan görevlerini yerine getirmek için harekete geçmelerini sağlamak ve Türk devletinin insanlık dışı saldırılarına karşı sesini yükseltmek için aşağıdaki ülke ve şehirlerde yapılacak yürüyüşlere başta Kürt halkı olmak üzere, özgürlük eşitlik isteyen vicdan sahibi herkesi katılmaya çağırıyoruz.

29 Ekim Cuma

İSVİÇRE

ZÜRİH

Yer: TC konsolosluğun önü

Saat: 18.00

LUZERN

Yer: Vögeligarten

Saat: 18.00

CENEVRE

Yer: Montblanc Postası önü

Saat: 18.00

DANİMARKA

KOPENHAG

Yer : Birleşmiş Milletler binası önü

Saat: 12.00-15.00

30 Ekim Cuma

AVUSTURYA

VİYANA

Yer: Platz der Menschen Rechte

Saat: 18:00

GRAZ

Yer: Hauptplatz

Saat: 15:00

30 Ekim Cumartesi

İSVİÇRE

SOLOTHURN

Yer: Kreuzackerplatz

Saat: 14.00

ST. GALLEN

Yer: Kornhausplatz

Saat:15:00

KIBRIS

LİMASOL

Yer: Dernek’ten Moloz parka yürüyüş olacak

Saat:18:00

ALMANYA

FRANKFURT

(federasyon merkezi yürüyüş)

Yer: Frankfurt HBF

Saat: 15:00

SAARBRÜCKEN

Yer: Europa-Galerie

Saat : 15.00

BERLİN

Yer: Branderburger Tor

Saat: 15:00

HANNOVER

Yer: OPERNPLATZ

SAET 14:00

HAMBURG

Yer: GANZEMARKT

SAET 15:00

KASSEL

Yer: KÖNİGSPLATZ

SAET : 15:00

OLDENBURG

Yer: BAHNHOF

Saat: 14:30

HEILBRONN

Yer: Hafenmark yani

Saat: 15:00

FREIBURG

Yer: Platz der alten Synagog

Saat:16:00

STUTTGART

Yer: Lautenschlagerstr.

Saat: 15:30

FRANSA

PARİS

Yer : Place de la Bourse 75002 (Paris AFP önünde )

Saat: 14.00

MARSİLYA

Yer: Canabier Marsilya

Saat: 13.00

BELÇİKA

BRÜKSEL

Yer: :Gare central Bruxelles

Saat: 17.00

İSVEÇ

STOCKHOLM

Yer: Norrabann Torget’ten Mynttorget’a kadar yürüyüş-miting

Saat: 12.00

GÖTEBORG

Yer: Brunnsparken

Saat: 13.00

Malmö u Helsingborg tevlî çalakîya Kopenhag ê dibin.

NORVEÇ

Oslo

Yer: Trafikkanten (Sentraltrenstasyon)

Saat: 14.00

31 Ekim Pazar

KANADA

TORONTO

Yer: Yonge Bloor dan Old City Hall Önü

Saat: 1-3 pm arası

AVUSTURALYA

SIDNEY

Yer Town Hall meyadan

Saat: 3-5 pm arası

2 Ekim Salı

FİNLANDİYA

HELSİNKİ

Yer: Mannerheimintie Finlandiya Parlamentosu önü

Saat: 10.00-18.00