KCDK-E: Teslim Töre Kürtlerin gerçek dostuydu

  KCDK-E, Teslim Töre'nin Kürt halkının yanında saf tuttuğuna ve mücadele dolu yaşam geçirdiğine dikkat çekerek, uğurlama törenine katılım çağrısı yaptı.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, Türkiye devrimci hareketinin öncü kadrolarından Teslim Töre'nin yaşamını yitirmesine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'MÜCADELE DOLU BİR YAŞAM...'

Açıklamada şunlar ifade edildi:
"68 Kuşağı’nın yiğit devrimcisi Teslim Töre  hayata gözlerini yumdu. Töre, THKO, THKO MB ve Türkiye Komünist Emek Partisi kurucusu olarak devrimci yaşamına büyük emekler katmış, uğruna bedeller ödemiş ve hayatının geri kalanını siyasi sürgün olarak İsviçre’nin Bern kentinde sürdürmüştür.
1939 doğumlu olan Töre, 80 yıllık ömründe mücadele dolu bir sayfa geride bırakmıştır. 1939 Malatya Akçadağ doğumlu olan Töre, Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile THKO’yu kuran kadrolardandı Suriye-Şam’da Filistin Kurtuluş Örgütü ile çalıştı. Suriye’de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadelede Birlik (THKO/MB) adlı örgütü kurdu. THKO/MB, 1 Mayıs 1980’de Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak yola devam etti.
Teslim Töre 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinde yurtdışına çıktı. 2003 yılında İsviçre’ye sürgüne çıkmak zorunda kalan Töre’ye, hakkında devam eden davalar kapsamında 2004 yılında 22 yıl hapis cezası verildi.

'KÜRT HALKININ DOSTU VE YOLDAŞIYDI'

Töre, 35 yıllık sürgün yaşamı boyunca Avrupa’da siyasi faaliyetlere aktif şekilde katılımını sürdürdü. Kürt halkının gerçek bir dostu ve yoldaşı olan Töre sürgün yaşamı boyunca Kürt özgürlük mücadelesiyle hep yan yana olmuş ve her türlü etkinliğe aktif katılım sağlamıştır.
1 Şubat 2015’te kendisiyle yapılan bir röportajında şu sözleri samimiyetle sarfetmişti; 'Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan kaos süreci sadece Öcalan’ın felsefesiyle aşılabilir. Uluslararası komplonun 16’ncı yıl dönümünde bütün insanlık Öcalan’ın özgürlüğünü savunmalı.'
Aynı röportajda Öcalan’ı yakından tanıdığını söyleyen Töre, şu sözlerle Reber Apo’yu tarif etmiştir; “Kendisini yakından tanıyan birisiyim. Öcalan dünyanın en ücra köşesinde zulüm görüp acı çeken birisinin acısını yüreğinin en derinliklerinde hisseden birisidir. Tüm yaşamını halkların geleceğine adamış, sırtında kendi elbisesinden başka bir mal varlığı olmayan bir liderin özgürlüğüne sahip çıkmamak için hiçbir gerekçemiz yok. Öcalan gelinen aşamada insanlıktan yana olan herkesin lideri konumuna gelmiştir. Onu kimse asla bir ulusa, bir inanca mensup kılmasın, ürettikleri ve var ettikleriyle her şey ortada. Yaptıklarıyla insanlığın ortak değer noktasına gelmişken bizler onun özgürlüğü için ortak ses çıkarmalıyız.'
Kaybımız büyük, Kürt halkı ve KCDK-E olarak anılarına, mücadelesine bağlılık ve sahip çıkma kararlılığımızı yineliyoruz."

TAZİYE VE UĞURLAMA ÇAĞRISI

KCDK-E, taziyeler ve uğurlamaya ilişkin de şu bilgileri verdi"
"Teslim Töre yoldaşın ailesi ve yoldaşları 25 ve 26 Kasım saat 8.30’dan itibaren Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (Fischermätteli 6, 3008 Bern) taziyeleri kabul edecektir.
KCDK-E olarak, tüm halkımıza, dostları sosyalistleri, devrimci ve demokratları Teslim Töre yoldaş için 26 Kasım Salı günü saat 12.30'da Bern Bremgarten Mezarlığında (Murtenstrasse 51, 3008 Bern) düzenlenecek uğurlama törenine katılmaya çağırıyoruz."