Kürtlerin Türk devletinin işgal saldırılarına tepkisi dinmiyor

Almanya’nın Köln, Hildesheim, Ulm, Bochum ve Bielefeld kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Almanya’da yaşayan Kürdistanlılar, günlerdir olduğu gibi, bugün de alanlara çıkarak, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde hafta başından bu yana başlayan gösteriler bugün de devam etti. Kentte yaşayan Kürdistanlılar ve dostları her gün yürüyüşler ve mitingler düzenliyor, şehir içinde bildiriler dağıtıyor. Bu akşam da yaklaşık bin Kürdistanlı Dom Katedrali yanında bir araya geldi ve bir miting düzenledi. Köln Demokratik Toplum Merkezi'nin çağrısıyla gerçekleşen mitinge Köln ve çevresindeki kasabalarda yaşayan Kürdistanlılar katıldı.

Almanya’nın siyasi partileri Sol Parti, Yeşiller Partisi ve MLPD’nin temsilcilerinin konuşmalar yaptığı gösteride sık sık "Yek e Yek e Yek e / Gelê Kurd Yek e", "Bijî Yekîtiya Gelê Kurd" sloganları atıldı. Gösteriye Kürdistan'ın dört parçasından ve farklı partilerin taraftarları hep bir ağızdan sloganlar ve devrimci marşlar söylediler.

Sanatçılar Şemdîn, Seyîdxan, Kawa, Cewad Merwanî de eyleme katılarak devrimci marşlar seslendirdiler. Mitingde konuşan sanatçı Xelîl Xemgîn ise Kürdistan halkının Rojava'da destansı bir direniş sergilediğini belirterek "Avrupa'da yaşayan bizler de onlara layık bir disiplinle eylemlerde yer almalıyız" çağrısını yaptı.

HİLDESHEİM

Almanya’nın Hildesheim kentindeki gösteriler bugün de sürdü. Merkez tren garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösteren dövizler taşıdı. “Direniş vakti: Rojava’yı her yerde savunun!” arkasında toplanan kitle Alman kamuoyuna yönelik bildiri okundu. Gösteriye sık sık atılan “Bijî berxwedana YPG” ve “Terörist Erdoğan” sloganları damga vurdu.

Mitingde konuşan DKTM Eş Başkanı Hatice Gönen, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekerek uluslararası kuruluşlara “Neredesiniz?” seslendi. Şehit Meryem Kadın komünü adına konuşan Xeco Donma “Erdoğan kendini Müslüman sayıyor, fakat onun eliyle kadınlar ve çocuklar katlediliyor” diye konuştu. Miting “3-4 gündür YPG-YPJ yerde yatıyorlar ve direniyorlar, onların direnişi, orta doğunun baharı olacak” diye konuşan Kürdistanlı Aziz Şaro’nun mesajıyla sona verdi.

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde Türk devletine yönelik protesto gösterisi “Savaşa Karşı Ulm Platformu”nun çağrısıyla gerçekleşti. 400’den fazla kişinin katıldığı gösteride “Savaşa ve işgale karşı Rojava’yı savunacağız” görüşü dile getirildi. ATİF, ADHF, DKTM, SYKP, DİDF, MLKP, Sol Parti, MLPD, Kollektiv 26, Rebell gibi Türkiyeli, Kürdistanlı ve Alman kuruluşların destek verdiği gösteride “Türk ordusu Kürdistan’dan defol” pankartı açıldı.

“Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Terörist Erdoğan”, “Yaşasın uluslararası dayanışma” ve “Kahrolsun sömürgecilik” gibi sloganların atıldığı gösteride protesto eylemlerinin süreceği mesajı verildi. Önümüzdeki hafta 18 Ekim Cuma günü de saat 18.00’de, yine aynı yerde, Hirschstr / Berblinger Brunnen meydanında bir mitingin düzenleneceği belirtildi.

BOCHUM

Almanya’nın Bochum kentinde yapılan yürüyüş ve mitinge Türk devletinin saldırıları kınandı. Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı gösteride Türk devletinin işgal saldırıları lanetlendi. Öfkenin dorukta olduğu yürüyüşe gençlerin ve kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Mitinde konuşan KNK üyesi Maşallah Öztürk “Bu saldırı ulusal birliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize göstermiştir” diye konuştu. Miting ardı ardına atılan sloganlarla sona erdi.

BİELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde de yüzlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Akşam saatlerinde merkez tren istasyonunda toplanan Kürdistanlılar ve dostları sık sık “Terörist Erdoğan” sloganlarını atarak QSD güçlerinin direnişini selamladılar.

Merkez Tren garında yapılan basın açıklamasıyla başlayan yürüyüşe Rojava halkının yoğun katılımın gözlendiği gösteriye Alman aktivistler ve Türkiyeli devrimci örgütler de aktif destek verdi. “Rojava’dan elini çek” pankartını taşıyan kitle ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile YPG/YPJ bayraklarını taşıdı.

“Jahnplatz” meydanından geçerek tekrar merkez tren istasyonun önüne gelen göstericiler burada bir miting düzenledi. Mitingde konuşan Şêx Said Camisi’nde görevlli Mele Abdullah, Erdoğan’ın Müslümanlıkla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirterek “Allah ölen çocukların hakkını ona bırakmasın, inşallah Allah onu ıslah edecektir” diye konuştu.

Bu arada Bielefeld civarındaki Minden, Detmold ve Paderborn kentlerinde de benzer protesto gösterilerinin gerçekleştiği öğrenildi.