Kıbrıs mahkemesi Ayaz’ın iadesine karar verdi

Kıbrıs’ta tutuklanan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz’ın duruşmasında Almanya’ya iade edilmesi yönüne karar çıktı. Karara itiraz edilecek.

Kenan Ayaz, 15 Mart günü İsveç'te bulunan ailesini ziyaret etmek için Larnaka havalimanından hareket etmek isterken Kıbrıs polislerince gözaltına alınmıştı. Ayaz, Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Larnaca’da görülen duruşmada Ayaz’ın avukatı Efstatios Elstation, yargılama süreci boyunca “hukuksuz bir süreç” işlediği tepkisinde bulunarak, “Kenan Ayaz siyasi bir kimliğe sahip” dedi.

Kıbrıs’ın da bu gerçeğe dayanarak siyasi sığınma talebini kabul ettiğini ifade eden Elstation, “Şu an kendisi politik bir mülteci statüsüne sahip. Mahkeme Almanya'ya iade etme kararını onaylarsa aslında verilen sığınma talebini de boşa çıkaracaktır" dedi.

Ayaz’ın duruşması için Belçika’dan gelen bir hukuk profesörü de mahkeme heyeti önünde PKK’nin “terör örgütü” olmadığını vurguladı.  

Kenan Ayaz ise Almanya ile faşist Türk Devletinin tarihsel ilişkilerinden bahsederek, "Almanya Kürt halkına yapılmak istenen soykırıma destek veriyor, terörizm bir hukuki kılıftır” dedi.

Larnaca Mahkemesi, Ayaz hakkında Almanya'ya iade etmem kararını vererek, Yüksek Mahkeme’ye itiraz yolunu açık bıraktı.

Siyasetçi Ayaz'ın avukatı üç günlük itiraz etme haklarının bulunduğunu belirterek, itirazda bulunacaklarını kaydetti. Yüksek Mahkeme’nin de 10 gün için de bir karar vermesi gerekiyor.