Londra’da binler faşizme karşı tek yürek: Deniz onurumuzdur!

Londra’da Kürtler, sosyalistler, devrimciler ve Alevi kurumlarının öncülüğünde binlerce kişi HDP binasına saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto ederek, “Deniz’i katleden bu sistem bu faşizmi yıkacağız” dedi.

HDP İzmir İl Örgütü'nün binasına düzenlenen saldırıda katledilen Deniz Poyraz için bini aşkın kişi Londra Manor House bölgesinde bir araya geldi. Kürtler, devrimci ve sosyalistler ile Alevi örgütlerinin de bulunduğu Demokratik Güç Birliği öncülüğünde gerçekleşen eylem de, katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafları ile HDP bayrakları taşındı.

Eylem Leyla Poyraz şahsında devrim ve demokrasi mücadelesi şehitleri anısında bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Halk, “Faşizm kaybedecek direniş kazanacak” pankartı eşliğinde kortej halinde Turnpike Lane bölgesine doğru yürüyüşe geçildi.

Sık sık, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kahrolsun AKP-MHP faşizmi”, “Katil devlet katil Erdoğan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı yürüyüşe yoğun ilgi gösterildi. Kitlenin öfke ve tepkisini dile getirdiği yürüyüşe çevreden alkışlarla gösterilen yoğun ilgi dikkat çekti.

Halk, Harringey bölgesinde AKP-MHP faşizmine karşı oturma eylemi gerçekleştirerek, Britanya devletinin faşizme karşı tutum alması istendi.

Turnpike Lane’de ise bir miting düzenlendi. Mitingde DGB adına ortak bir açıklama yapan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, Kürtlere ve HDP’nin iradesine yönelik katliamı sert bir dille kınayarak, “HDP’nin anlayışını yıkamayacaksınız. Deniz’in şahsında faşizmi yeneceğiz HDP’nin yanında duracağız. Deniz Poyraz’ın katile bellidir. Azmettirici de HDP’yi dışlayanlar ötekileştirenlerin tamamdır. Biz bu katilleri Roboski’den Gazi’den Sivas’tan, Gezi’den tanıyoruz. Bu faşizme ve iktidara son darbeyi Deniz Poyraz ruhu vuracaktır. HDP bu ülkede barışın umududur. HDP birlik ve beraberlik bir arada yaşamanın umududur. Bu umut faşizmi yenecek” diye kaydetti.

Avrupa Kadın Dayanışması adına Türkçe ve İngilizce yapılan açıklamalar da ise, HDP’ye yapılan saldırı ve katliamlara karşı direnişin büyütüleceği mesajı verildi.

Son olarak Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal bir konuşma yaparak, Türk devlet sisteminin bir özel savaş sistemi olduğunu vurgulayarak, “Bu katliamın sorumlusu ve katliamcı sistemin yürütücüsü bugün Erdoğan, Bahçeli ve Soylu’dur. Biz bu özel savaş sistemini yıkacağız. Faşizme karşı mücadeleyi büyütmek zorundayız. Kürt halkında dönük bir soykırım siyaseti yürütülüyor. Bugün faşist Türk ordusunu karşı medya savunma alanlarında kahramanca bir direniş var. İşte bu direniş etrafında kenetlenip mücadeleyi büyütüp bu faşist sistemi yıkacağız. Deniz’in şahsında tüm katliamların hesabını bu sistemi yok ederek alacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından halk “Şehit namırın” sloganları eşliğinde dağıldı.