Kürt siyasetçi Salih K. hakkında 3 yıl 6 ay hapis isteniyor

Türkiye’de siyaset yapma koşulları ortadan kalkınca Almanya’ya iltica eden Kürt siyasetçi Salih K. hakkında 3 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor.

Kürt siyasetçi Salih K. hakkında Almanya’nın Stuttgart kentinde açılan davanın duruşmasına devam edildi. Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen duruşmada Salih K. ve avukatı Anna Busl hazır bulundu. Savcılık, Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden yargılanan Salih K. hakkında 3 yıl 6 ay ceza istedi.

Davada söz alan Avukat Anna Busl müvekkilinin sağlık sorunlarına işaret ederek, tedavi görmesi gerektiğini, uzun zaman cezaevinde kalmasının durumunu ağırlaştıracağını belirtti.

Avukat Busl, Salih K.’nin cezasının ertelenmesi ya da şartlı tahliye edilmesi talebinde bulundu. Kalp hastalığı olan tutuklanmadan öncede dizlerinden tedavi gören Salih K. cezaevine girince ameliyatı da ertelenmiş oldu. Mahkeme heyetinin söz hakkı verdiği Salih K. de daha önceki duruşmalarda verdiği ifadelerini tekrarladığını ve avukatının yaptığı savunmaya katıldığını belirtti.

Savcılığın ceza talebine ilişkin de kısa bir savunma yapan Salih K. şunları söyledi: “10 yıl boyunca yüz binlerce üyesi olan KESK sendikasında yöneticilik yaptım. Daha sonra bir dönem İHD Ankara Şubesi’nde yöneticilik yaptım. Ben aktif siyaset yürüten bir politikacıyım. Ben 63 yaşındayım ve hiçbir zaman şiddete başvurmadım. Kürdistan coğrafyasında insanlar bodrumlarda yakılıyor çocuklar, bebekler öldürüyor. Bunları görmezden gelemezdim. Ben yıllardır ülkede ve burada da barış ve demokrasi için mücadele ettim. Benim sorunum faşist ve despot yönetim ve zihniyetlerle, bunlar bizim düşüncelerimize kelepçe vurmak istiyor bunu kabul etmeyeceğiz. Türkiye’de aktif siyaset yürütme koşullarım olmadığı için buraya geldim. Adalete inancım var ve buradan da adaletli bir kararın çıkmasını bekliyorum.”

Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi, Salih K. ile ilgili kararını 15 Ocak Çarşamba günü saat 10.30’da görülecek duruşmada açıklayacak.

129b’den yargılanan Salih K.’nin hakkındaki suçlamalar ise Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikalarını ele veriyor. Birkaçı şöyle: “Şubat 2017’de Heilbronn’dan Stuttgart’a, Mannheim’dan Strasbourg’a düzenlenen yürüyüş, Mart 2017’de düzenlenen Newroz kutlaması, 2018 Hannover Newroz kutlaması ile Nisan 2017’de Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu önünde yapılan oturma eylemini organize etmek.

Duruşma 23 Ocak Perşembe günü avukatlar bu durumu değerlendirecek ve diğer şahitlerin dinlenmesi ile devam edecek.