Kürtlerden Avrupa Komisyonu önünde ‘kimyasal’ protestosu

Belçika’da yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin gerillaya ve sivillere karşı kimyasal silahla gerçekleştirdiği saldırıları Brüksel’deki Avrupa Komisyonu binası önünde protesto etti. Komisyona bir dosya sunuldu.

İşgalci Türk devletinin özellikle nisan ortasından bu yana gerillaya karşı yoğunlaştırdığı kimyasal saldırılar Belçika’nın başkenti Brüksel’de protesto edildi.

Avrupa Parlamentosu, Konseyi ve Komisyonu’nun bulunduğu Avrupa mahallesinde yapılan eylemde, Türk devleti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtı sloganlar atıldı.

Avrupa Komisyonu’nun yanındaki Schuman meydanında toplanan Kürtler sık sık “Katil Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan”, “Kürdistan’a siyasi çözüm”, “Kürt katliamına son” şeklinde sloganlar attı. Eylemciler kimyasal silahlara dikkat çeken pankartlar açarken, birçok eylemci kimyasal saldırıları sembolize eden beyaz önlükler giydi.

Eylemi organize eden Belçika Demokratik Kürdistanlı Toplumlar Konseyi (NAV-BEL), Avrupa Komisyonu’na Türk devletinin kimyasal saldırılarını ve eylemcilerin taleplerini içeren bir dosya sundu.

Komisyona sunulan dosyada şu çağrılar yer aldı:

“Güney Kürdistan'ın işgaline ve Türk devletinin yeniden başlattığı savaşa karşı ABD'nin yanı sıra BM'nin tüm üye devletlerini ve AB'yi net tavır almaya çağırıyoruz. Bu savaş durdurulmazsa, tüm bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır.

Özellikle uluslararası kamuoyunu, insan hakları örgütlerini, sivil toplumu ve uluslararası medyayı bu kirli savaşa karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Türk hükümetinin Kürt halkına, Özgürlük Gerillalarına ve Kürdistan'ın doğasına karşı yürüttüğü bu imha ve soykırım savaşına karşı bir duruş, ayağa kalkmaktır.

BM, NATO, AB, Avrupa Konseyi ve Arap Birliği dahil tüm hükümetleri ve uluslararası kuruluşları uluslararası hukukun bu ihlaline karşı acil önlem almaya, Türk ordusunun Güney Kürdistan'dan askerlerini çekmesini talep etmeye ve Türkiye'ye yapılan tüm silah ihracatını durdurmaya çağırıyoruz.

Siyasi partileri, insan hakları örgütlerini, barış örgütlerini, sendikacıları ve aktivistleri bu Türkiye saldırganlığına ve işgaline karşı çıkmaya çağırıyoruz.

-Türkiye'nin Güney Kürdistan işgaline karşı sessizliği bozmalı ve harekete geçmeliyiz!”

Eylem sırasında yapılan açıklamada da aynı talepler dile getirilirken, “Uluslararası toplumun Türkiye'yi Kürdistan'da işlediği suçlardan sorumlu tutma konusundaki sessizliği ve kayıtsızlığı her geçen gün ağır kayıplara mal oluyor” denildi.

Açıklamada Türk ordusunun Güney Kürdistan'da sürekli kimyasal silah ve zehirli gaz kullanmasından duyulan endişe ifade edildi.