Kürt gençlerinden Cenevre’de ‘Lozan’ tepkisi: Bu sınırları tanımıyoruz

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması talebiyle Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) önünde yürütülen oturma eylemi bu hafta da devam etti.

25 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba yapılan oturma eylemini bu hafta Devrimci Kürt Gençlik Hareketi TCŞ ve Teko-Jin aktivistleri devraldı.

İşgalci Türk devleti geçen hafta Qamişlo yolunda bir araca SİHA saldırısı sonucu şehit düşen QSD komutanlarından Jiyan Tolhildan ve komutan Roj Xabûr ile YAT üyesi Barîn Botan şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşu ardından TCŞ ve TekoJIN adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada bu eylemin iki yıldır sürdüğü hatırlatılarak  "Cenevre gençlik yapısı olarak var olan bu eylemimizi daha kararlı ve hedefe odaklı sahipleneceğimizi, Önder Apo'nun özgürlüğünü sağlayana ve Kürdistan'ı statüye kavuşturuncaya kadar durmayacağımızın sözünü buradan bütün halkımızın ve dostlarımızın önünde bir kez daha yineliyoruz” denildi.

Türk devletinin işgal saldırıları ve kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırılara işaret edilen açıklamada, “Gerilla karşısındaki hezimetini saklayamayan işgalci TC devleti sivil halka hunharca saldırarak hezimetini saklamaya çalışmakta ve işgali yeni boyutlara taşımaktadır. En son 20 Temmuz 2022’de Zaxo'da çocuk kadın demeden 9 sivili katledilmiş, 20'den fazla sivil yaralanmıştır” diye belirtildi.

NATO destekli işgalci Türk ordusunun neo Osmanlı hayalleriyle hareket ederek tüm gücüyle Kürdistan’a saldırdığını belirten her iki gençlik örgütü, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması’nın yıldönümü dolayısıyla da şunları ifade etti:

“Biz gençlik hareketli ve yurtsever Kürt halkı olarak bu çizilen sınırları kabul etmediğimizi, başta işgalci TC’ye karşı ve Kürt kazanımlarını yok etmeye çalışan bütün devletlere karşı alanlarda direneceğimizi ve bulunduğumuz bütün alanlarda kendimizi savunacağımızı yurtsever halkımıza bildiriyoruz.”

Açıklamada, “Önderliğimizin özgürlüğünü ve Kapitalist Moderniteye karşı kurduğu Demokratik Konfederalizm sistemini kurana kadar da durmayacağımızı tekrardan belirtiyoruz” vurgusu yapıldı.