Kürtlerden BM'ye ‘harekete geç’ çağrısı

Türk devletinin kimyasal gaz kullanımına karşı BM ofisi önünde eylem düzenlendi. BM’den “harekete geçmesini” isteyen eylemciler, "9 Ekim'de halkımız Zürih'e akmalı" çağrısında bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için 25 Ocak'tan bu yana her çarşamba devam eden oturma eyleminde Türk devletinin kimyasal kullanımına karşı Birleşmiş Milletler'e (BM) "harekete geç" çağrısı yapıldı.

Sık sık savaş ve insanlık suçu kapsamında zehirli gaz kullanımına karşı gerilla mücadelesinin sahiplenildiği sloganların atıldığı eylemde, Werxelê direnişinde şehit düşenler şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Eylemde ilk olarak söz alan Cenevre Kürt Toplumu Eşbaşkanı Berivan Avcı, Türk devletinin kimyasal gaz kullanımına karşı BM ve uluslararası kurumlara görevlerini yerine getirme çağrısı yaparak, "Yaşanacak katliamlardan Türk devleti kadar siz de sorumlusunuz. Bugün Kürt gerillası başta olmak üzere Kürt halkını ve Kürdistan'ın doğasının katlini hedefleyen bu saldırılara karşı bir an önce harekete geçmeniz gerekmektedir" diye konuştu.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARA ORTAK OLMAYIN'

CDK- Cenevre Eşbaşkanı Salih Sağlam da gerillaya yönelik kimyasal ve zehirli gazların BM'nin denetimde Türk devleti tarafından kullanıldığına dikkat çekerek, BM'ye "insanlığa karşı suçlara ortak olma" mesajını verdi. 

TJK-E Dışilişkiler Diplomasi Komisyonu üyesi Asmin Engin de "Türk devleti 6 ayı aşkın bir süredir sürdürdüğü işgal saldırılarını bu kez 3 aya yakın bir süredir  gerillalara yönelik zehirli gaz kullanımıyla sürdürmektedir" dedi. Engin, zehirli gaz kullanımına ilişkin hazırladıkları dosyaları yetkili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak gerekli adımların atılması açısından çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.

Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Medya Savunma Alanlarından basına ulaşan görüntü ve materyallerle zehirli gaz kullanıldığı açıkça ortaya çıkmıştır. Bizler bu konunun araştırılması ve en önemlisi oluşturulacak olan bağımsız bir heyet tarafından bölgede araştırma yapılması için uluslararası kurumlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu anlamıyla başta BM olmak üzere uluslararası kurumlar sorumluluklarını bir an önce yerine getirmekle yükümlüdür."

'HALKIMIZ ZÜRİH'E AKMALI'

Yapılan konuşmaların ardından Uluslararası Komplo'nun yıl dönümüne günler kala 8 Ekim Cumartesi günü Zürih kentinde düzenlenecek kitlesel yürüyüş için Kürdistanlılar ve dostlarına katılım çağrısı yapıldı.

Yürüyüş 'Başkan'ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür' şiarıyla Helvetiaplatz alanında saat 14.00'de başlayacak.

Fransızca bildirin okunması ve Werxelê direnişçilerinin gönderdiği sesli mesajın dinletilmesinin ardından Kürdistanlılar oturma eylemi yaptı.