Londra'da CAN Tv ile dayanışma gecesi

Londra’da gerçekleşen Can Tv ile Dayanışma Gecesi’nde sahne alan sanatçılar deyişlerini türkülerini Paris Katliamı’nda yaşamını yitirenlere adadı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da, Alevi örgütleri ile yöresel derneklerin organizasyonu ile Alevilerin sesi olan Can Tv ile dayanışma amacıyla Londra Celby Centre’da bir gece düzenlendi. Geceye Kürt Toplum Merkezi yöneticilerinin yanı sıra, Britanya Alevi Federasyonu Eşit Başkanları Dilek İncedal, Müslüm Dalkılıç, İngiltere Alevi Kültür Merkezi Eşit Başkanları Filiz Koç ve İbrahim Has, Demokratik Güç Birliği bileşenleri, yöresel dernek temsilcileri ile yüzlerce kişi katıldı. Programa katılması beklenen HDP Milletvekili Kemal Bülbül ise Türk İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında yurt dışı yasağı konulduğu için geceye katılamadı. Sahneye, Seyid Rıza, Pir Sultan Abdal ve Alevi ritüellerin yer aldığı resimler asıldı.

Gece Pir Dede Mehmet Yüksel ile sanatçı Ali Sizer’in çıra yakması ile başladı. Dede Yüksel, yakılan çıranın birliği beraberliği artırmasını ve sevgiye yol açmasını diledi.  Dede Yüksel’in ardından Can Tv adına bir konuşma yapan Britanya Temsilcisi Elif Can Tabak, Can Tv’ye destek olan Alevi ve yöresel örgütlere teşekkür ederek, tüm baskılara rağmen çok sayıda kurumun desteği ile büyük moral aldıklarını ifade etti. Tabak, hakkın ve hakikatin sesi olan Can Tv’nin halkın da desteği ile daha güçlü yoluna devam edeceğini belirtti.

‘YEZİDİ PARİS’TE GÖRDÜK’

Gecede bir konuşma yapan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Müslüm Dalkılıç, HDP’li belediyele kayyum atanması ve Kürt siyasetçilere yönelik baskı ve tutuklamaları hatırlatarak, “Bize diyorlar ‘Yezidi anlatın?’ Biz Yezidin ne olduğunu Kerbela’da, Maraş’ta Sivas’ta, Dersim’de, Roboskî’de, Gazi’de Gezi’de gördük. Hapishaneler de yoldaşlara yapılanları gördük. Bir hafta önce Paris’te 3 canımıza ne yaptıklarını gördük. Yani faşist her tarafta faşisttir. Bunu Fransa’da da yapsa faşist, bunu Türkiye’de de yapsa faşisttir. Bu nokta da bizler omuz omuza verip yan yana durmalıyız” dedi.

CAN TV HAKİKATİN SESİDİR…

Britanya Demokratik Güç Birliği adına bir konuşma yapan Kırkısraklılar Dayanışma Derneği Başkanı Ali Belde ise muhalif basının tüm baskılara rağmen gerçeğin ve hakikatin sesi olduğunu ifade etti. AKP-MHP rejiminin muhalif basına adeta savaş açtığını ifade eden Belde, 2011 yılından bu yana onlarca basın kurumunun kapatıldığını ve onlarca gazetecinin tutuklandığına dikkat çekti. Devletin, Kürtlerin, Alevilerin ve emekçilerin sesini duymak istemediğini söyleyen Belde, “Ne yaparlarsa yapsınlar özgür basının sesini kısamazlar. İşte Can Tv, bizim gözümüz kulağımız olmayı sürdürüyor. Bizler tüm canlara Can Tv ile dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” diye kaydetti.

TÜRKÜLER DEYİŞLER PARİS KATLİAMI’NA ADANDI

Yapılan konuşmaların ardından, Zeynel Ali, Suna Alan, Cihan Çelik, Ali Sizer, Pınar Aydınlar ve Koma Zelal tek tek sahne aldı. Tüm sanatçılar, 27 Aralık ve 9 Ocak Paris katliamlarını kınayarak, türkülerin, klamlarını ve şarkılarını Paris şehitlerine adadı. Suna Alan ‘miro’ parçasını adarken, Pınar Aydınlar Paris’te katledilen Evîn Goyî’ye adadığı bir şiir okudu.

Gece de sanatçı Ali Sizer tarafından deyişler okunurken, Alevi türküleri eşliğinde semaha duruldu. Sanatçılar, Alevi deyişleri, türküleri ile Koçgiri, Dersim, Maraş ile acıyı, da Seyid Rıza, Alişer ve Zarife ile  direnişi seslendirdi.