Lozan’da Kürt konferansı: Kürtler artık 100 yıl önceki Kürtler değil

İsviçre’nin Lozan kentinde Kürdistan’ın dört parçası ve diasporadaki Kürt örgütleri bir araya getiren konferans devam ediyor.

Lozan Anlaşması’nın 99’uncu yıldönümünde 57 siyasi parti ve kurum ile çok sayıda aydın, siyasetçi, sanatçı ve akademisyen bir konferansta buluştu. Toplam 267 kişi konferansta hazır bulundu.

Konferans Ripponne meydanında anlaşmanın imzalandığı Rumine Sarayı’nda organize edildi.

Saygı duruşu ile başlayan konferansta Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus katılımcıları selamladı. Divanda Zübeyir Aydar, Aziz Memli, Dilşah Osman ve Blase Jabbar Ferman yer aldı.

Karamus Lozan antlaşmasının üzerinden 99 yıl geçtiğini belirterek bu konferansta bütün Kürdistani kurumların ve şahsiyetlerin Lozan antlaşmasına karşı duruşlarını ortaya koyacağını ifade etti.

Lozan Antlaşmasına ilişkin hazırlanan bir sinevizyon gösterimi ardından ilk konuşmayı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden Abdulkadir Ömer bir konuşma yaptı.

Ömer, işgalci Türk devletinin Rojava devrimine yönelik tehditleri ve saldırılarının devam ettiğine vurgu yaparak "Yeni bir Lozan olmaması için Rojava devrimi savunulmalıdır" dedi.

Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal bu konferansın toplanmasının önemli olduğunun altını çizerek, Kürtlerin artık yüz yıl önceki Kürtler olmadığına vurgu yaptı.

TJK-E adına Zozan Serhat, Kürt kadınları olarak artık işgali ve ihaneti kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Serhat "Bu salonda Kürdistan 4 parçaya ayrıldı. Bugün biz dört parçada Kürtler bir araya geldik. Artık Kürtler ölmemelidir, uçaklarla bombalamamalıdır” diye konuştu.

Devam eden konferansın sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlanacak. Sonuç bildirgesinde Lozan Antlaşmasına karşı kurulan komitenin önümüzdeki bir yıllık programının da açıklanacağı öğrenildi.