Kürtler ve Şilililer diktatörlere karşı omuz omuza

İsveç'in başkenti Stockholm'de binlerce Kürdistanlı ve Şilili, omuz omuza vererek ülkelerindeki diktatörleri protesto etti.

İsveç'in başkenti Stockholm, dün akşam saatlerinde Kürt ve Şilililerin birlikte düzenledikleri enternasyonalist bir eyleme sahne oldu.

İsveç Parlamentosu'nun önünde bir araya gelen, çoğunluğunu Şilililerin oluşturduğu binlerce Latin Amerikalı, halkın taleplerini şiddetle bastırmaya çalışan Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera'yı protesto etmek için bir eylem gerçekleştirdi.

Kürtler ve dostları da, il merkezindeki Sergelstorg Meydanı'nda Türk devletinin Rojava'ya dönük işgalci saldırılarını protesto etmek için eyleme başladı.

Pinera'yı kınayan ve istifasını talep eden sloganlar atan  binlerce kişi, İsveç Parlamentosu'nun önünden  Sergelstorg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Kitlenin meydana girdiği sırada Kürdistanlılar, “Şili'yle dayanışma” sloganını atarken, Latin Amerikalılar “Rojava'yla dayanışma” sloganı atarak karşılık verdi.

Kürtçe ve İspanyolca marşların çalındığı ve söylendiği meydanda Şili, Mapuçe, Rojava, Kürdistan, YPG/YPJ bayrakları birlikte dalgalandı.

'ROJAVA'YI SAVUNMAK ÖZGÜRLÜK VE ADALETİ SAVUNMAKTIR'

Rojava Komitesi, Amara Kadın Meclisi ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, Türk devletinin Kürtler ve azınlık halkların birlikte kurdukları, kuruluşuna ve savunmasına kadınların önderlik ettiği Rojava'daki sistemi ortadan kaldırmak için saldırdığı belirtildi.

Rojava'yı savunmanın demokrasi, özgürlük ve sosyal adaleti savunmak olduğu belirtildikten sonra, “Biz demokratik tüm güçleri, kadın örgütlerini ve insan hakları kuruluşlarını Erdoğan'ın faşizmine karşı mücadele eden Rojava halklarıyla dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

26 EKİM ÇAĞRISI

Kitleye 26 Ekim Cumartesi günü saat 13.00 Norra Bantorget'te “We defend Rojava” parolasıyla yapılacak gösteriye katılmaları çağrısı yapıldı.

'İŞGALE DİRENEN KADIN VE ERKEKLERİ SELAMLIYORUZ'

Şilililer adına konuşma yapan bir kişi, enternasyonalist dayanışmayı sözde değil pratikte gerçekleştirdikleri söyleyerek, “İsveç'in en büyük meydanı burası. Ama bu meydan bu akşam bizlere yetmiyor” dedi.

Şili'de milyonların sokaklara çıkıp Pinera'nın istifasını isterken, Kürt halkının işgalci Türk devletine karşı kahramanca bir direniş sergilediğini söyledi. Rojava'da işgale karşı direnen kadın ve erkek savaşçıları selamladı.

'BİR ARADA OLMALIYIZ'

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Türk devletinin Rojava'daki demokratik sistemi ortadan kaldırmak için işgalci saldırılar düzenlediğini dile getirdi. Kürt halkının yüz yıllar boyunca bölgedeki ülkelerin baskı ve saldırılarına uğradığını hatırlatan Riazat, “Son bir hafta içinde ABD, Rusya ve tüm büyük güçlerin sadece ekonomik çıkarları peşinde olduklarını gördük. Bugün Rojava'ya saldıranlar yarın başka yerlere de saldıracaklar. Bunun için bizler meydan ve sokaklarda bir arada olmalıyız” dedi.

'YPG/YPJ SAYESİNDE AVRUPA VE DÜNYA GÜVENLİ HALE GELDİ'

YPG/YPJ gerillalarının sayesinde Avrupa ve dünyanın daha güvenli hale geldiğini söyleyen Riazat, “Ben Sol Partili, İranlı ve bir sosyalist olarak Ortadoğu'yu DAİŞ'tan özgürleştiren YPG/YPJ'yi selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Kitle, sık sık “Şili'yle dayanışma”, “Pinera istifa”, “Rojava'yla dayanışma”, “Türk ordusu Rojava'dan dışarı”, “Yaşasın işçi sınıfının enternasyonalist dayanışması” sloganlarını attı.