KNK Diplomasi Komitesi bir araya geldi

KNK Diplomasi Komitesi, yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi. Birçok parti temsilcisinin katıldığı toplantıda, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ve Kürtlerin durumu ele alındı. Toplantıda, kongrenin 6 aylık faaliyet planlaması da çıkarıldı.

Kurdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) Ortak Diplomasi Komitesi, olağan toplantısını başkent Brüksel’de bulunan kongre merkezinde gerçekleştirdi.

Birçok parti temsilcisi ve şahsiyetin hazır bulunduğu toplantıda Ortadoğu ve Kurdistan’da yaşanan sorunlar ele alınırken, kongrenin önümüzdeki dönem planlaması yapıldı.

Türkiye ve İran saldırılarının kınandığı toplantıda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan kampanyaya katılım çağrısı yapıldı. 

Türkiye’de yapılacak yerel seçimlerin de tartışıldığı toplantıda, Kürtlerin birlik olarak seçimlere katılması ve kendi kendilerini yönetme iradesini ortaya koyması istendi.

KOÇ: ORTAK NOKTALARDA BULUŞMALIYIZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan KNK Diplomasi Sözcüsü Nilüfer Koç, Kurdistan’daki gelişmeleri 1991 yılında yaşananlara benzeterek şunları söyledi: “Bugün yaşadığımız 30 yıl önceki sürece çok benziyor. Türkiye ve İran her gün Kurdistan’a saldırıyor. Her gün işgal saldırıları gerçekleşiyor ve insanlarımız katlediliyor. Topraklarımız üzerinde büyük bir tehlike var. Bu saldırılarının bertaraf edilmesi için Kürt partileri buluşmak ve bir araya gelmek zorunda.”

SALAH: POLİTİKALARIMIZ YETERSİZ

GORAN Hareketi adına konuşan Miran Salah ise, Kerkûk’te yaşananlara değindi. Salah, Kürt partilerinin politikalarını eleştirerek, “Partilerimizin politikaları yetersizdir ve yanlıştır. Bu bize zarar veriyor. Bunun derhal ortadan kaldırılması için birlikte ve Kurdistanî davranmamız gerekiyor” diye konuştu. 

ŞAHNE: ŞÊLADİZÊ’DE YAŞANANLAR EFRîN’DEKİLERLE AYNI

Kurdistan Yeşiller Örgütü adına Aryan Şahne, Başûrê Kurdistan’ın Behdînan bölgesinde yaşananlara değindi. Şahne şunları belirtti: “Behdînan bölgesi adeta açık bir cezaevi gibidir. Birçok gazeteci ve aktivist hapishanede. Onlardan haber alınamıyor. Nasıl tutukluluk koşulları içinde olduklarını kimse bilmiyor. Şêladizê’de yaşananlar Efrîn’i bile geride bırakıyor. İnsanlar büyük bir baskı altında. Evlerinde ve köylerinde rahat değiller. İnsanlar köylerinden ve evlerinden sürgün ediliyor. Ama yetkililer de sessizler ve adeta Türk ordusuna yol açıyorlar.” 

AYDAR: TÜRK DEVLETİNİN PSİKOLOJİK SAVAŞI TERS TEPTİ

KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar, Türk devletinin son 9 yıldır Kürtlere topyekûn savaş açtığını belirterek, “Türk devleti her gün Kurdistanı bombalıyor, insanları katlediyor. Kürtler üzerinde büyük bir baskı var. Ancak son bir ayda yaşananlar gösteriyor ki Türk devletinin psikolojik savaşı çökmüştür. Gerilla yaptığı eylemlerle bunu ters yüz etmiştir. Ancak Kurdistan dağlarında yaşananlar büyük kahramanlık örneğidir. KDP olmasa Türk ordusu bir adım ilerleyemez. Ne yazık ki KDP, her yönüyle Türk ordusuna yol gösteriyor” şeklinde konuştu.

Aydar konuşmasında, 2017 yılından bu yana Başûrê Kurdistan’da büyük bir istikrarsızlık yaşandığına işaret ederek, şunları ekledi: “Mevcut yönetimden halk da memnun değil. Kürtlerin geleceği için bu yönetimin değişmesi gerekiyor. Özellikle Kerkük’te yaşananlar bunu gösteriyor. Eğer biz birlik olmasak 100 yıl önce Lozan’da yaşananlar devam eder.”

SERBILIND: KÜRTLER BİRLİK OLUP DÜŞMANLARINA KARŞI MÜCADELE ETMELİ

 Kurdistan İslami Partisi Başkanı Hikmet Serbilind ise şöyle konuştu: “Türk devleti İsrail-Filistin savaşında Hamas tarafından yer alırken, diğer taraftan da her gün Kurdistan’a saldırıyor. İsrail’in Gazze’ye yaptığının aynısını Rojava’da yapıyor. Bu Kürt düşmanlığıdır. Başûrê Kurdistan’a da saldırıyor. Gerekçe olarak PKK’yi gösteriyorlar ama ben öyle düşünmüyorum. Hedefleri, Kürt kazanımlarıdır. Adım adım bu kazanımları yok etmek istiyorlar. İran da öyle. Ama Kürtler kendilerini unutmuş ve Filistin’in derdine düşmüş. Kürtler, birlik olup düşmanlarına karşı mücadele etmeliler.” 

KARTAL: ÇÖZÜM DEMOKRATİK KONFEDERALİZM SİSTEMİNDE

Toplantıda söz alan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da, Başûrê Kurdistan’ın 30 yıldır bir statüsünün olduğunu hatırlatarak, “Bu kazanımlara rağmen birçok sorun devam ediyor. Bugün bu sorunlar krize dönüşmüş durumda. Ve maalesef çözülmüyor. Çünkü Başûr partileri kendi başına sorunları çözemiyor. Hala sömürgeci devletlerle birlikte hareket ediyorlar. Buna son verilmeli ve birlik olunmalı. Bunun adresi de bu platformdur.” 

 Kartal, Ortadoğu’da yaşananları İsrail ve Filistin sorunu olarak ele alınmaması gerektiğinin altını çizerek, “Hindistan’dan Avrupa’ya kadar uzanan enerji savaşıdır. Bütün müdahaleler ve savaşlar bunun içindir. Biz Kürtler de yine tarihte olduğu gibi birilerine kurban olmayalım. Birlik olup özgürlüğümüzü sağlayalım ”diye konuştu.

Kartal, çözümün yolunun ise Rojava’da hayat bulan “Ekoloji, kadın, inanç özgürlükleri üzerinde gelişen demokratik konfederalizm sistemi” olduğunu vurguladı ve şunları ekledi: “Önder Apo’nun özgürlüğü Kürt sorununun çözümünde anahtardır. Onun için herkesin bu hamleye aktif katılması gerekiyor.”  

KARAMUS: SALDIRILARA KARŞI SESSİZ KALMAMALIYIZ

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus da Lozan’ın 100’ncü yılını geride bıraktıklarını belirterek, “Bugün bütün dünyada savaş var. Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin başta olmak üzere Ortadoğu’da bir savaş var. Buna 3’ncü Dünya Savaşı diyoruz. Türk devleti bu savaşı yürütüyor. Her gün Kürtlere saldırıyor. Rojava ve Başûrê Kurdistan’ı her gün bombalıyor. Sivil insanları katlediyor. Kürt partileri ve örgütleri kesinlikle bu saldırılara karşı sessiz kalmamalı. Her yönüyle karşı çıkmaları gerekiyor” diye konuştu. 

NEÇAR: TÜRK DEVLETİ BÖLGEYİ İNSANSIZLAŞTIRMAK İSTİYOR

Suriye Demokratik Kürt Partisi Avrupa Komitesi Temsilcisi Brûsk Neçar da Türk devletinin Rojava’ya saldırmaktaki amacının bölgeyi insansızlaştırmak olduğunu belirterek, “Bugün Türk devletinin Rojava’ya saldırısının altında yatan neden, Kürt kazanımlarını ortadan kaldırmaktır. Kürt bölgesini işgal etmektir. Biz kesinlikle bunu kabul etmemeliyiz. Buna karşı çıkmalı ve mücadele etmeliyiz” dedi.

KNK’NİN 6 AYLIK FAALİYET PLANLAMASI 

Toplantı, siyasi değerlendirmelerin ardından KNK’nin yeni dönem faaliyetleri üzerine tartışmalarla devam etti. 

Tartışmaların ardından kongrenin 6 aylık faaliyet planlaması çıkartıldı. 

Buna göre;

*Fransa’nın başkenti Paris’te Nisan ayında Lozan Konferansı’nın devamı olarak yapılacak uluslararası forumun hazırlıklarının gözden geçirilmesi. 

*KNK’nin 22’nci Olağan Kongresi için çalışmalarının yapılması.

*Kongre öncülüğünde Nisan ayında yapılacak Kurdistan Konferansının son hazırlıklarının yapılması.  

*Kurdistan Ulusal Birlik çalışmalarına hız verilmesi için Kürt partileriyle görüşmelerin yapılması.