Köln’de görkemli Rojava’ya destek yürüyüşü

Almanya'nın Köln kentinde kitlesel bir yürüyüşle Rojava’ın direnişine destek verildi. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüş başta Kürtler ve Almanlar olmak üzere birçok halktan, partilerden ve inançlardan aktivistleri buluşturdu.

Köln’dek yürüyüş “Köln Gegen Rechts” (Sağcılığa Karşı Köln) isimli kampanya tarafından organize edildi. Yürüyüş 300’ün üzerinde Köln'ün tanınmış akademisyen, feminist, milletvekili, sivil toplum kurumu temsilcileri ile Kürt kurumlarının çağrısıyla yapıldı. Kölnlü 23 federal milletvekilinin çağrı metnine imza atarak yürüyüşe destek verdiler.

Yürüyüşe katılanlar iki koldan yürüdü. Öğlen saatlerinde bir kol Ebertplatz meydanında, diğer kol da Chlodwigplatz meydanında yürüyüşe geçti. 30 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşe CDU, SPD, Yeşiller ve Sol Parti milletvekilleri ile değişik halklardan, inançlardan, ideolojilerden ve meslek gruplarından insanları Rojava’nın verdiği direniş etrafında topladı.

YÜRÜYÜŞ TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİ BULUŞTURDU

Almanya'nın tanınmış doğa hareketlerinden biri olan Hambacher Forst ve dünyada büyük yankı uyandıran Fridays For Future Köln grubu da yürüyüşe katılarak Rojavayê Kurdistan ile dayanışma gösterdiler. Yürüyüşün görkemli geçmesinde büyük emeği olan Defend Rojava, Riseup 4 Rojava, farklı devrimci gençlik örgütleri ile SPD ve Yeşiller'in gençlik kolları da pankartları ve kendi sloganlarıyla yürüyüşte yer aldı ve Rojava Kürdistan’ı destekleyen slogan attılar.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’un yürüyerek destek verdiği yürüyüşe TEV-DEM Yönetim Kurulu Üyesi Xerîb Heso bir konuşma yaptı. Yürüyüşün iki kolu daha sonra Köln'ün kent merkezinde bulunan Friesenplatz meydanında buluştu. Burada toplanan Kölnlülere federal milletvekilleri ve sivil toplum kurumu temsilcileri hitap etti.

Konuşmacılar arasında iktidar partisi CDU’dan Federal Milletvekili Gisela Manderla da yer aldı. Bütün konuşmacılar Türk devletinin işgal saldırılarını kınayarak, Türkiye'nin suçu işlediğini, DAİŞ'i dünyaya kabul ettirilmeyi amaçladığını ifade ettiler. Yürüyüşün çağrıcılarından NRW Milletvekili Berivan Aymaz ise Türk devletinin işgali sonucu yüz binin üzerinde Rojavalının yerinden yurdundan olduğunu, sivillerin öldürüldüğünü söyledi.