Lozan'da Devrimi Savun eylemi: Rojava Kürtlerin onuru, geleceğidir

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç Türk devletinin kirli bir savaşla boğmak istediği Rojava’nın Kürtlerin onuru ve geleceği olduğunu vurgularken, 99’uncu yılında Lozan Antlaşması’nın Kürtlerin birliğiyle boşa çıkarıldığını söyledi.

"Lozan'ın 100. yılında Rojava Devrimi’ni savun" şiarıyla yapılan yürüyüş ve mitinge Kürdistanlılar ve dostları ile Kürt konferansı için Lozan'da bulunan dört parçadan Kürdistanlı parti temsilcileri katıldı.

Sıcak havaya rağmen sloganlarla coşkulu bir yürüyüş gerçekleştiren kitle, antlaşmanın imzalandığı yer olan Ouchy'deki Càteau d'Ouchy binasının önüne geldi. Burada KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç kitleye hitap etti. Yüksel Koç, dört parça Kürdistanlıların direnişiyle Lozan Antlaşmasını boşa çıkardığına vurgu yaparak "Güney Kürdistanlılar, Kuzey Kürdistanlılar, Doğu Kürdistanlılar, Rojava Kürdistanlılar, Alevi Kürtler, Êzidî Kürtler, Sunni, Hristiyan her kesimden Kürtler burada. Lozan Antlaşması 99 yıl sonra boşa çıkmıştır. Yaşasın Kürt halkının direnişi, Yaşasın Önder Apo'nun direnişi. 99 yıl sonra işgalci Türk devleti Lozan antlaşmasını yenilemek istiyor. Rojava Devrimi’ni kirli bir savaşla boğmak istiyor. Ama unutmasın ki Rojava bütün Kürtlerin onurudur. Rojava bütün Kürtlerin geleceğidir" dedi.

‘EL ELE VERİRSEK DÜNYA BİZİ YENEMEZ’

Yüksel Koç'tan sonra TJK-E adına Mülkiye Açirbaev kısa bir konuşma yaptı. Açirbaev "Eğer biz Kürtler bir olursak kimse bizi yenemez. Biz el ele verirsek değil Erdoğan, dünya bizi yenemez. 99 yıldır bizi yok etmek istediler ama Kürt kadınları, çocukları ve gençleri şimdi buradayız. Biz direneceğiz" dedi.

Daha sonra Yeşiller Partisi Lozan temsilcisi Jonas Kochar, İşçi Partisi Lozan Kanton Başkan Yardımcısı İdres Samim, Gazeteci Kemal Raoof, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Temsilcisi Nidal Süleymani konuştu.

Son olarak kitleye hitap eden Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, katılanlara teşekkür ederek Kürt halkının yıllardır direndiğini ifade etti. Karamus, "Kürtler ve dostlarımızın malumudur; iki gün önce -daha önce de yüzlerce kez- Zaxo'da sivil halkımıza yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. İçinde çocuk ve kadınların da olduğu 10 insanımızı katletti. Bu bir katliamdır, bu katliamlara karşı direneceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından kitle dağıldı.