Lyon’da Yeşil Sol Parti seçmenlerine ırkçı saldırı: 4 yaralı

Fransa’nın Lyon kentinde Yeşil Sol Parti seçmenlerine AKP-MHP’li ırkçı gruplar tarafından saldırılar düzenlendi, 4 Kürt yaralandı. Tekerlekleri patlatan bir Türk de gözaltına alındı.

Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesi parti müşahitleri ve temsilcilerine yönelik çok sayıda tehdit aldıklarını bildirirken, özellikle “sistematik bir şekilde otomobil tekerleklerinin patlatıldığını” ifade etti.

Salı günü ise seçim bürosunun çıkışında dört Kürt seçmen ırkçı saldırıya maruz kalarak yaralandı.

SANDIKLARI AKP'YE BAĞLI DİTİB'E KURDULAR

AKP-MHP rejimi, seçim güvenliğini zan altında bırakacak şekilde sandıkları kendilerine bağlı DİTİB lokallerine yerleştirmişti.

Yaralanan dört Kürt acil servise kaldırılırken, suç duyurusu yapıldı. Kamu Güvenliği İl Müdürlüğü, kamu yolunda şiddetten dolayı bir prosedür başlattı. Bir kişinin lastik patlatmaktan dolayı gözaltına alındığı bildirildi.

3 Nisan 2021’de de maskeli bir grup Kürt derneğine saldırmıştı.

Yeşil Sol Parti, “demokrasiyi tehdit eden bu saldırıları şiddetle” kınadı.

FRANSIZ YETKİLİLER TEDBİR ALMALI

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) de yazılı bir açılama yaparak, saldırının Türk devletinin paramiliter ırkçı bir oluşumu olan Bozkurtlar tarafından gerçekleştiğini bildirdi.

CDK-F, “Lyon'da, Türk hükümetinin kontrolündeki dini bir örgüt olan DİTİB lokallerine sandık kurulmasını da kınıyoruz. Bu, seçimlerin güvenliğine ve demokratik niteliğine yönelik bir saldırıdır” dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Türkiye'deki seçimlere ilişkin, Fransız makamlarını Fransa'daki Kürt dernekleri ve üyelerinin korumaya çağırıyoruz. Erdoğan rejimi bu seçimleri kaybederse, derneklerimizin Bozkurtların misillemelerine ve Fransa'da Türkiye’nin kontrolündeki örgütlerin uyuyan hücrelerinin hedefi olacağından endişe ediyoruz. Yetkilileri bu saldırılara son verilmesi ve sorumluların adalet önüne çıkarılması için süratle harekete geçmeye çağırıyoruz.”