Mainz’da Yeni Özgür Politika’yla dayanışma gecesi

Özgür basın geleneğinin Avrupa’daki temsilcilerinden biri olan Yeni Özgür Politika gazetesiyle dayanışma gecesi düzenlendi.

Almanya’nın Mainz kentinde Eleganz Düğün Salonu’nda 8 Mayıs Pazar günü organize edilen geceye yüzlerce okur katıldı. Özgür basın şehitlerinin fotoğraflarıyla donatılan salonda "Kalemleri yerde kalmayacak", "Gerçekler karanlıkta kalmayacak" yazılı pankartlar asıldı.

GÜCÜMÜZÜ HALKIMIZDAN ALIYORUZ

Gazete adına açılış konuşmasını yapan Yazı İşleri Sorumlusu Roger Turaut, 90’ların başında başlayan gazete serüveninin devem ettiğini belirterek, "Toplumun gündemini, yürütülen politikayı, gerçekleri ve halka yaşatılanları haberleştirip sizlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de siz halkımızdan güç alıyoruz" dedi. Özgür basın geleneğini sürdürmek için ağır bedeller ödendiği, çok sayıda gazetecinin şehit düştüğünü hatırlatan Turaut, “Kürdistan’da yaşananlarla ilgili doğruları yazmak, halka ulaştırmak, katledilen onlarca gazetecinin anılarını yaşatmak ve verdikleri mücadeleyi devam ettirmek için bundan sonraki yayın hayatımıza sizlerle birlikte daha güçlü şekilde devam edeceğimize inanıyoruz. Dayanışma gösteren herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

KALBİMİZ ONLARLA

Gazetenin yazarlarından Ferda Çetin de yaptığı konuşmada olağanüstü bir süreçten geçildiğinin altını çizerek, "Şu anda Kürdistan’da yaşanan bir savaş var. Adım adım, saniye saniye, metre metre süren bir savaş var ve bu savaş gözlerimizin önünde gerçekleşiyor. Biz bu geceyi aynı zamanda bu insanlarla dayanışma gecesi olarak düşünüyoruz ve bizim kalbimiz, yüreğimiz onlarla" diye konuştu.

ÖZGÜRLÜK ISRARIMIZ DEVAM EDİYOR

Yeni Özgür Politika’nın olağanüstü süreçlerin gazetesi olduğunu kaydeden Ferda Çetin, salonda yer alan basın şehitlerinin fotoğraflarını işaret ederek, "Bu arkadaşlarımız dışında onlarca arkadaşımız daha şehit oldu. Bu mücadeleleri bizleri bugünlere getirdi. Bundan sonra da devam edeceğiz. Özgürlük ısrarımız, mücadele ısrarımız, var olma ve varlığımızı kabul ettirme mücadelemiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

TÜRK DEVLETİ İŞGAL EDİYOR, DÜNYA İZLİYOR

Türk devletinin işgal saldırılarının görmezden gelindiğini vurgulayan Çetin, "Herkes Rusya’nın işgalinden bahsediyor. Ukrayna’dan göç eden göçmenlerin dramını anlatıyor. Ama Kürdistan bombalanıyor. Türkiye işgal ediyor ve dünya kamuoyu bunu izliyor ve meşrulaştırıyor. Fakat Kürt gerillaları, Kürt halkının mücadelesi alabildiğine sürüyor. Kürtler dünya sömürgelerinin dayattıklarını kabul etmiyor" dedi.

 Bir yandan da Şengal’e saldırının sürdüğünü anımsatan Çetin, "Güney Kürdistan ve Şengal’de tek yabancı güç olmayan Kürtler’dir. Diğerleri, hepsi yabancıdır, Kürtler o toprakların sahipleridir" diye konuştu.

İŞGAL VE İHANET BİRLEŞMİŞ

"İşgal ve ihanet birleşmiş. KDP ve Barzani ailesi çok açık biçimde Türkiye işgalini destekliyor" diyen Çetin, "Bu işbirlikçiliğe karşı çıkılmalı, teşhir edilmeli. Ve en önemlisi kardeşin kardeşe karşı savaşmaması için hepimize sorumluluklar düşüyor. Bu nedenle direnişimizi, mücadelemizi her zamankinden daha da güçlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR BASIN HAKİKATİN SAVUNUCUSUDUR

AKP iktidarının hak gaspı yaparak yerine kayyum atadığı HDP’li Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe de gecenin konuşmacıları arasındaydı.

Anneler Günü vesilesiyle başta Taybet Ana olmak üzere tüm annelerin gününü kutlayan Özgökçe, özgür Kürt basınının her zaman hakikatin savunucusu olduğunu belirtti.

Med TV’nin ilk yayına başladığı günleri anımsatarak "Her Kürt ailenin temel ihtiyaçları arasında çanak anten de vardı" diyen Özgökçe şöyle devam etti: "İşte o günlerde devletin en büyük paniği başlamıştı. Çanak anteni olanları hapse alıyor, işkencelerden geçiriyor, gazetecileri katlediyordu. Bu basın emekçileri, dün olduğu gibi bugün de her şeye rağmen görevlerini yapmaya devam ediyor. Bizleri bugüne getiren, adaleti temsil eden ve demokrasi mücadelesinde önemli bir rol oynayan Kürt basınıdır. Hakikatin izinden giden bütün basın emekçilerimizi binlerce kez selamlıyoruz."

HALAYLARLA SONA ERDİ

Gecede sanatçılar Farqin Azad, Eléonore Fourniau, Pervin Çakar ve Mehmet Atlı sevilen eserlerini seslendirirken, salonda bulunanlar da birçok esere eşlik etti. Gece, müzik dinletisi ve beraberinde çekilen halaylar eşliğinde sona erdi.