KNK: Avrupa bir kez daha mülteci krizi ile karşı karşıya

Polonya-Belarus sınırında mahsur kalan göçmenleri ziyaret edeceklerini belirten KNK yaptığı açıklamada, dünyanın ve özellikle Avrupa'nın bir kez daha mülteci kriziyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerin Polonya-Belarus sınırındaki bekleyişi devam ediyor. Sınırda mahsur kalan on binlerce göçmen ciddi tıbbi sorunlarla da karşı karşıya.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Polonya-Belarus sınırındaki mülteci krizine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Çoğunluğu Kürt olan göçmenlerin yaşadığı zor şartlara dikkat çekilen KNK açıklamasında, aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu binlerce kişinin hayati tehlikeleri olduğu vurgusunda bulunuldu.

Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin, Erdoğan, Alexander Lukashenko ve Vladimir Putin'i mültecileri AB'ye karşı siyasi bir araç olarak kullanmakla suçladığına değinilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "AB ülkelerine yönelik niyetleri ne olursa olsun, Belarus ve Polonya makamlarının mültecilere yönelik muamelesi insanlık için, mültecilerin yaşamları için büyük bir trajedidir. Bu muamele hiçbir şekilde kabul edilemez. Tüm AB ülkelerini ve vicdan sahiplerini bu insanlık dışı uygulamalar karşısında sessiz kalmamaya ve bu mülteciler için bir çözüm bulmaya çağırıyoruz.

Son yıllarda Türk devletinin mülteci meselesini AB ülkelerine karşı bir kart olarak nasıl kullandığını gördük. Erdoğan'ın ve Türk devletinin amacı Kürdistan halkını topraklarından koparmak ve Kürdistan demografisini değiştirmek. Erdoğan bu şekilde kendi kontrolünde olan grupları Kürdistan bölgesine yerleştirmeyi hedefliyor. Bu strateji Kürdistan için büyük bir tehlikedir.

Türk devletinin ve diktatör Erdoğan rejiminin amaçlarını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden Güney Kürdistan'daki yetkilileri bu konuyu ciddiye almaya ve ulusal sorumlulukla bir an önce gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Kürdistan Ulusal Kongresi olarak daha büyük trajediler yaşanmadan mülteci sorununu çözmek için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bu vesileyle bir KNK heyeti önümüzdeki günlerde sınıra giderek mültecileri ziyaret edecek."