Lozan’da Kürt Konferansı gerçekleşecek

Kürdistan’ı dört parçaya ayıran Lozan Antlaşması 100. yılına girerken, Kürtler Lozan şehrinde bir konferans gerçekleştirecek.

İsviçre’nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923'te yapılan antlaşma ile Kürdistan'ın resmiyette 4 parçaya bölünmesinin üzerinden tam 99 yıl geçti. Kürtler her yıl olduğu gibi bu yıl da antlaşmanın yapıldığı tarihte yürüyüş ve miting gerçekleştirecek.

Lozan kentinde antlaşmanın yapıldığı salonda 24 Temmuz’da Kürtler ulusal bir konferans gerçekleştirecek. Konferansa ilişkin Kürt Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus'un verdiği bilgiye göre, 4 parça Kürdistan çok sayıda siyasi yapı, kurum ve şahsiyetin katılacağı bir günlük konferans düzenlenecek.

Konferansa KNK öncülüğünde gerçekleştirilecek. Konferans için Lozan’daki yerel yöneticilerin de aralarında yer aldığı bir komite kuruldu. Bu komite Lozan’ın 100. yılı nedeniyle bir yıllık biz dizi eylem ve etkinlik de organize edecek. Komite yetkilileri, önümüzdeki günlerde yapılacak bir basın açıklamasıyla bir yıllık eylem planını açıklayacak.

'KONFERANS KÜRT HALKININ İRADESİNİ YANSITACAK'

Konferansla ilgili olarak sorularımızı cevaplayan KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, şu ana kadar bu konferansa katılacağını beyan eden 57 parti ve siyasi örgüt olduğunu belirtti. Karamus, “Siyasi parti ve kuruluşların yanı sıra çok sayıda aydın şahsiyet, siyasi şahsiyet, sanatçı ve akademisyen katılacak. Konferansın, Kürt halkının, Kürdistan halkının iradesini yansıtan ulusal bir konferans olmasını temenni ediyoruz. Lozan Antlaşmasına karşı çok geniş bir sayıda kişinin katılacağını düşünüyoruz. Bu konferansın en önemli yanlarından biri de konferansımızın Lozan Antlaşmasının imzalandığı salonda yapılacak olmasıdır”dedi.

Lozan’ın yüzüncü yılı nedeniyle çeşitli inisiyatiflerin olduğunu, KNK olarak bunları bir çatı altında bir araya getirdiklerini ifade eden Karamus, “Bu tür hazırlıklar nedeniyle farklı çabalar oldu, biz kendimiz KNK olarak bu konuyu bir yıl önce gündemimize aldık ama bu alanda çok farklı çevrelerin, yapıların komiteler ve farklı projeler olduğunu çok iyi biliyorduk. Bu nedenle tüm inisiyatifleri ve dostları, projeleri ve çalışmalarını bir araya getirebilmek istedik. İsviçre'nin Lozan kentinde Halk Meclisi kendisi böyle bir inisiyatif aldı. Başarılı bir çalışmayı ortaklaştırarak yürütüyoruz. 24 Temmuz'da yapılacak olan konferans da bu çalışmalardan biridir” dedi.

Konferansa yer koşullar göz önüne alınarak belli sayıda katılımın olacağını vurgulayan Karamus, gerek televizyonlarda gerekse dijital platformlarda konferansın canlı yayımlayacağını ifade etti. Konferans Lozan’ın, Place de la Riponne 6 adresinde 24 Temmuz Pazar günü saat 10.00'da başlayacak ve saat 17.00 kadar sürecek.

KONFERANS PROGRAMI

Konferansın programı ise şöyle:

"10.00 – 10.05 - Açılış ve saygı duruşu

10.05 – 10.15 - Açılış konuşması

10.15 – 10.30 - Lozan Antlaşması üzerine hazırlanan sinevizyon gösterisi

10.30 – 13.00 - Konuşmalar ve katılımcıların görüşleri

13.00 – 14.00 - Yemek arası

14.00 – 16.00 - Konuşmalar ve katılımcıların görüşleri

16.00 – 17.00 - Konferans sonuç bildirgesi."