Kürt halkının dostlarından mücadeleyi büyütme çağrısı

Kürt dostu parlamenterler, gazeteci ve hukukçular, Strasbourg’da bir araya geldi. Etkinlikte Kürtlere karşı savaşı durdurmak, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi büyütme çağrısı öne çıktı.

Kürt halkının dostları, Dem Parti Avrupa Konseyi Temsilciliği ve Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Etkinliğe Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sekreteri Filippos Alatopoulos, Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu koordinatörlerinden Andreas Schieder, Lydie Massard, Chris Macmanus, Françoise Alfonsi ve ekipleri, Avrupa Konseyi Sol Grup Genel Sekreteri Anna Kolotova, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Giulanio Pisapia’nın büro çalışanları ve gazeteciler katıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Dem Parti Avrupa Konseyi temsilcisi Fayik Yağızay, Kürt halkı ve mücadelesine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, Kürtlerin verdiği mücadelenin özgür, eşit ve bir arada yaşamak isteyen tüm ezilenlerin mücadelesi olduğunun altını çizdi.

Konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Yağızay, tecridin insanlık suçu olduğunu, tecridin Türkiye’deki tüm halklara uygulandığını ifade etti. Siyasi soykırım, siyasi tutsakların son durumu, Rojava başta olmak üzere Kurdistan’da devam eden savaş hakkında da bilgi veren Yağızay, Türk devletinin işgal saldırılarının sivil halkın gündelik yaşamına dönük yürütüldüğünü belirterek, Kürt dostlarının, demokrasiden yana olan tüm güçlerin birlikte bu savaşı durdurma gücüne sahip olduğunu ifade etti.

Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına söz alan Helena Erin ise, 10 Ekim 2023 tarihinde “Abdullah Öcalan’a özgürlük; Kürt sorununa çözüm” hamlesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Erin, Kürt sorununun çözümü için hamlenin uluslararası boyuta taşınması ve büyütülmesi gerektiğini ifade etti.

Etkinliğe katılan parlamenterler ise yaptıkları konuşmalarda Kürt halkının mücadelesinin yanında olduklarını belirttiler. Kürt sorununun barışçıl çözümünün anahtarının İmralı olduğunu belirten parlamenterler, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğinin altını çizdiler.

Etkinlik Hunermend Sîdar Amedî’nin müzik dinletisiyle sona erdi.