Kiel’de HDP ile dayanışma mitingi

Türk devletinin benzeri görülmemiş bakılarının hedefi olan HDP ile dayanışmak amacıyla Almanya’nın Kiel kentinde bir miting düzenlendi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FED) ve Kiel Alevi Toplum Derneği tarafından Kiel’deki Asmus-Breme Meydanı’ndan düzenlenen mitinge HDP destek mitingine eski Muş Milletvekili ve FEDA Demokratik Alevi Federasyonu Başkanı Demir Çelik, Neumünster Alevi Toplumu, Yeşiller Partisi Temsilcileri, AABF Kuzey Bölgesi temsilcileri, birçok Alman sol grubu ve Kiel Demokratik Toplum Merkezi üyelerinin aralarında olduğu onlarca kişi katıldı.

“Türkiye’de demokrasi ve özgürlük için HDP ile dayanışma içinde olalım’’ sloganı ile cumartesi günü düzenlenen miting yaklaşık iki saat sürdü.

Mitingde konuşan Demirçelik, Türk devletinin kuruluşundan bu yana yapılan katliamlar ve soykırımlara dikkat çektikten sonra, HDP’nin binlerce tutuklu üyesi, yöneticisi ve sempatizanını hatırlattı.

Demirçelik, “Ne anayasayı tanıyor ne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni tanıyor ne de Avrupa Konseyi, bu yönlü tanımayan yok hükmünde gören kendi üyesine yaptırım hakkını görüyor” dedi.

Demirçelik, uluslararası güçlerin “üç maymunu” oynadığı tepkisinde bulunurken, “Üç maymundan beslenen iktidarcı sistem sahipleri Erdoğan’a bir kez daha Başûr’u ve Rojava’yı işgal etme fırsatını vererek silah satıyor, tankını topunu ve uçağını gönderiyor” diye konuştu.

Kiel Yeşiller Partisi sözcüsü Burak Kocaaslan, “Özgürlük ve demokrasi, feminizm ve adalet, çoğulculuk ve insanlık için ayağa kalkan binlerce insan şu anda Türk cezaevlerinde bulunuyor” hatırlatmasında bulundu.

Yargıya siyasi müdahalelere işaret eden Kocaaslan, binlerce HDP’linin hukuksuz gerekçelerle hapiste tutulduğunu kaydetti.

Kocaaslan, “Türk hükümeti son dönemde demokrasi, adalet ve azınlıkların korunması gibi değerler üzerinde hak iddia ederken, hükümetin bu değerleri sadece boş laf olarak kullandığı aşikar. Taviz talep edebilmek için Avrupa Birliği'nin kulağına iyi gelmesi gereken sözler. Bunun bizi aldatmasına izin vermemeliyiz. Gerçek şu ki, insan haklarının hiçe sayılması Türkiye'nin gündeminde ve hükümet tarafından teşvik ediliyor. HDP, kurulduğu 2012 yılından bu yana bu saygısızlığa karşı çıkıyor. 2012'den beri insanların bir arada yaşamasını sağlayan değerler için kampanya yürütüyor, siyasi yolsuzluğa ve birçoklarına karşı çıkıyor” şeklinde konuştu.