Köln’de 15 bin kişi Dünya Rojava Günü için yürüdü

Almanya'nın Köln kentinde 2 Kasım Dünya Rojava Günü için yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Kürdistanlılar ve Almanların yanı sıra birçok halktan aktivist yürüyüşe katıldı.

Dünya Rojava Direniş Günü için Köln’de yapılan gösteri MED Federasyonu, Almanya Kürt Kadın Hareketi YJK-E ve Defend Rojava Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşti. Avrupa’nın birçok merkeziyle eş zamanlı olarak saat 14:00'te Roma Germen Müzesi önünde başlayan yürüyüşe binlerce YPG ve YPJ bayrağı ile 20 metre uzunluğundaki sarı-kırmızı-yeşil renkli TEV-DEM bayrağı taşındı.

Yürüyüşe Köln’ün yanı sıra Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW)’nin diğer kentleri Bielefeld, Münster, Osnabrück, Diusburg, Emerich, Essen, Dortmund, Hagen, Düsseldorf, Aachen, Bonn, Leverkusen, Düren ve Mönchengladbach kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar ile dostları da katıldı. Kalabalık bir Alman kitlesinin gözlendiği yürüyüşün korteji kentin en işlek caddelerinden geçerken, çevreden geçen insanların ilgisiyle karşılaştı.

15 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşe Türk devletinin işgal saldırılarına maruz kalan Serêkaniyêliler de yerini aldı. Bunlardan Xalîdê Serêkanî, Serêkaniyê ve köylerinde kimsenin kalmadığını, herkesin göç ettiğini aktardı. Üç çocuk babası kardeşinin şehri savunurken şehit düştüğünü belirten Xalîdê Serêkanî “Evlerimiz yıkıldı. Ama önemli olan toprağın elimizde kalması. İnsan evi yeniden yapar. Ama toprak elden giderse onu yapamazsın” diye konuştu.

Daha sonra Nuemark meydanında ulaşan kitle gösterisini burada gerçekleştirdiği mitingle sürdürdü. Mitingde bir konuşma yapan Med Federasyonu Eşbaşkanı Engin Sever “Birinci Dünya Savaşı'nda Ermenileri, 2. Dünya Savaşı'nda Yahudileri katlettiler. Şimdi 3. Dünya Savaşı yaşanıyor ve biz Kürtleri katletmek istiyorlar. Bu amaçlarını gizlemiyorlar. Bu politikayı ancak ve ancak bizim direnişimiz boşa çıkarabilir” dedi.

Defend Rojava (Rojava’yı Savunma) Köln Komitesi’den Lina isimli bir Alman aktivist de mitinde yaptığı konuşmada Rojava'da ekoloji düşüncesi ve kadınların öncülüğünde gelişen bir model olduğunu, bunun iyi anlatılması gerektiğini ifade etti. Tölerans, halkların ve inançların özgürlüğü gibi evrensel değerlerin Ortadoğu'da Rojava'da temsilini bulduğunu belirten Lina “O nedenle Rojava'yı savunuyoruz ve sahipleniyoruz” diye konuştu.

SANATÇILARDAN GÖSTERİYE DESTEK

Mitingde bir konuşma yapan PYD üyesi Baran Haso da Türk devlet yöneticilerinin “Biz Kürtlerin planlarını yıktık” şeklindeki sözlerine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Bizim planımız özgür yaşamaktı. Statü sahibi olmaktı. Bizi tekrar köle ve statüsüz yapmak istediklerini itiraf ediyorlar. 21. yüzyılda halen bizim en doğal haklarımızı bile kabul etmiyorlar. Ama bu amaçları çoktan yenilgiye uğradı. Biz insanlığı, onlar da DAİŞ zihniyetini temsil ediyor”

KNK üyesi Xalîd Qadir de “Selam, Erdoğan'ın çetelerine karşı mücadele eden direnişçilere” diyerek başladığı konuşmasında Kürdistan'ın birliğinin önemine dikkat çekti. Erdoğan ve çetelerinin sivil halka karşı kimyasal silah kullandığını belirten Qadir “Başarı milletimizin iradesinindir” dedi ve ekledi: “Milletimiz iradesini gösteriyor. Güney Kürdistan'da Türk mallarına karşı boykot her geçen gün artıyor. Uzakta, Avrupa'da da olsak yüzbinlerce Kürd Rojavayê Kurdistan için sokaklara dökülüyor.”

Gösteriye Peyvan Arjîn, Diyar, Seyîdxan, Şirin Alma, Zozan, Amele, Cömerd, Hekîm Sefkan ve Sîpan gibi çok sayıda Kürt sanatçısı da katıldı. TEV-ÇAND adına mitingde konuşan sanatçı Seyîdxan “Onur direnişi halkımızın yüz akıdır. Büyük fedakârlıklar yapılıyor. Ama başarı Rojava'nın olacak” dedi. Sanatçı Diyar da mitingde sahne alarak direniş şarkılarını seslendirdi.