Kürtler 100. yılında Lozan’ı protestoya hazırlanıyor

KNK Diplomasi Komisyonu, 22-23 Temmuz tarihinde Lozan’da yapılacak konferans için toplandı. Toplantıda ortak mücadele mesajı verildi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) merkezinde yapılan toplantıya Kurdistan’ın 4 parçasında faaliyet yürüten Kürt örgüt temsilcileri katıldı. Toplantıya, başta Yekîtiya Nîştimanî ya Kurdistanê (YNK), GORAN, Koma Civakên Kurdistan (KCK), Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD) olmak üzere birçok örgüt ve kurum temsilcisi katıldı. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana çalışmalar yürüten komite, son kez toplanarak, hazırlık planlarını gözden geçirildi.
Lozan Konferansı, 22-23 Temmuz tarihleri arasında Lozan kentinde yapılacak. 24 Temmuz’da kent merkezinde bütün Avrupa’dan katılımların olacağı merkezi bir yürüyüş yapılması planlanıyor.

‘ORTAK MÜCADELE ETMELİYİZ’

Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan toplantıyı YNK adına Blese Jabar Ferman, Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Abdulkerim Ömer ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar yönetti.

 'FİNAL KONFERANSI'

Toplantının  açılış konuşmasını KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus yaptı. Karamus, 8 aylık çalışmalarına değindi. Şu ana kadar birçok forum, konferans ve etkinlikler yaptıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bizim şu andaki temel hedefimiz ise 22-23 Temmuz tarihinde yapılacak uluslararası büyük konferanstır. Bu konferans aynı zamanda final konferansı olacaktır. Bu komitede Kurdistan’ın bütün parçaları ve çevrelerin temsilcileri temsil edilmektedir.

 Biz bu yol ile katliam, jenositleri uluslararası kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Bizim bütün çalışma ve uğraşımız bu yönlüdür."

‘LOZAN KÜRTLER İÇİN BİR FELAKETTİR’

YNK adına toplantıda bulunan Blese Jabar Ferman ise Lozan Antlaşması'nın Kürtler için felaket olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Bu felaket 100 yıldır devam ediyor. Katliam, ölüm, kan ve baskıyla sürüyor. Halkımız bu antlaşmanın mağdurudur. Buna son verilmelidir.”  

Kürtlerin kendi içindeki düşmanlık ve ihanete de değinen Ferman, bunu sonlandırmanın zamanının geldiğini vurguladı.

 GORAN adına konuşan Fuat Cemal, Güney Kurdistan’ın durumuna dikkat çekerek, "Bugün merkezi hükümet ile ciddi sorunlar var. Ekonomik ve petrol krizi en üst seviyeye çıkmış durumda. Bunu yapanlar halkımıza zarar veriyor” dedi.

‘KDP TÜRK DEVLETİNE TESLİM OLMUŞ’

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da "KDP ve özelde de Barzani Ailesi siyasi, askeri ve istihbarat olarak Türk devletine teslim olmuş durumda” diye konuştu.

 Kartal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "Egemen devletler Kürt mücadelesini boğmak için bütün politikalarını sürdürüyor. Ancak bütün bunlara rağmen halkımız tarihi bir direniş içerisinde. Bu direniş dört parça Kurdistan’da devam ediyor.”

Konuşmaların ardından Lozan’daki eylemler dizisi için plan yapıldı.

Divan adına söz alan Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Abdulkerim Ömer, 24 Temmuz'da Kürt halkını Lozan’a çağırdı.