KON-MED, Frankfurt Newroz kutlamasını iptal etti

Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), Frankurft’ta 21 Mart günü öngörülen merkezi Newroz kutlamasını koronavirüs pandemisi nedeniyle iptal ettiklerini duyurdu.

KON-MED Eşbaşkanları, Kürt halkı ve tüm insanlığın sağlığı açısından, “sorumluluk” bilinciyle kutlamayı iptal etme kararı aldıklarını ifade etti.

Yazılı açıklamada, diğer eyaletlerdeki bölgesel meşaleli yürüyüşler ve resepsiyon gibi etkinliklerin planlandığı gibi kutlanabileceği ifade edildi.

KON-MED, öncelikle şu hatırlatmada bulundu: “Bilindiği üzere bu yıl Almanya merkezli Kürtler’in ulusal bayramı olan Newroz’u 21 Mart 2020 tarihinde Frankfurt’ta yapmayı planlamıştık. Birçok Kurdistani parti, kurum, şahsiyetler biraraya geldi ve ortak bir açıklama yaparak, Kürt ulusal birlik ruhuyla görkemli, coşkulu ve kitlesel Newroz bayramını ortaklaşa organize etme kararı alındı. Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılması planlanan merkezi Newroz ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlanmış, çok güçlü bir program hazırlığı yapılmıştı. Ve bu Newroz’un ulusal birliğe vesile olması için çalışmalarımızı Almanya’daki 4 parça Kürdistan’dan parti ve kurumlarla ortaklaştırarak duyurmuştuk.”

Salgının tüm insanlık açısından tehdit haline geldiğine dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle Frankfurt Newroz Komitesi’nin toplanarak yeni bir değerlendirmede bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Bizler Newroz komitesi olarak, halklarımızın sağlığını her şeyin üstünde görerek, onbinlerin katılmasını beklediğimiz Almanya merkezli bir etkinlik olan Newroz bayramı kutlamalarıyla ilgili olarak, yeniden bir karar almanın hayati derecede önemli olduğuna inandık” denildi.

KON-MED devamla şunları ifade etti: “Bizler açısından son derece önemli olan ve hiçbir koşulda kutlamaktan asla vazgeçmeyeceğimiz, büyük acılar, bedeller ve mücadeleler sonucunda kutladığımız ulusal Newroz bayramı kitlesel kutlamalarını iptal etme kararını almanın son derece zor olduğunu belirtmek istiyoruz. Ancak halkımızın ve tüm insanlığın sağlığının çok önemli olduğu bilinci ve sorumluluğu ile böyle bir karar almanın insani ve ahlaki açıdan gerekli olduğuna inandık.

Bu nedenle; Almanya merkezli Newroz bayramı kutlamalarına, on binlerce Kürdistanlı ve dostlarımızın katılım yapacağı gerçeğini iyi analiz edip bilince çıkararak; bunun doğallığında bir risk oluşturabileceğini de düşünerek, halkımızın, dostlarımızın ve birbütünen toplumun sağlığı açısından tedbir alma amaçlı 21 Mart 2020 Frankfurt’taki Merkezi Newroz bayramının kutlanmasını iptal ettiğimizi halkımıza dostlarımıza ve tüm ilgili topluma duyurmak istiyoruz.

Ama Almanya’nın diğer eyaletlerindeki bölgesel meşaleli yürüyüşler ve recepsion gibi programlar planlandığı gibi kutlanabilir.

KON-MED olarak, buradan bütün insanlığa geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, koronavirüs nedeniyle yaşamını kaybedenlere rahmet, hastalara acil şifalar dileklerimizi iletiyoruz.”