Kürdistanlılar ‘Özgürlüğü sağlama zamanı’ sloganı ile alanlarda

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle alanlarda.

Avrupa’daki Kürdistanlılar “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında alanlarda.

Avrupa’nın birçok ülkesinin çok sayıda kentinde düzenlenen eylem ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi ve özgürlüğü talep edildi.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında bir eylem düzenlendi. Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edilirken, özgürlüğü talep edildi.

Kürdistanlılar ve Norveçlilerin katıldığı eylemin çağrısını KCD OSLO ve UngKurd gençliği yaptı.

Norveç Parlamentosu önünde düzenlenen eylem saat 15.00’da başladı.

UngKurd gençliği adına bir konuşma yapan Endam Aso, 12 Eylül’ün 40’ıncı yıldönümünde bugün aynı faşizan zihniyeti AKP/MHP devletinin yürüttüğünü belirtti.

Faşist, ırkçı ve tek kişilik sistemin Kürtleri ve Özgürlük Hareketi’ni hedef haline getirdiğini de kaydeden Aso, “Bütün dünyanın gözleri önünde katliam, ırkçılık, tutuklamalar, işgal ve bölgeyi savaşa, göçe zorlayan bir devlete seyirci kalınıyor. Bunu kınıyoruz” dedi.

Çok sayıda Norveçli örgüt, aktivist ve dostların da katlığı eylemde Blitz örgütü de taşıdığı pankart ile faşizmi kınadı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de hamle kapsamında bir eylem düzenlendi. Mannheim’dan Kürdistanlıların da katıldığı eylem saat 15.00’da Friedenplatz’da başladı.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş kentin en işlek caddelerinden geçti.

Yürüyüşün ardından da miting düzenlendi.

Faşistlerin ve Alman polisinin provokasyon girişimlerine rağmen Kürdistanlılar ve dostları yürüyüş ardından da bir miting düzenledi.

Darmstadt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Mehmet Çopan, “Başkan Apo’nun özgürlüğü için her gün alanlarda olacağız” dedi.

Heftanin direnişinin de selamlandığı eylemde KOMAW adına Murşide Oltan bir konuşma yaptı.

Oltan, “Başkan Apo özgür oluncaya kadar ayakta olacağız. Kürt halkı yokluktan büyük bir direnişe getiren Başkan Apo’yu selamlıyoruz” dedi.

Oltan, 12 Eylül darbesini de yıldönümünde kınadı.

Eylemde sık sık, “Diktatör Erdoğan”, “Faşist Türkiye”, “Katil Erdoğan”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Heftanin”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da düzenlenen eylemle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

Sêvê Kadın Meclisi, Sosyalist Devrimciler, Antifaşist Aksiyon Grubu ve Stutthof Horserød Derneği’nin çağrısı ile düzenlenen eyleme Kürdistanlılar ve dostları katılı. Vesterbros Torv Meydanı’nda başlayan eylemde yapılan konuşmada “AKP-MHP faşizmi yine kanlı yüzünü işgal politikasını sürdürerek devam etmektedir. 12 Eylül darbesinden bu yana gecen 40 sene zarfında sürekli Kürt kanı üzerinden kendisini yaşatmıştır” denildi.

Sosyalist Devrimciler adına ise Nikolaj Lohman bir konuşma yaptı.

Kürt Özgürlük Hareketi’ni ve devrim mücadelesini selamlayan Lohman, Türk devletinin gücünü NATO, AB gibi topluluklardan aldığını söyledi.

Ancak karşılarında devrimci bir halk gücünün olduğunu unutmuş göründüğünü de vurgulayan Lohman, “Bizler Ortadoğu’da başlayan ve dünyaya örnek olacak bir devrimi sahipleneceğiz. Ne AB’nin ne de TC’nin emperyalist düşünce ve işgallerine teslim etmeyeceğiz “dedi.

Lohman, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi de kınadı.

PJAK Danimarka Komitesi adına ise Ehwen Ciyayi bir konuşma yaptı. Sık sık, “Öcalan’a ve Kürdistan’a özgürlük”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Heftanin” sloganlarıyla sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Lahey Adalet Divanı önünde “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında eylem düzenlendi.

Eylemde yapılan açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit kınanarak, özgürlüğü talebi edildi.

Eylemciler, Kürt halkına karşı dayatılan soykırımcı politikalar ve Kürt halk liderine uygulanan tecride karşı ilan edilen özgürlüğü sağlama zamanını sürdürücüsü olacaklarını belirttiler. Eylemde kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de hamle kapsamında bir yürüyüş düzenlendi.

CDK-F çağrısı ile düzenlenen eyleme çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Saat 16.00'da République Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar " Azad bike" ve " Öcalan'a özgürlük " pankartı ile yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca "Be Serok jîyan na be", "Öcalan'a özgürlük", “Kahrolsun Türkiye’deki faşist rejim” sloganları atan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Öcalan’a uygulanan tecride ilişkin bildiriler dağıttı.

Bastille Meydanı’nda ise bir miting düzenlendi. Mitingde CDK-F adına Murat Ceylan bir konuşma yaptı.

“20 yılı aşkın süredir İmralı'da Kürt ve Kürdistan adına muazzam direnen Kürt Halk Önderliği bugün artık Ortadoğu başta olmak üzere insanlığın barış ve özgürlük umudu olmuştur. Önderliğimizin yarattığı paradigma karşısında çıkmaza giren Türk faşizmi Önderliğin üzerinde ağır tecrit uygulamaktadır” diyen Ceylan Kürdistan’ın dört parçasında edinilen bütün kazanımların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan sayesinde olduğunu söyledi.

Ceylan, “Bundan sonra Önderliğimizin özgürlüğünden daha acil bir şey yoktur. Bu temelde Kürdistan’ın dört parçasında ve Avrupa'daki Kürt gençliği ‘Önderliğe özgürlük hemen şimdi’ şiarıyla süresiz eyleme geçmelidir" diye konuştu.

Eylem "Be Serok jîyan na be" sloganları ile son buldu.

ZÜRİH

İsviçre'nin Zürih kentinde 12 Eylül faşist darbesini yıldönümünü protesto etmek hem de İmralı tecrit işkencesine karşı başlatılan “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı'” hamlesi kapsamında bir eylem düzenlendi.

İsviçre Demokratik Güç Birliği'nin (İDGB) çağrısıyla her kesimden Türkiyeli, Kürdistanlı; sol, sosyalist, yurtsever yüzlerce insan Helvetiaplatz'ta bir araya gelerek burada bir yürüyüş düzenledi.

Devrim ve özgürlük mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan yürüyüş öncesi İDGB temsilcisi bir konuşma yaptı. İDGB temsilcisi üzerinden 40 yıl geçen 12 Eylül faşist darbesinin AKP/MHP faşizmi eliyle yeniden yaratıldığına vurgu yaptı.

AKP/MHP faşist rejiminin halkları hedef gözeterek Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasını bir cehenneme çevirdiğine değinen temsilci gerek Kürt halkına gerek sosyalist ve devrimcilere yönelen bu faşizan saldırılara karşı aynı kararlılıkla ortak mücadele edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

“Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında CDK İsviçre adına söz alan Ali Şimşek "12 Eylül faşizmi bugün AKP / MHP eliyle tüm kirli politikalarıyla devam etmektedir. İmralı zindan işkencesi örneğiyle bugün tüm ülke bir cezaevine dönüştürülmüştür. 12 Eylül faşizmini aratmayan politikalarla Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarının yanı sıra tüm sosyalist aydın ve devrimci kesimler baskı, gözaltı ve tutuklamalarla susturulmaya çalıştırılmıştır. Kimsenin kuşkusu olmasın halkların ortak mücadelesiyle bu faşizm karanlığı yenilmeye mahkum kalacaktır."

Konuşmaların ardından halk “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” ana pankartı arkasında yürüyüşe geçti. Yürüyüş sonrası tekrar Helvetiaplatz'a dönen eylemciler burada kurumlar adına yapılan konuşmalar sonrası eylemlerine işgale, tecride ve faşizme karşı attıkları sloganlarla sonlandırdı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde de “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit protesto edilirken, özgürlüğü talep edildi.

Kürdistanlılar ve dostları, saat 14.30’da DGB Haus önünde bir araya geldi. Binlerce eylemcinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayrak ve dövizlerinin taşındığı eylem büyük bir ilgi gördü.

Yürüyüş başlamadan önce yapılan mitingde komite adına Fed-Med NRW Eşbaşkanı Engin Sever bir konuşma yaptı.

“12 Eylül darbesi yıldönümünde yaptığımız bu yürüyüş bizler için büyük bir anlam taşımaktadır. Yapılan darbe Amed zindanlarında Kemaller Hayriler ve Sakine Cansızlar öncülüğünde yapılan büyük direnişle yıkıldı. Şu anda AKP/MHP faşizmi aynı şekilde tüm Kürdistan kapsayan katliamcı saldırılarını Sakine Cansız’ın ardılları Cenga Haftanin’de büyüyen direniş ile yıkacaktır” diyen Sever, 22 yıldır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın direnişi de selamlandı.

Sever, “Önder Öcalan’ı sahiplenmek, Kürdistan’ın özgürlüğünü, insanlığın kurtuluşunu savunmaktır.

Kürt önderliği ve iradesi tecrit altında tutulmaya devam ediyor. Bugün yaptığımız bu yürüyüş ile

‘Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı’ hamlesi çağrısını selamlıyoruz” dedi.

Daha sonra ise halk yürüyüşe geçti. Sık sık, “Diktatör Erdoğan”, “Faşist Türkiye”, “Katil Erdoğan”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Heftanin”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

Yürüyüş ardında yapılan mitingde Rojava, CİK ve Kürdistan ve Türkiyeli sol partileri adına konuşmalar yapıldı.

Eylem TEV-ÇAND sanatçıları devrim şarkılarıyla sona erdi.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de bir yürüyüş düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan eylem konuşmalarla devam etti. 12 Eylül darbesi faşizminin hala devam ettiği ve Türk devletinin Kürtler üzerindeki soykırım saldırılarına dikkat çekti.

Eylem, “Biji serok Apo” sloganları ile sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de bir yürüyüş düzenlendi.

Stuttgart’ta Lautenschlager Straße de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları saat 17.00’da şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Eylemciler yürüyüş boyunca Kürt Halk Önderi Öcalan’ın posterlerini taşıdı ve sık sık, “Eslebe Öcalan”, “Biji Serok Apo”, “Terörist Erdoğan” sloganları attı.

Königstrasse’de ise bir miting ardından eylem sloganlarla sona erdi.

HEILBORNN

Heilbornn kentinde de bir yürüyüş düzenlendi.

DKTM tarafından organize edilen yürüyüşe Heilbornn ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı.

Almanlar ve Türkiyelilerin de katıldığı yürüyüş Theresienwiese’de başladı. Eylemde yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşana kadar eylemlerin süreceği mesajı verildi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Kürdistanlılar, “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için miting düzenledi.

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, “Öcalan’a özgürlük, hemen, şimdi!” pankartı açarak, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan”, “Türk devleti faşisttir”, “Biji Serok Apo”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları attı.

Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısıyla düzenlenen mitingde yapılan konuşmada, İmralı işkence sisteminde mutlak tecrit altında tutulan Öcalan’ın Kürt halkının iradesi olduğuna vurgu yapıldı.

Miting, “Önderliğimizin özgürlüğü, bizim özgürlüğümüzdür” denilerek sloganlar eşliğinde sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit protesto edilirken, özgürlüğü talep edildi.

Kürdistanlılar ve dostları, saat 15.00 de Hauptwach'de bir araya geldi. Eylemciler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü ifaden eden pankartların taşındığı eylem büyük bir ilgi ile karşılandı.

Eylemde yapılan konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah üzerindeki tecrit bir an önce kaldırması için bir yükün tüm Kürdistani halkalar ve dostları olarak yeni başlatılan hamleyle her alanda yükseltmeliyiz.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de de 12 Eylül darbesinin yıldönümünde darbeyi protesto etmek ve Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için bir etkinlik gerçekleştirildi.

Europa Galeri’nin önünde bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı. Yapılan konuşmalarda 40 yıl önce gerçekleştirilen 12 Eylül darbesinin bugün de daha ağır şekilde devam ettiği dile getirildi.

12 Eylül fasit darbesine cevap olarak ortaya çıkan PKK'nin kurucusu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecridin kabul edilemeyeceği belirtilen konuşmada, Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için daha etkili eylemlerin gerçekleştirileceği ve sonuç alıncaya kadar da devam edeceği dile geldi.

Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.