Koronavirüse karşı ‘Dayanışma Ağı’ büyüyor

Koronavirüse karşı Londra’da Kürdistan ve Türkiyeli örgütlerin oluşturduğu dayanışma ağları büyüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs İngiltere’de de hızla yayılırken, salgının üst boyutta yaşandığı kentlerinde başında Londra geliyor. İngiltere’de on binlerce insan koronavirüse yakalanırken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise bini aştı. Hastanelerin dolup taştığı ülkede Ulusal Sağlık Sevrisi NHS’nin sisteminin çökebileceği ifade ediliyor. Salgının en fazla etkilediği Londra’da Excel Sergi Salonu 4 bin yataklı hastaneye dönüştürüldü.
Koronavirüs salgınında verilen mücadelede ön saflarda yer alanlar sağlık çalışanları ile birlikte sivil dayanışma ağları oldu. Ülkede iki yüz bini aşkın insan dayanışma ağlarında yer alarak, hem sağlıkçılara yardımcı oluyor hem de ihtiyaç sahibi insanlara yardımcı olabilmek için canları pahasına çalışma yürütüyor. Virüsün yayılmasının ardından başta Kürt Halk Meclisi, Britanya Alevi Federasyonu ve DGB, Kürt ve Türk Toplum Merkezi DAY-MER ve birçok sivil toplum örgütü, gıda ve ilaç gibi yardımlarının yanı sıra psikolojik destek, tercümanlık ve eğitim alanında online sosyal yardım ağları oluşturdu.

KÜRTLER DAYANIŞMA AĞLARI KURDU

Kürt Halk Meclisi Kriz Merkezi, Britanya’nın birçok kentinin yanı sıra Kürdistan ve Türkiyelilerin yoğun yaşadığı Kuzey Londra’nın 6 bölgesinde Kriz Komisyonları kurdu. Komisyonlar, kendini izole ederek gıda ve ilaç gereksinimlerini karşılayamayan, ilaçlarını alamayan yaşlılar ve tercümanlık gibi konularda gelen talepleri karşılamaya çalışıyor. Bunun yanı sıra günlük olarak aileler aranarak sağlık durumları takip ediliyor ve moral destek sağlanmaya çalışılıyor. Bir diğer çalışma ise Halk Meclisi gönüllülerince yürütülüyor. Belediyeler ve diğer dayanışma ağları ile birlikte çalışarak ihtiyaçları karşılamaya çalışıyorlar. Özellikle dil sorunu yaşayıp tercüman ihtiyacı olanlar için yine telefon ve online destek sunuluyor. Kürt Halk Meclisi günlük olarak halka ‘Evde kal’ çağrısı ile uyarılarda bulunuyor, bilgilendirme yapıyor.

HEYVA-SOR AĞLARA KATILDI

Kürt Kızılayı Hevya-Sor, Londra’da ihtiyacı olan Kürt ailelere dönük çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda birçok aileye yardımda bulunan kurum, Citizen UK adlı kuruluşla birlikte ortak çalışmalar da gerçekleştirdi. Bu kapsamda erzak ihtiyacı olan bir okula 500 poundluk bir maddi yardımda bulunuldu. Heyva-Sor aynı zamanda diğer dayanışma ağları ile de ortak bir çalışma halinde.
Kürt Halk Meclisi Eğitim Komisyonu’na bağlı bir grup öğretmen de özellikle sokağa çıkma yasağı ve okulların kapalı olması nedeniyle derslerinden uzak kalacak öğrenciler için destek çalışması başlattı. ‘Kürt Halk Meclisi Education’ adlı gruba Instagram üzerinden mesaj atılması halinde aileler ve çocuklarla iletişime geçerek ihtiyaçlarına yönelik program ve dersler konusunda destek sunuluyor.

TERAPİDEN GIDAYA DAY-MER AĞI…

Dayanışma ağlarının en aktif merkezlerinden biri de Kürt ve Türk Toplum Merkezi DAY-MER oldu. DAY-MER koronavirüse karşı örgütlü ve kapsamlı çalışmalar yürütürken, onlarca aileye gıda yardımında bulundu. Başta, zor durumda olan yaşlılara, hastalanıp evde kalmak zorunda kalanlar olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışan DAY-MER üyeleri, birçok alanda yardımcı olmaya çalışıyor. Yaptığı çağrı ile onlarca market ve toptancıda topladığı gıdayı bugüne kadar 30 aileye ulaştırdı. Bunun yanı sıra North Middlesex ve Whittington hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerine de yardım ulaştırdı. Bir basın yayın ekibi ile sürekli toplumu bilgilendiren, uzmanlarla konuşarak toplumun yapması gerekenler konusunda öneriler sunan DAY-MER, bir telefon ağı da oluşturarak, evlerinde yalnız kalan kişileri arayarak, onların kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlıyor. Yine psikologlardan oluşan bir ekiple telefon üzerinden terapi ihtiyacı olanlara da destek sunuyor. Her gün onlarca kişiyi arayan DAY-MER yetkilileri, bu tür çalışmalar içinde olan toplum üyelerinin de kendileri ile bağlantı kurmaları ve dayanışmayı birlikte örmek istediklerinin çağrısını yaptı.

BAF UMUT OLDU

Dayanışma Ağı’nın en önemli duraklarından biri de Britanya Alevi Federasyonu. Tüm kurumlar koronavirüs dolayısıyla kapılarını kilitlemek zorunda kalırken, BAF yerleşkesinde Demokratik Güç Birliği ile birlikte bir merkez oluşturuldu. Bu merkeze onlarca başvuru yapılırken, özellikle Kürt ve Türk toplumunda hayatını kaybedenler için adeta bir umut kapısı halinde. Cenazelerin hastane işlemlerinden defin işlemlerine kadar her konuda yardım ve destek sunuluyor. Bununla da sınırlı kalmayarak, hastanelere acil ulaştırılması gereken kişileri özel araçları ile hastanelere ulaştırıyorlar. Tüm bu çalışmaların başında ise BAF Başkanı İsrafil Erbil bulunuyor. İsrafil Erbil her gün kapıları açarak, çalışmalarda bizzat yer alıyor. Alevi Federasyonu, Londra’da önemli bir yardım kuruluşu olan ve evsizler için gıda ve yemek dağıtarak yardımlarda bulunan FELİX adlı kurumla da ortak bir çalışma yürütüyor. Her gün yüzlerce insana ulaşılırken, Federasyon binasına toplanan gıda, sebze meyve ve birçok ihtiyaç, burada paketlendikten sonra telefon ve online üzeri talepte bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Özellikle yaşlı ve hasta olan insanların ilaç ve gıda yardımları konusunda hassas bir çalışma yürütülüyor. İnanç merkezleri ile bağlantı kuran BAF, sokakta yaşayan insanlara da kapılarını açmış durumda. Geniş alanda özellikle yoksul ve sokakta yaşayan insanlara yemek hazırlanıyor ve koronavirüse karşı gerekli meyve ve gıdalar veriliyor.

GİK-DER HALK İÇİN  MASKE ÜRETTİ

Koronavirüs sebebi ile düzenli çalışmalarına ara veren Göçmen İşçileri Kültür Derneği GİK-DER, bu süreçte toplumun ihtiyaçlarının karşılanabilmesine destek olabilmek için çeşitli çalışmalar düzenlemekte. Salgının yaygınlaşmaya başlaması ile beraber en çok ihtiyaç duyulan malzemelerden birisi haline gelen ve bulunduğu zaman da fiyatları çok uçuk olan maske üretimine başladı. Üretilen maskeler, Gik-Der tarafından demokratik kitle örgütleri ile de paylaşılarak halka ulaştırılıyor. Gönüllüler ağı oluşturan Gik-Der, hastalıktan yada yaşlılıktan kaynaklı sokağa çıkamayanların alışveriş ve bazı temel ihtiyaçlarının karşılanması için bir gönüllüler ağı oluşturdu. Sağlık çalışanların karşı karşıya kalmış olduğu zorlukları anlayan Gik-Der, bu zorluklar içerisinde çalışmalarını sürdüren sağlık emekçileri ile dayanışma amacı ile kurum binasına ‘Sağlık çalışanları ile beraberiz’ yazılı pankart astı. Demokratik Güç Birliği içerisindeki tüm çalışmalara da aktif olarak katılıyor.