Kürtler Kopenhag, Oslo ve Stockholm’de ayaktaydı

Uluslar arası komplo, 23’üncü yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İsveç’in başkenti Stockholm ve Norveç’in başkenti Oslo’da protesto edildi.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İsveç’in başkenti Stockholm ve Norveç’in başkenti Oslo’da 9 Ekim komplosu protesto edildi. 

KOPENHAG

Danimarka Kürt Dernekleri Federasyonu, Demokratik Kürt Toplum Merkezi  ve Sêvê Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Kopenhag kentinde 9 Ekim komplosu protesto edildi. 

Kopenhag Vestrebros torv meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, şehrin en işlek caddelerinden olan Nytrov meydanına doğru yürüyüşe geçti. 9 Ekim komplosunun kınandığı ve  “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla yürüyen Kürdistanlılar, "9 Ekim komplosunu kınıyoruz”, “Özgürlük zamanı” ve Özgürlük hemen şimdi" pankartları taşındı. Yürüyüş boyunca Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Kürdistanlılar ve dünya halkları açısından taşıdığı önem anlatıldı.

Yürüyüşün ardından Nytrov meydanına ulaşan kitle, miting yaptı.

Eylemde söz alan Danimarka Demokratik Kürt Toplumu sözcülerinden Kek Îbo ve Sêvê Kadın Meclisi Sözcülerinden Hozan Figen, 23. yılında 9 Ekim uluslar arası komplosuna karşı direnişin her alanda sürdürüldüğü Kürt halkının iradesinin özgürlük arzusunun dipdiri olduğuna vurgu yaptı. Kürt halkının, Önderliğinin özgürlüğüne kilitlendiğini dile getirdi. 

Danimarka'da kapitalizme direnen özgür ruhlu semt olarak adlandırılan "Christiania" Özerk Bölgesi Kültür Merkezi Temsilcisi Rasmussen de bir konuşma yaptı.

Dünyadaki azınlıklar, çeşitli şiddet yöntemleriyle dünyanın her yerinde tehdit altında ve genellikle de tutsak edilmeye çalışılıyorlar.  Kapitalizm ekonomik yöntemler halklara karşı kullanmakta, aristokratlar da halkların özgürlük umutlarını boğma çabası içindedirler. Bugün Rojava’daki halk ile Danimarka’nın merkezindeki Cristanian bölgesi de ayni acıyı paylaşabiliyor. Yani hepimiz aynı tehditlere maruz kalabiliyoruz. Kapitalistler ve emperyalist güçler aynı şarkının nakaratlarını bize dinlettiriyorlar.  Bugün Kürtlerin özellikle de Kürt kadınların verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ediyoruz. Bugün burada hep birlikte Öcalan’a ve tüm siyasi tutsaklara özgürlük çağrımızı tekrarlıyoruz. Cristanian bölgesinde yaşayan herkes adına Kürt halkına sevgiler...." dedi.

OSLO

NCDK-Oslo ve UNG-KURD, 9 Ekim vesilesiyle Oslo merkezinde stant açtı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek ve özgürlüğü amacıyla eylem düzenledi. 
Oslo’nun en işlek caddesi olan Karl Yohan’da stant açan Kürdistanlılar ve enternasyonalist dostları, Öcalan hakkında bilgi ve ona ait değişik dillerde broşür ve kitapları halka dağıttı. Uluslar arası komplo hakkında Norveç dilinde bildiri de dağıtıldı. Eylem halk tarafından büyük ilgi gördü.

NCDK Oslo adına Endam Aso ve UNG-KURD gençliği temsilcisi Rozerin Algunerhan eylemin amacı ve Abdullah Öcalan hakkında halka hitap etti.
Oslo Meclis Eşbaşkanı Bavê Hesen de bir konuşma yaparak komployu kınadı. “Kürt halkı ve Önder Apo’nun özgürlüğü için ayakta ve özgür olana kadar demokrat dostlarımızla eylemlerde olacağız” diyen Bavê Hesen, her zaman önderlerinin ve gerillaların yanında olacaklarının altını çizdi.

Eylemde yazar, aktivist ve eski parlamenter Erling Folkvord da katıldı. Kürt halkının mücadelesi ile komployu boşa çıkardığını belirten Erling Folkvord, “Barış ve demokrasi için Abdullah Öcalan’ın artık özgür olmasının zamanıdır” diye konuştu.

Kendisinin en son Ağustos 1998’de Kürt Halk Önderi’ni ziyaret ettiğini söyleyen Folvord, Abdullah Öcalan ile anılarını da anlattı.

Oslo’daki eylem, "Bjiî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Jin jiyan azadî " sloganları ile sona erdi.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’da da uluslar arası komplo, Navenda Civaka Demokratîk a Kurd-Swêd (NCDK-S) ile Amara Kadın Meclisi'nin organizesiyle 23’üncü yılında protesto edildi.

Yürüyüş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve komploya dikkat çeken pankartların taşınmasıyla saat 13.00’te Norra Bantorget parkında başladı. Şehir merkezine kadar yürüyen kitle, burada miting yaptı.

İskandinavya NCDK Eşbaşkanı Hamit Biten, halka hitaben bir konuşma yaptı. Her şeyden önce bu kara günü kınadıklarını belirten Bîten, komplonun son olarak kimi Kürt oluşumlarla birlikte Güney Kürdistan’da direnişçi gerillalara yönelik yürütülen kirli bir savaşla devam ettiğine işaret etti. Biten, “Biz işgalci Türk devletinden yana olan güçleri kınıyoruz. Kimin dost kimin düşman olduğunu artık Kürt halkı iyi biliyor. Önder Apo özgür olana, Kürt halkı statü sahibi olana kadar mücadelemizi, direnişimizi sürdüreceğiz, davamızı sahipleneceğiz” dedi.

Biten konuşmasının sonunda İskandinavya’da yaşayan Kürtler adına İmralı’yı ve mevzilerde varlık yokluk savaşı veren gerillayı selamladı.

Mitingde, Sol Parti Milletvekili Daniyel Riyazat da bir konuşma yaparak, komployu kınadı ve bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Riyazat, Kürt halkının mücadelesinin yanında olduğunu da sözlerine ekledi.

Yürüyüş esnasında 9 Ekim komplosunu kınayan konuşmalar yapıldı, “Kahrolsun komploculuk”, ‘Bijî Serok Apo’ sloganları atıldı.