Londra, Göteborg, Gavle ve Viyana’da eylem

Londra, Göteborg, Gavle ve Viyana’da düzenlenen eylemlerle Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

İngiltere’nin başkenti Londra İsveç’in Göteborg ile Gavle ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da alanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye düzenlediği işgal saldırılarını kınadı.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kürtler, sosyalistler, Aleviler, samimi dindarlar, kadınlar, gençler ve enternasyonalistler Türk devletinin Kuzey Suriye’ye (Rojava) dönök işgal girişimine karşı alanlar dan ayrılmıyor. İşgal saldırılarının başladığı günden bu yana Britanya Kürt Halk Meclisi öncülüğünde gelişen protesto eylemlerinin son adresi Londra’nın en işlek caddelerinden Piccadily Circus İstasyonu oldu. İstasyon önünde bir araya gelen yüzlerce kişi ellerinde YPG, YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri eşliğinde sık sık ‘Katil Erdoğan’, ‘Terrorist Erdoğan’ sloganları ve alkışlarla Türk devletini protesto etti.

KORTEJLİ YÜRÜYÜŞ…

Burada yapılan konuşmalar da insanlık onuru için Rojava’da barbarlar çetesi DAİŞ’e karşı Suriye Demokratik Güçleri’nin nasıl mücadele verdikleri ifade edilerek, ABD’nin DAİŞ’e destek veren Türk devletinin işgal girişimine ‘yeşil ışık’ yakması ise sert bir dille eleştirildi. Çevredekilerin de yoğun ilgi gösterdiği eylemciler daha sonra kortej halinde BBC binasına doğru yürüyüşe geçti. Yolların kapatılmak zorunda kaldığı yürüyüş sırasında ‘Türk işgaline karşı ayağa kalk’ yazılı pankart taşındı.

OXFORD STREET TRAFİĞE KAPATILDI

Eylemciler, Londra’nın en işlek caddelerinden olan Oxford Circus’ta yolları araç trafiğine kapatarak, protestolarını sürdürdü. Yaklaşık 10 dakika boyunca yolun trafiğe kapanması sonucunda uzun araç kuyrukları oluştu. Kitle buradaki eylemin ardından bu kez yine kortej halinde BBC binasına doğru yürüyüşe geçti. BBC binası önünde günlerdir eylem halinde olan Çevreciler ile bir araya gelen kitle hep bir ağızdan, ‘Rojava’ diye slogan attı. BBC önünde eylem coşkusu doruğa ulaşırken, yoğun yağmur altında yapılan konuşmalar da Türk devleti ve Erdoğan’a bir kez daha öfke ve tepki yağdı.

Londra’da eylemler her gün yapılırken, bir çok kesimin içinde yer aldığı Eylem Komitesi ise Pazar Günü yapacakları ve BBC önünden başlayacak olan büyük eylem hazırlıklarını sürdürüyor. BBC binası önünde saat:13.00’da yapılacak olan eylem için dev pankartlar hazırlanırken, Kuzey Londra bölgesinde binlerce bildiri dağıtıldı.

GÖTEBORG

Kürdistanlılar ve dostları, Türkiye'nin işgal girişimlerini kınamak için 3. kez meydanlardaydı.

Rojava Komitesi adına yapılan konuşmada Türk devletinin amacının Rojava'daki demokratik sistemi ortadan kaldırmak için savaşı başlattığına dikkat çekildi. Tüm insan hakları savunucularına Rojava'yı savunmaları için harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Kürt siyasetçi Abdullah Konya, Türk devletinin kurulduğundan bu yana Kürt ve diğer azınlık halklara yönelik bir soykırım politikası yürüttüğünü söyledi. Kürtlerin en küçük bir hak talebini şiddetle bastıran Türkiye'nin Rojava'da Kürtlerin adil ve eşitlikçi bir sistem kurmasını hazmedemediğini ve yok etmek için tüm gücüyle saldırdığını söyledi.

Daha önce DAİŞ çetelerini devreye sokarak saldıran Türk devletinin DAİŞ'ın hezimete uğratılmasından sonra doğrudan devreye girdiğini belirten Konya, “Barış için kurulduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler neredesin?” diyerek BM'yi görevini yapmaya çağırdı.

Eylemde, Türk işgalini kınayan ve Rojava devrimini destekleyen sloganlar atıldı.

GÄVLE

Önceki gün Türk devletinin işgal girişimini protesto eden Kürdistanlılar ve dostları dün de Södermalm Meydanı'nda bir gösteri gerçekleştirdi.

İsveç Sol Parti'nin Gençlik Örgütü Genç Sol'dan Sara, Türk devletinin Kürtler ve diğer azınlık haklara yönelik soykırım uygulamasını kınadıklarını söyledi. İsveç Hükümeti'ne Türkiye'ye yapılan silah satışlarını durdurması ve Türk Büyükelçiyi sınır dışı etmesi çağrısı yaptı.

Rojhilatlı Ressam ve Heykeltraş Seyvan Saidian, Türk devletinin ağır saldırıları ve bombalamalarına karşı Kürt halkının güçlü bir direniş gösterdiğini belirttikten sonra “Karşımızda zalim bir düşman var. Ama bizim de örgütlülüğümüz ve direniş geleneğimiz var. Bunu büyüteceğiz ve kazanacağız” dedi.

Şehit Aileleri adına bir konuşma yapan Vaccin Batte, Rojava'ya yönelik saldırı ve işgal girişimine karşı tüm Kürtlerin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. “Bugün birlik günüdür. Vicdanı olan herkes bu mücadeleye destek vermelidir. Şehitlerin bizden istediği budur. Onların isteğini yerine getirelim” şeklinde konuştu.

İşgali kınayan pankartlar, PYD, YPG/YPJ bayraklarının taşındığı eylemde Rojava devrimini destekleyen sloganlar atıldı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Kürdistanlılar ve dostları alanlardaydı.

Karlsplatz Opera önünde bir araya gelen binlerce kişinin katıldığı eylem bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Yürüyüşe geçmeden önce düzenlenen mitingde Avusturya parti ve sivil toplum temsilcileri birer konuşma yaptı.

Yürüyüş kortejinde Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlenen işgal saldırılarını kınayan, YPG, YPJ, PYD, bayrak ve flamalarının yanı sıra devletin bombardımanı sonucunda yaralanan ve katledilen sivil halkının posterleri taşındı.

Bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşte sık sık, “Katil Erdoğan'', ''Kürdistan faşizme mezar olacak'', ''Biji YPG'' ,''Biji YPJ'', ''Biji biratiya gelan'' sloganları eşliğinde Türk büyükelçiliğine doğru yürüdü.