KON-MED’den Yeşiller’e: Yaptırım kararlarınızı seçim programına alın

KON-MED, seçim programını hazırlamak için genel kurula giden Alman Yeşiller Partisi’nden Rojava’ya yönelik işgal saldırısı sonrası Türkiye’ye yönelik alınan yaptırım kararının seçim programına alınmasını istedi.

Almanya’nın muhalefet partilerinden Yeşiller Partisi, 26 Eylül’de yapılacak federal seçimler öncesinde seçim programını hazırlamak genel kurula gidiyor.

Bugün akşam saatlerinde başlayacak olan ve pazar gününe kadar sürecek olan kongre öncesi Almanya'daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) delegelere hitaben bir mektup kaleme aldı.

KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever’in imzalarını taşıyan mektupta, Yeşiller Partisi’nin 15 Kasım 2019’da gerçekleştirdiği kongrede oy çokluğuyla kabul ettiği “Kuzey Suriye’deki çatışmalar: Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı askeri saldırısını kınayın- silah satışlarını durdurun- suçluları yargılayın” başlıklı kararın seçim programına alınması istendi.

‘DAHA NET VE AÇIK POZİSYON ALIN’

Türk devletinin Rojava’nın yanı sıra Güney Kürdistan’a yönelik sürdüğü işgal saldırılarına dikkat çeken KON-MED Eşbaşkanları, AKP-MHP iktidarına karşı daha açık pozisyon ve net tavır alınması gerektiğini belirttiler. 1 milyondan fazla sayısıyla Kürtlerin Almanya’da en kalabalık göçmen grupların başında geldiğine vurgu yapan eşbaşkanlar devamla şu hususları dile getirdiler:

“Almanya’da yaşayan Kürtlerin çoğu Alman vatandaşlığına sahip olmalarına rağmen ülkelerinde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Bundan dolayı 2019 yılında kabul ettiğiniz tasarıyı seçim programına almanız hem Alman dış siyaseti açısından hem de Kürt kökenli seçmenlere partinizin Kürtlerin yaşadığı topraklarda barış ve saldırıların son bulması için çabaladığına dair önemli bir mesaj olacak.”

2019’DAKİ KONRGEDE HANGİ KARARLAR ALINMIŞTI?

Türk devletinin 9 Ekim günü Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik başlattığı işgal saldırıların hemen ardından kongresini gerçekleştiren Yeşiller Partisi, Erdoğan rejiminin uluslararası hukuku hiçe sayan yayılmacı siyasetine yönelik önemli bir tasarıyı kabul etmişti.

Türkiye’ye işgal saldırısı nedeniyle Almanya’nın yaptırım kararı almasını talep eden Yeşiller, 17 maddeden oluşan tasarıda özet olarak şu çağrılar öne çıkıyordu:

* Türkiye bölgedeki bütün askeri harekatlarını sonlandırarak Kuzey ve Doğu Suriye’de ele geçirdiği yerlerden derhal çekilmeli.

* Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet ve ordu mensuplarına ekonomik yaptırımlar uygulanması.

* Türkiye'ye her türlü silah ve teçhizat satışının tamamen durdurulması.

* AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatının sonlandırılması.

* Alman Tornado keşif uçaklarının Suriye ve Irak'tan çekilmesi.

* Almanya'dan Türkiye'ye yapılan ihracata güvence sağlayan Hermes kredi ve yatırım garantisinin kaldırılması.

* Bölgenin barış ve huzuru için Türk-Kürt çatışmaların sonlandırılması gerekiyor, bunun içinde bölge devletleri ile Kürt aktörlerinin katılacağı ortak çözüm süreçleri başlatılmalı.

* Federal Alman Hükümeti ve Avrupa Birliği bütün siyasi kabiliyetini kullanarak Türkiye’deki demokratik güçleri desteklemeli.