KON-MED kuruluşunu ilan edecek

Almanya’da oluşturulan 5 Kürdistani federasyon ile halkın iradesini esas alan bir örgütlenme modeli hedefleniyor. Bu örgütlenme modeli 5 Mayıs 2019’ta KON-MED adıyla ilan edilecek konfederasyon ile yeni model tamamlanacak.

Almanya’da yaşayan Kürdistanlılar yoğun bir programla gerçekleştirdikleri federasyon kongrelerinden sonra Konfederasyon için bir araya geliyor. Önümüzdeki hafta sonu iki gün gerçekleşecek kongre sonunda konfederasyon kurulması hedefleniyor. KON-MED adıyla kurulacak konfederasyon hazırlıklarına ve gerçekleşecek 1. Olağan Kongresine ilişkin olarak hazırlık komitesi üyelerinden NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Köçer’le konuştuk. Köçer, konfederasyona neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

    

Konfederasyon ihtiyacı ve fikri nasıl ortaya çıktı?

Almanya, Avrupa’nın en büyük ülkesidir. Kürdistan’dan gelen Kürt halkının yüzde 70’i burada yaşamaktadır. Kürdistanî, kültürel tüm kurumlarımız da aynı oranda bu ülkede faaliyet yürütmektedir. Halklarımızın daha fazla iradi temsilinin pekiştirilmesi, kurumsal yapımızın daha fazla güçlendirilmesi,  halkımızın özgürlüğünün gerçekleşmesi hedefiyle yeni bir örgütsel büyümenin yakalanması ve daha fazla çözüm üreten kurumsal yapıya kavuşmak için konfederasyona gidiyoruz.

90’lı yılların sonlarına kadar politik sebeplerden dolayı sürgüne gelen Kürdistanlılar kurdukları derneklerle kültürel, sosyal, toplumsal ve siyasal sorunlara çözüm bulmayı amaçladı. 2000’li yıllarda da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sunduğu Demokratik Ulus, Demokratik Özerklik ve Demokratik Konfederalizm perspektifiyle Avrupa’da meclisleşmeye gidildi.  Bugün de halk meclisleri örgütlenmesini esas alarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Almanya, 16 eyaletten oluşan federal bir devlet yapılanmasına sahip. Bu ülkede 80’nin üzerinde halk meclisi, onlarca spor klübü, camiler, dergahlar, inanç, kadın ve gençlik kurumları ve kültürel etkinlikleri amaçlayan 260’dan fazla kurum-kuruluş bulunmaktadır. Dolayısıyla Almanya’daki halkımızın hem ihtiyaçlarından kaynaklı hem de bu kadar çok kurumu merkezden yönetme yetersizliği böyle bir ihtiyacı ortaya çıkardı.

Federasyonların kongreleri ardından hafta sonu da federasyon kongresi gerçekleşiyor. 4-5 Mayıs tarihlerindeki kongre gündeminde neler olacak?

Kurduğumuz 5 Kürdistanî federasyon halkın iradesini esas alan bir örgütlenme modelini oluşturmaktır. Doğal olarak kurulan beş federasyonun da gidebileceği yer konfederasyondur. Böylece, federasyon yönetimlerinden oluşacak bir Konfederasyon yönetimini seçmek için 5 Mayıs 2019 Pazar günü Almanya’nın Köln kentinde konfederasyonun kuruluş kongresine gidiyoruz.

Kongrenin birinci günü 4 Mayıs Cumartesi saat:10:00’da başlayacak ve akşam saatlerine kadar sürecek. İlk gün daha çok federasyon ve konfederasyon örgütlenmesine neden ihtiyaç duyulduğu, iç işleyişine ve yönetmeliğine ilişkin gündemler kapalı oturumda tartışılacak.

5 Mayıs 2019 Pazar günü ise yaklaşık 1000 delege katılacak. Kongrelerini yapıp yeni yönetimlerini seçen 5 Federasyon, inanç, kadın, gençlik kurumları, spor klüpleri ve tüzel kişiliğe sahip kurumların temsilcileri ile misafirlerin katılacağı konfederasyonun kuruluş kongresi saat 09:30’da başlayacak. Delegelerin tespit çalışmasıyla başlayacak olan kongre, tüzüğün okunup tartışılması ve yeni yönetimin seçimiyle devam edecek. Yönetimin yanı sıra kuruluşu gerçekleştirilecek konfederasyonun eşbaşkanları için de seçim yapılacak. Konfederasyonun isminden, amblemine kadar kimi ayrıntılar da kongrede netleşecek.

Kongreye ilişkin çağrınız nedir?

Konfederasyonun kuruluş kongresiyle, Kürt halkına yönelik işgal ve halkımız üzerindeki AKP/MHP faşizmin taarruzuna karşı örgütlülüklerimizi büyüteceğiz. Başlatılmış olan ‘’Tecriti Kıralım, Faşizmi yıkalım, Kürdistanı Özgürleştirelim’’ hamlesine de katkı sunmayı hedefliyoruz. Gerçekleştireceğimiz ”Almanya’daki Mezopotamya Topluluklar Konfederasyonu’nun (KON-MED)” kuruluş kongresine tüm dostlarımızı davet ediyoruz. Tüm katılımcıları Kürdistan'daki anaları desteklemek için beyaz tülbentleri ile kongremize bekliyoruz.

Kaynak: Yeni Özgür Politika